Η σύγχρονη ψηφιακή εποχή έχει διευκολύνει αρκετά την επικοινωνία ενώ ανά σημεία την έχει αλλάξει. Ενώ παλιότερα επικοινωνούσαμε μέσω μηνυμάτων, τις στιγμές που δεν είχαμε πολύ χρόνο, σήμερα τα μηνύματα μέσω κινητού ή κάποιας online εφαρμογής τείνουν να εμφανίζονται όλο και συχνότερα στην καθημερινότητά μας.

Συγκεκριμένα, 7 στους 10 millennials και η νεότερη γενιά Gen Z προτιμούν να επικοινωνούν ψηφιακά —κυρίως μέσω μηνυμάτων κειμένου— παρά αυτοπροσώπως.

Ερευνητές μελέτησαν περισσότερους από 4.000 νεαρούς ενήλικες κάτω των 18 και 34 ετών σε έξι χώρες του δυτικού κόσμου (ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Αυστραλία, Γαλλία, Γερμανία και Ιαπωνία) στα μέσα Σεπτεμβρίου του 2017, για να ανακαλύψουν τις προτιμήσεις της επικοινωνίας των σημερινών millennials και της Gen Z.

Προτιμούν τα μηνύματα Gen Z και millenials 

Παγκοσμίως, το 65% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι μιλούν με συνομηλίκους τους πιο συχνά μέσω γραπτών μηνυμάτων ή κινητού τηλεφώνου. Ο αριθμός είναι ακόμη υψηλότερος στις αγγλόφωνες χώρες. Τόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και στο Ηνωμένο Βασίλειο, περίπου το 74% των millennials και της Gen Z επικοινωνούν πιο συχνά ψηφιακά με τους άλλους ανθρώπους. 

Ειδικότερα, περίπου το 73% των Αμερικανών και το 74% εκείνων που διέμεναν στο Ηνωμένο Βασίλειο προτιμούν τα γραπτά μηνύματα.

Το κινητό πιο πολύτιμο και από το… πορτοφόλι

Ένα ακόμα αξιοσημείωτο σημείο της έρευνας είναι το γεγονός ότι περίπου το 62% προτιμά να ξεχάσει το πορτοφόλι του στο σπίτι παρά το κινητό του τηλέφωνο. Επιπλέον, το 70% παραδέχεται ότι κοιμάται πολύ κοντά στο κινητό του, ενώ περισσότεροι από τους μισούς ελέγχουν τις ειδοποιήσεις τους ακόμα και κατά τη διάρκεια της νύχτας. 

Τα ερευνητικά δεδομένα καταδεικνύουν πόσο πολύ η ψηφιακή πραγματικότητα έχει αλλάξει τη ροή της ζωής, όταν διαβάζουμε πως πολλοί από τους συμμετέχοντες θεωρούν καλό να χρησιμοποιούν το κινητό τους κατά τη διάρκεια ενός τραπεζιού για φαγητό (42%) ή όσο συμμετέχουν σε μια συνομιλία (28%), κάτι που οι παλαιότερες γενιές δεν εγκρίνουν.

Πολλοί (το 70%), μάλιστα, πιστεύουν ότι στο μέλλον φαντάζονται όλες οι αγορές να πραγματοποιούνται μέσω διαδικτύου, καθώς οι περισσότεροι νέοι αναζήτησαν βοήθεια για κάποιο προϊόν ή υπηρεσία online. 

Θα χαθεί η ουσιαστική επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων; 

Είναι δεδομένο ότι το κινητό τηλέφωνο, με όλες τις ψηφιακές εφαρμογές που συνεπάγεται, αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο της καθημερινότητας των millennials και της Gen Z. Αυτή όμως, η συνήθεια τους καθιστά παρόντες περισσότερο σε μια ψευδή ψηφιακή ζωή ή στις πραγματικές κοινωνικές αλληλεπιδράσεις; Το ερώτημα είναι περίπλοκο και για να απαντηθεί υπάρχουν πολλοί παράγοντες που πρέπει να λάβουμε υπόψιν.

Ο ψηφιακός κόσμος μπορεί να διευκολύνει την καθημερινότητά μας και να συμβάλλει, εν μέρει, στην ψυχαγωγία μας. Αντικαθιστά, όμως, τα αληθινά συναισθήματα, την απόλαυση του πραγματικού κόσμου και τη χαρά της κοινωνικής επαφής; Ας αναρωτηθεί ο καθένας και ας πράξει σύμφωνα με τους στόχους και τις αξίες του, χτίζοντας τη ζωή που ονειρεύεται.