Λαζάνια ελληνικά με άρωμα σπανακόπιτας
Από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου και το περιοδικό ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ.
Υλικά
- 16 λαζάνια
- 3 κ.σ. ε.π. ελαιόλαδο
- 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 4 πράσα τρυφερά ψιλοκομμένα
- 4 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
- 1 κιλό χόρτα ανάμεικτα (σπανάκι, λάπαθα, σέσκουλα)
- 400 γρ. βαρελίσια φέτα
- Αλάτι, πιπέρι
- 1 λίτρο γάλα
- 2 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο
- 1 φλιτζ. ντομάτες ψιλοκομμένες
- Λίγο ε.π. ελαιόλαδο για το ταψί
Εκτέλεση
Βήμα 1ο
Καθαρίζουμε καλά τα χόρτα, τα πλένουμε και τα στραγγίζουμε σε μεγάλο σουρωτήρι. Μετά, τα κόβουμε σε χοντρά κομμάτια.
Βήμα 2ο
Ζεσταίνουμε σε μια φαρδιά κατσαρόλα το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι –ξερό και φρέσκα– και το πράσο για 5 λεπτά. Προσθέτουμε τα χόρτα και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 3 λεπτά ακόμα.
Βήμα 3ο
Περιχύνουμε με το γάλα και σιγοβράζουμε για 10 λεπτά. Σπάμε τη φέτα σε τρίμματα. Κρατάμε λίγη για το τελείωμα και ρίχνουμε την υπόλοιπη στα χόρτα ανακατεύοντας απαλά, έτσι ώστε ομογενοποιηθεί με τα υπόλοιπα υλικά.
Βήμα 4ο
Αποσύρουμε την κατσαρόλα από την εστία και προσθέτουμε το πιπέρι, τον άνηθο και λίγο αλάτι.
Βήμα 5ο
Λαδώνουμε ένα μακρόστενο ταψί 22 x 34 εκ. Απλώνουμε μία στρώση λαζάνια και από πάνω μία στρώση χόρτα. Επαναλαμβάνουμε άλλες δύο φορές τις στρώσεις, τελειώνοντας με χόρτα.
Βήμα 6ο
Προσθέτουμε τις ντομάτες και πασπαλίζουμε με τα τρίμματα φέτας. Ραντίζουμε την επιφάνεια με ελάχιστο ελαιόλαδο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180°C, για 40 λεπτά. Αφήνουμε τα λαζάνια να σταθούν για 10 λεπτά εκτός φούρνου πριν τα κόψουμε σε κομμάτια και τα σερβίρουμε όσο είναι ζεστά.