Οι έφηβοι που ακολουθούν τις συστάσεις των ειδικών και κοιμούνται εννέα με έντεκα ώρες κάθε βράδυ φαίνεται να έχουν σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο υπέρτασης (υψηλής αρτηριακής πίεσης), αποκαλύπτει νέα επιστημονική μελέτη, που ” ρίχνει φως” στην σύνδεση ανάμεσα στην αρτηριακή πίεση και τον ύπνο.
Η έρευνα που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό Journal of the American Heart Association, αποκάλυψε ότι οι έφηβοι είχαν 37% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης περιστατικών υψηλής αρτηριακής πίεσης με την τήρηση υγιεινών προτύπων ύπνου, εύρημα που υπογραμμίζει την σημασία του επαρκούς και ποιοτικού ύπνου για την υγεία μακροπρόθεσμα.
Οι επιδράσεις του διαταραγμένου ύπνου
Η έρευνα διερεύνησε περαιτέρω τον αντίκτυπο των περιβαλλοντικών παραγόντων που ενδεχομένως επηρεάζουν τον ύπνο.
«Ο διαταραγμένος ύπνος μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγές στην αντίδραση του οργανισμού στο στρες, συμπεριλαμβανομένων των αυξημένων επιπέδων ορμονών του στρες όπως η κορτιζόλη, η οποία με τη σειρά της μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι ερευνητές.
Αξιοποιώντας τη μελέτη Adolescent Brain Cognitive Development, η οποία παρακολουθεί τη βιολογική και συμπεριφορική ανάπτυξη των εφήβων, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από 3.320 εφήβους στις ΗΠΑ για να διερευνήσουν περιστατικά υψηλής αρτηριακής πίεσης κατά τη διάρκεια των νυχτερινών κύκλων ύπνου.
Οι επιστήμονες εντόπισαν αύξηση των περιστατικών υπέρτασης σε δύο περιόδους δεδομένων, 2018-2020 και 2020-2022, παρουσιάζοντας αύξηση από 1,7% σε 2,9%. Τα δεδομένα περιλάμβαναν μετρήσεις της αρτηριακής πίεσης και αξιολογήσεις του συνολικού χρόνου ύπνου και τη διάρκεια του ύπνου REM.
Πώς επηρεάζει ο ύπνος την πίεση;
Μάλιστα αυτά δεν είναι τα πρώτα ευρήματα που συνδέουν την αρτηριακή πίεση και τον ύπνο. Επιστημονική μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Hypertension, έχει επισημάνει στο παρελθόν ότι οι άνθρωποι που κοιμόντουσαν περισσότερο τα Σαββατοκύριακα ή άλλαζαν τις ώρες ύπνου/αφύπνισης κατά την διάρκεια της εβδομάδας είχαν σημαντικά περισσότερες πιθανότητες να έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση, συγκριτικά με εκείνους με σταθερά πρότυπα ύπνου.
«Αυτό το εύρημα υποδηλώνει ότι τόσο η ποιότητα του ύπνου όσο και παράγοντες, όπως η διάρκεια και το τακτικό πρόγραμμα ύπνου συμβάλλουν στην βέλτιστη καρδιαγγειακή υγεία», σημείωσαν οι ερευνητές πίσω από την μελέτη.
Ο ύπνος για λιγότερο από επτά ώρες κάθε βράδυ σχετίζεται, σύμφωνα με άλλη έρευνα που παρουσιάστηκε στην Ετήσια Επιστημονική Σύνοδο του American College of Cardiology, με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης υψηλής αρτηριακής πίεσης με την πάροδο του χρόνου.
Γι’αυτό, οι ειδικοί της American Heart Association συνιστούν οι ενήλικες να κοιμούνται επτά έως εννέα ώρες κάθε βράδυ για την βέλτιστη υγεία της καρδιάς και του εγκέφαλου.
Η σύσταση βασίζεται σε προηγούμενες έρευνες που επισημαίνουν ότι ο ύπνος για λιγότερες από έξι ώρες την νύχτα κατά μέσο όρο συνδέθηκαν υψηλότερο κίνδυνο για υψηλή αρτηριακή πίεση, παχυσαρκία, καρδιαγγειακές παθήσεις και πρόωρο θάνατο.
Ομοίως, όσοι κοιμούνται πάρα πολύ -περισσότερες από εννέα ώρες κατά μέσο όρο τη νύχτα- αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο για υψηλή αρτηριακή πίεση, εγκεφαλικό επεισόδιο, διαβήτη τύπου 2, ακόμα και θάνατο.