Το ταχίνι μας προσφέρει πολλά διατροφικά οφέλη και μπορεί να ενισχύσει την υγεία μας. Ας δούμε κάποια από αυτά, σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα.

Ταχίνι και υγεία

Το ταχίνι είναι θρεπτικό, γεμάτο με καλά λιπαρά, βιταμίνες και μέταλλα. Για την ακρίβεια, μόνο 1 κουταλιά της σούπας μας παρέχει περίπου:

  • 90 θερμίδες
  • 3 γραμμάρια πρωτεΐνης
  • 8 γραμμάρια λιπαρών (περίπου το 50% του λίπους στο ταχίνι προέρχεται από μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, τα οποία έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και έχουν συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο χρόνιας νόσου)
  • 3 γραμμάρια υδατανθράκων
  • 1 γραμμάριο φυτικών ινών
  • 64 mg ασβεστίου
  • 1,5 mg σιδήρου

Επιπλέον περιέχει: θειαμίνη, βιταμίνη, φώσφορο και μαγγάνιο. Τα δύο τελευταία παίζουν ζωτικό ρόλο στην υγεία των οστών ενώ η θειαμίνη (βιταμίνη Β1) και η βιταμίνη Β6 είναι σημαντικές για την παραγωγή ενέργειας.

Το ότι είναι φτιαγμένο από σουσάμι σημαίνει ότι το ταχίνι μπορεί να προσφέρει μερικά από τα οφέλη της σησαμίνης και της σησαμόλης. Αυτά τα αντιοξειδωτικά θρεπτικά συστατικά συμβάλλουν στην υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος και στην εξισορρόπηση των ορμονικών επιπέδων. Παλαιότερη μελέτη έδειξε ότι μπορεί επίσης να έχουν θετικό αντίκτυπο στα επίπεδα χοληστερόλης και το οξειδωτικό στρες σε ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα. Άλλη μελέτη διάρκειας 6 εβδομάδων σε 41 άτομα με διαβήτη τύπου 2 διαπίστωσε ότι όσοι αντικατέστησαν μέρος του πρωινού τους με 2 κουταλιές της σούπας ταχίνι είχαν σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα τριγλυκεριδίων, σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου.

Όντας πλούσιο σε μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά, μπορεί να μειώσει τα επιβλαβή επίπεδα χοληστερόλης καθώς και τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού. Το ασβέστιο και το μαγνήσιο στο ταχίνι μπορεί επίσης να μειώσουν φυσικά την αρτηριακή πίεση. Τέλος, οι δίαιτες πλούσιες σε μονοακόρεστα λιπαρά έχουν συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

Η υψηλή περιεκτικότητα σε μαγνήσιο στο ταχίνι είναι ευεργετική και για τη διατήρηση, όπως αναφέρθηκε, της υγείας των οστών. Η επαρκής πρόσληψη μαγνησίου σχετίζεται με μεγαλύτερη οστική πυκνότητα και έχει αποδειχθεί αποτελεσματική στη μείωση του κινδύνου οστεοπόρωσης σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.

Μια εύκολη προσθήκη στη διατροφή μας

Το ταχίνι είναι εύκολο να συμπεριληφθεί στο μενού μας. Είναι γνωστό ως συστατικό του χούμους, αλλά μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε και μόνο του ως άλειμμα. Βάλτε το ταχίνι στο ψωμί σας (προτιμήστε φέτες του τοστ με δίκοκκο σιτάρι και σπόρους chia και κινόα), στο γιαούρτι ή στο smoothie σας μαζί με φρούτα, στο dressing για τη σαλάτα σας μαζί με λεμόνι και κουρκουμά, στη σάλτσα για το κοτόπουλο ή τα μαγειρεμένα λαχανικά σας μαζί με μέλι, πάνω στα φρούτα σας.

Τι να προσέχουμε

Επειδή το ταχίνι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, έχει μεγάλο αριθμό θερμίδων και συνιστάται να καταναλώνεται με μέτρο για να αποκομίσουμε τα βέλτιστα οφέλη για την υγεία.

Γενικά, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως καμία τροφή ή θρεπτική ουσία δεν είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας για την πρόληψη ασθενειών και την προαγωγή της καλής υγείας. Το κλειδί είναι πάντοτε να καταναλώνουμε μια ισορροπημένη διατροφή που χαρακτηρίζεται από ποικιλία και όχι να επικεντρωνόμαστε αποκλειστικά σε μεμονωμένες τροφές.