Συνταγή: ΕΛΕΝΗ ΨΥΧΟΥΛΗ
Από το περιοδικό ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ
Το μυστικό; Προτιμάμε ελληνικά δαμάσκηνα τα οποία βρίσκουμε σε όλα τα καταστήματα ξηρών καρπών, γιατί δεν είναι πολύ γλυκά και αρωματικά και δίνουν καλύτερη γεύση στο φαγητό από τα μαύρα εισαγωγής που είναι υπερβολικά γλυκά.
Βράζουμε το κοτόπουλο σε άφθονο αλατισμένο νερό και το στραγγίζουμε, κρατώντας το ζωμό του (θα χρειαστούμε 5-6 φλιτζ. για το ρύζι).
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C.
Μεταφέρουμε το κοτόπουλο σε ταψί. Προσθέτουμε το μπαχάρι, τα δαμάσκηνα, μπόλικο πιπέρι και το ελαιόλαδο και το ψήνουμε για 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.
Λιώνουμε σε ένα μεγάλο τηγάνι 1 κ.σ. βούτυρο και σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια μέχρι να μαραθούν ελαφρά. Ρίχνουμε το ρύζι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 5 λεπτά ακόμα. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, το λεμόνι και τον άνηθο και ανακατεύουμε καλά.
Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και αφαιρούμε με τρυπητή κουτάλα το κοτόπουλο. Απλώνουμε το ρύζι, σκορπάμε το υπόλοιπο βούτυρο και ακουμπάμε από πάνω το κοτόπουλο.
Περιχύνουμε με 3-4 φλιτζ. ζωμό και αλατοπιπερώνουμε. Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 30-40 λεπτά ακόμα, να γίνει το ρύζι.
Συνταγή: ΕΛΕΝΗ ΨΥΧΟΥΛΗ
Από το περιοδικό ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ