Προσπαθείτε να μειώσετε φυσικά την αρτηριακή σας πίεση; Η άσκηση μπορεί να σας βοηθήσει. Όπως αναφέρει νέα έρευνα, αυξάνοντας την φυσική σας δραστηριότητα για λίγα λεπτά μέσα στην μέρα, όπως συμβαίνει όταν περπατάτε σε μια ανηφόρα ή όταν ανεβαίνετε σκάλες, μπορείτε να τα καταφέρετε.

Σύμφωνα με την μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Circulation, αρκούν πέντε επιπλέον λεπτά δραστηριότητας την ημέρα για την μείωση της υπέρτασης ενώ η αντικατάσταση της καθιστικής συμπεριφοράς με 20-27 λεπτά άσκησης την ημέρα, συμπεριλαμβανομένου του ανηφορικού περπατήματος, του τρεξίματος και της ποδηλασίας, εκτιμήθηκε ότι μπορεί να οδηγήσει σε κλινικά σημαντική μείωση της αρτηριακής πίεσης.

«Η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα υγείας παγκοσμίως, αλλά σε αντίθεση με ορισμένες σημαντικές αιτίες καρδιαγγειακής θνησιμότητας, υπάρχουν σχετικά προσιτοί τρόποι αντιμετώπισης του προβλήματος εκτός από τη φαρμακευτική αγωγή» αναφέρουν οι ερευνητές.

«Η διαπίστωση ότι μόλις πέντε λεπτά επιπλέον άσκησης την ημέρα μπορούν να συσχετιστούν με μετρήσιμα χαμηλότερες μετρήσεις αρτηριακής πίεσης υπογραμμίζει τις θετικές επιδράσεις που θα μπορούσαν να έχουν οι σύντομες περίοδοι κίνησης υψηλότερης έντασης για τη διαχείριση της αρτηριακής πίεσης».

Η υπέρταση ο «σιωπηλός δολοφόνος»

Η υπέρταση, ή η σταθερά αυξημένη αρτηριακή πίεση, είναι μία από τις μεγαλύτερες αιτίες πρόωρου θανάτου παγκοσμίως.

Προσβάλλει 1,28 δισεκατομμύρια ενήλικες σε όλο τον κόσμο, μπορεί να οδηγήσει σε πολλά προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφαλικού επεισοδίου, της καρδιακής προσβολής, της καρδιακής ανεπάρκειας και της νεφρικής βλάβης ενώ συχνά περιγράφεται ως ο «σιωπηλός δολοφόνος» καθώς δεν εκδηλώνεται με συμπτώματα.

Η ερευνητική ομάδα ανέλυσε δεδομένα υγείας από 14.761 εθελοντές σε πέντε χώρες για να διαπιστώσει πώς η αντικατάσταση ενός τύπου κινητικής συμπεριφοράς με έναν άλλο κατά τη διάρκεια της ημέρας σχετίζεται με την αρτηριακή πίεση.

Κάθε συμμετέχων χρησιμοποίησε μια φορητή συσκευή καταγραφής δραστηριότητας στο μηρό του, ο οποίος κατέγραφε τη δραστηριότητά του και την αρτηριακή του πίεση καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας.

Η καθημερινή δραστηριότητα χωρίστηκε σε έξι κατηγορίες: ύπνος, καθιστική συμπεριφορά (όπως κάθισμα), αργό περπάτημα, γρήγορο περπάτημα, ορθοστασία και πιο έντονη άσκηση, όπως τρέξιμο ή ποδηλασία.

Πόσο μειώνεται ο κίνδυνος καρδιαγγειακών παθήσεων χάρη στην άσκηση

Η ομάδα των ερευνητών μοντελοποίησε στατιστικά τι θα συνέβαινε αν ένα άτομο αντικαθιστούσε μια συμπεριφορά με μια άλλη (σε διάφορα ποσοστά), προκειμένου να εκτιμήσει την επίδραση στην αρτηριακή πίεση για κάθε σενάριο.

Όπως αναφέρουν, η αντικατάσταση της καθιστικής συμπεριφοράς με 20-27 λεπτά άσκησης την ημέρα θα μπορούσε πιθανώς να μειώσει τις καρδιαγγειακές παθήσεις έως και 28% σε επίπεδο πληθυσμού.

«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι, για τους περισσότερους ανθρώπους, η άσκηση είναι το κλειδί για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Τα καλά νέα είναι ότι ανεξάρτητα από το επίπεδο της φυσικής σας κατάστασης, η άσκηση δεν είναι ανάγκη να διαρκεί πολύ για να επιδράσει θετικά στην αρτηριακή πίεση» εξηγούν οι ερευνητές.

«Αυτό που είναι μοναδικό αναφορικά με την άσκηση ως μεταβλητή στην παρούσα μελέτη είναι ότι περιλαμβάνει όλες τις δραστηριότητες που μοιάζουν με άσκηση, από το τρέξιμο για να προλάβουμε το λεωφορείο μέχρι μια σύντομη βόλτα με το ποδήλατο, πολλές από τις οποίες μπορούν να ενσωματωθούν στην καθημερινή μας ρουτίνα και να έχουν θετικά αποτελέσματα» καταλήγουν οι ίδιοι.