Ερευνητές από το Florida State University ανακάλυψαν μια ανησυχητική σχέση ανάμεσα στην μοναξιά και την άνοια. Όπως αναφέρουν, οι άνθρωποι που βιώνουν αισθήματα μοναξιάς έχουν πάνω από 30% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν άνοια, συγκριτικά με εκείνους που δεν βιώνουν.

Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο Nature Mental Health, ανέλυσε δεδομένα από περισσότερα από 600.000 άτομα παγκοσμίως, συνδυάζοντας αποτελέσματα από 21 μακροχρόνιες μελέτες για να σχηματίσει μια ολοκληρωμένη εικόνα του τρόπου με τον οποίο η κοινωνική απομόνωση επηρεάζει τη γνωστική μας υγεία.

«Τα ευρήματα αυτά δεν προκαλούν έκπληξη, δεδομένων των αυξανόμενων στοιχείων που συνδέουν τη μοναξιά με την κακή υγεία», αναφέρει η επίκουρη καθηγήτρια Δρ Martina Luchetti και επικεφαλής της μελέτης.

Η μοναξιά βλάπτει τον εγκέφαλο

Τα ευρήματα της μελέτης υποδηλώνουν ότι η μοναξιά δεν είναι απλώς ένα αίσθημα θλίψης ή απομόνωσης αλλά ότι μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία του εγκεφάλου.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, το αίσθημα δυσαρέσκειας από τις κοινωνικές σχέσεις φάνηκε να επηρεάζει τη γνωστική λειτουργία των συμμετεχόντων, ανεξάρτητα από την ηλικία ή το φύλο. Ο αντίκτυπος αυτός επεκτείνεται πέρα από τη γνωστική εξασθένιση και περιλαμβάνει συγκεκριμένες μορφές άνοιας, συμπεριλαμβανομένης της νόσου του Αλτσχάιμερ.

«Η άνοια θεωρείται φασματική, με τις νευροπαθολογικές αλλαγές να ξεκινούν δεκαετίες πριν από την κλινική της εμφάνιση», εξηγεί η Δρ Martina Luchetti.

«Είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να μελετάμε τη σχέση της μοναξιάς με διαφορετικές εκβάσεις στην γνωστική υγεία ή συμπτώματα σε όλο αυτό το φάσμα. Η μοναξιά – η δυσαρέσκεια από τις κοινωνικές σχέσεις – μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργείτε γνωστικά και στην καθημερινή ζωή» συμπληρώνει η ίδια.

Τι έδειξε η έρευνα

Η ερευνητική ομάδα πραγματοποίησε μετά-ανάλυση, συνδυάζοντας και αναλύοντας δεδομένα από πολλαπλές μελέτες για τον εντοπισμό μοτίβων και τάσεων. Αυτή η προσέγγιση επέτρεψε στους ερευνητές να εξάγουν συμπεράσματα από ένα τεράστιο σύνολο δεδομένων με περισσότερους από μισό εκατομμύριο συμμετέχοντες.

Η διαπίστωση της αύξησης του κινδύνου άνοιας κατά 31% θα μπορούσε να συμβάλλει στη διαμόρφωση μελλοντικών στρατηγικών για την πρόληψη της σοβαρής γνωστικής εξασθένισης.

«Καθώς τα στοιχεία που συνδέουν την μοναξιά με την άνοια συνεχίζουν να αυξάνονται, είναι ζωτικής σημασίας ο εντοπισμός των παραγόντων της μοναξιάς για την πρόληψη ή τη διαχείριση της μοναξιάς και την υποστήριξη της ευημερίας και της γνωστικής υγείας των μεγαλύτερων ενηλίκων» καταλήγουν οι ερευνητές.