Η γυμναστική είναι απαραίτητη για να νιώθουμε αλλά και να είμαστε καλά, καθώς συμβάλλει στην πρόληψη πολλών παθήσεων. Οι πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου, οι οποίες τείνουν να αυξάνονται με την ηλικία, φαίνεται επίσης να επηρεάζονται από τα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας.
Όπως επισημαίνει έρευνα, δημοσιευμένη στο Molecular Oncology, τα υψηλότερα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας φαίνεται να μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου της ουροδόχου κύστης, του μαστού, του παχέος εντέρου, του ενδομητρίου, του οισοφάγου και του στομάχου ενώ άλλα στοιχεία υποδηλώνουν ότι μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα, των ωοθηκών, του παγκρέατος, των νεφρών και του προστάτη.
Σε άλλη μεγάλη μελέτη, τα υψηλότερα επίπεδα άσκησης – που ισοδυναμούν με 2,5-5 ώρες μέτριας έντασης δραστηριότητα την εβδομάδα, όπως το γρήγορο περπάτημα – συνδέθηκαν με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης πολλών διαφορετικών καρκίνων, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του ήπατος, του καρκίνου του παχέος εντέρου στους άνδρες και του καρκίνου του μαστού στις γυναίκες.
Έτσι, η αυξημένη φυσική δραστηριότητα φαίνεται να έχει προστατευτικά οφέλη κατά του καρκίνου. Θα μπορούσε όμως η ώρα της ημέρας που γυμνάζεστε να κάνει την διαφορά ως προς την μείωση του κινδύνου;
Γυμναστική αυτές τις ώρες της μέρας για περαιτέρω μείωση του κινδύνου
Μια νέα μελέτη, με δεδομένα από την UK Biobank (μεγάλη τράπεζα δεδομένων), υποδηλώνει ότι η άσκηση το πρωί και το βράδυ μπορεί να μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου περισσότερο από τη συνολική δραστηριότητα.
Για να φτάσουν σε αυτό το συμπέρασμα, οι ερευνητές χρησιμοποιήσαν δεδομένα από 24ωρη παρακολούθηση 86.252 ατόμων ηλικίας 42-79 ετών. Όλοι οι συμμετέχοντες φορούσαν μια συσκευή καταγραφής δραστηριότητας στον καρπό του κυρίαρχου χεριού συνεχώς για 7 ημέρες.
Μετά από 7 ημέρες, επέστρεψαν την συσκευή στο συντονιστικό κέντρο για ανάλυση. Οι ερευνητές εντόπισαν 4 πρότυπα φυσικής δραστηριότητας:
- Συνεχής δραστηριότητα κατά τη διάρκεια της ημέρας.
- Δραστηριότητα αργά την ημέρα.
- Πρωινή και βραδινή δραστηριότητα.
- Μεσημεριανή και νυχτερινή δραστηριότητα.
Παρακολούθησαν τους συμμετέχοντες για την διάμεση διάρκεια των 5,3 ετών, μέχρι είτε την διάγνωση του καρκίνου είτε την αδυναμία παρακολούθησης είτε την ολοκλήρωση της παρακολούθησης.
Επικεντρώθηκαν στον καρκίνο του παχέος εντέρου, καθώς αυτός ο τύπος φαίνεται να έχει τα ισχυρότερα στοιχεία για την αντίστροφη σχέση με την φυσική δραστηριότητα.
Έως και 11% μείωση του κινδύνου
Τα μοτίβα δραστηριότητας συσχετίστηκαν με το πόσο υγιεινός ήταν ο συνολικός τρόπος ζωής των συμμετεχόντων. Όσοι ανήκαν στην ομάδα 3 (πρωινή και βραδινή δραστηριότητα) είχαν τον πιο υγιεινό τρόπο ζωής, ο οποίος χαρακτηριζόταν από υψηλότερη συνολική επιτάχυνση, μειωμένη κατανάλωση αλκοόλ, αποχή από το κάπνισμα και λιγότερη καθιστική συμπεριφορά. Ακολουθούν όσοι ανήκαν στην ομάδα 1, στην συνέχεια στην ομάδα 2 και τέλος στην ομάδα 4.
Σε γενικές γραμμές, η σωματική δραστηριότητα καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας φάνηκε να σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου, ενώ η συνεχής δραστηριότητα καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας συσχετίστηκε με μείωση του κινδύνου κατά 6%.
Ένα μοτίβο δραστηριότητας αργά την ημέρα φάνηκε να σχετίζεται με 7% μείωση του κινδύνου. Η ομάδα δραστηριότητας νωρίς και αργά μέσα στην μέρα συνδέθηκε με 11% μείωση του κινδύνου, περισσότερο δηλαδή από οποιοδήποτε άλλο πρότυπο δραστηριότητας. Τέλος, το μοτίβο μεσημεριανής και νυχτερινής δραστηριότητας δεν έδειξε στατιστικά σημαντική αλλαγή στον κίνδυνο.