Γνωρίζουμε ότι η γυμναστική είναι κομβικής σημασίας για την υγεία. Τώρα νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι μόλις μία ώρα άσκησης την εβδομάδα φαίνεται να μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης κολπικής μαρμαρυγής.

Τα ευρήματα βασίζονται σε προηγούμενα στοιχεία, δημοσιευμένα στο Scientific Reports, που υποδηλώνουν ότι που υποδηλώνουν ότι η άσκηση, ακόμη και στα ελάχιστα συνιστώμενα επίπεδα, φαίνεται να προστατεύει από την κολπική μαρμαρυγή, την πιο κοινή μορφή καρδιακής αρρυθμίας.

Και το καλύτερο; Τα προστατευτικά οφέλη της άσκησης  πολλαπλασιάζονται με την αύξηση της φυσικής δραστηριότητες. Οι συμμετέχοντες που υπερέβαιναν τις συστάσεις για άσκηση είδαν ακόμη μεγαλύτερη μείωση του κινδύνου σε σύγκριση με εκείνους που έκαναν το λιγότερο, υποστηρίζουν οι ερευνητές.

Γυμναστική VS κολπικής μαρμαρυγής

Για την μελέτη τους, που αναμένεται να παρουσιαστεί στα επερχόμενα American Heart Association Scientific Sessions, οι ερευνητές συγκέντρωσαν δεδομένα υγείας και στοιχεία από επιταχυνσιόμετρα από το ερευνητικό πρόγραμμα All of Us Research Program που διευθύνεται από το National Institute of Health.

Το εν λόγω πρόγραμμα περιλαμβάνει δεδομένα για την υγεία, τα γονίδια, τον τρόπο ζωής και τα δημογραφικά στοιχεία μιας ομάδας ατόμων. Περισσότερα από 6.000 άτομα συμπεριλήφθηκαν στη μελέτη, με τις γυναίκες να αποτελούν το 70% των συμμετεχόντων, εκ των οποίων οι περισσότεροι έτειναν να έχουν πανεπιστημιακή μόρφωση.

Για να συμπεριληφθούν στην μελέτη, οι συμμετέχοντες έπρεπε να έχουν τουλάχιστον ένα έτος δεδομένων από επιταχυνσιόμετρα και αρχείων υγείας. Οι ερευνητές θέλησαν να διερευνήσουν πώς τα επίπεδα άσκησης, με βάση τις κατευθυντήριες οδηγίες του ΠΟΥ (Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας), επηρέασαν τις πιθανότητες εμφάνισης κολπικής μαρμαρυγής κατά τη διάρκεια μιας πενταετούς περιόδου παρακολούθησης.

Ο ΠΟΥ συνιστά οι ενήλικες να έχουν τουλάχιστον 150 λεπτά σωματικής δραστηριότητας την εβδομάδα. Όπως και σε προηγούμενες έρευνες, η άσκηση συσχετίστηκε αντίστροφα με τον κίνδυνο εμφάνισης κολπικής μαρμαρυγής, αλλά τα επίπεδα άσκησης έκαναν την μεγάλη διαφορά.

Ένα από τα βασικά ευρήματα της μελέτης αναφέρει ότι κάθε ώρα σωματικής δραστηριότητας την εβδομάδα φάνηκε να μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης κολπικής μαρμαρυγής κατά 11%.

Επίσης οι ώρες αυτές αθροίζονται, οπότε πέντε ώρες άσκησης θα ισοδυναμούσαν με μείωση του κινδύνου κατά 55%.

Έως και 65% μείωση του κινδύνου κολπικής μαρμαρυγής

Τα προστατευτικά οφέλη της άσκησης ήταν επίσης εμφανή όταν οι ερευνητές ομαδοποίησαν τους συμμετέχοντες ανάλογα με το μέσο επίπεδο δραστηριότητάς τους. Σε σύγκριση με ένα άτομο που κάνει καθιστική ζωή (λιγότερο από 30 λεπτά άσκησης την εβδομάδα), το επίπεδο άσκησης σχετιζόταν με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης κολπικής μαρμαρυγής ως εξής:

  • 30-150 λεπτά την εβδομάδα: 38% μείωση
  • 151-300 λεπτά την εβδομάδα: 60% μείωση
  • 300+ λεπτά την εβδομάδα: 65% μείωση

«Όσο περισσότερο γυμνάζεστε, τόσο το καλύτερο. Και αυτή η σχέση φαίνεται να ισχύει και για την κολπική μαρμαρυγή» αναφέρουν οι ερευνητές.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να λάβετε την έγκριση του γιατρού σας πριν ξεκινήσετε μια νέα ρουτίνα άσκησης, να ξεκινήσετε σταδιακά ζητώντας την καθοδήγηση ενός επαγγελματία προπονητή ή γυμναστή και να ακούτε πάντα το σώμα σας για να ξεκουράζεστε όποτε το χρειάζεστε.