Είναι δεδομένο ότι ζούμε περισσότερο από τους προγόνους μας. Η ιατρική έχει σημειώσει ραγδαίες εξελίξεις και μας επιφυλάσσει πολλά ακόμα θαύματα, αλλά δεν παίζει μόνο αυτό ρόλο για τη μακροζωία. Η σωματική και η ψυχική υγεία διαδραματίζουν σπουδαίο ρόλο στο να ζήσουμε καλά πολλά χρόνια, γλιτώνοντας από πολλές ασθένειες.

Ένα επιτυχημένο παράδειγμα που μπορούμε να μελετήσουμε είναι οι αιωνόβιοι, οι οποίοι παρουσιάζουν τη λεγόμενη  «σύντμηση της νοσηρότητας», δηλαδή είναι άρρωστοι για πολύ μικρό μέρος της ζωής τους, άρα και πιο υγιείς.

Γονίδια, υγεία και μακροζωία

Αρχικά, η αλήθεια είναι ότι τα γονίδια διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη μακροζωία.

Μια σχετική έρευνα έχει επικεντρωθεί ιδιαίτερα στα γονίδια που ρυθμίζουν την «καλή» χοληστερόλη. Συγκεκριμένα, οι αιωνόβιοι συμμετέχοντες στη μελέτη φαίνεται να είναι πιο πιθανό να έχουν μια συγκεκριμένη παραλλαγή του γονιδίου CETP, το οποίο ελέγχει τη χοληστερόλη. Λόγω αυτού φαίνεται να ζουν περισσότερο και να παρουσιάζουν καλύτερη εγκεφαλική λειτουργία. μακροζωία

Συμβουλές για να ζήσετε περισσότερο

Εκτός από τα γονίδια όμως, που επηρεάζουν την πιθανότητα μακροζωίας, υπάρχουν και ορισμένοι παράγοντες, όπως εκείνοι που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής, που μπορούμε να αλλάξουμε και έτσι να αυξήσουμε τις πιθανότητες να ζήσουμε καλύτερα και για περισσότερο

  1. Ακολουθήστε μια ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά. Καλό είναι να συνδυάζεται παράλληλα με τη διανοητική δραστηριότητα και την κοινωνική δέσμευση σε δραστηριότητες όπως ο εθελοντισμός, η τακτική αερόβια άσκηση και η ενδυνάμωση, η αποφυγή του καπνίσματος και του αλκοόλ. Πρόσφατη έρευνα αναφέρει ότι η διατροφή, η άσκηση και τα παιχνίδια που θέτουν σε εγρήγορση τον εγκέφαλο συμβάλλουν σημαντικά στην προώθηση της μακροζωίας.
  2. Μην αμελείτε τον καλό ύπνο. Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, ο κακός ή ελλιπής ύπνος αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης πολλών διαταραχών, όπως διαβήτη τύπου 2, υψηλή αρτηριακή πίεση, καρδιακές παθήσεις, ενώ δυσχεραίνει την ψυχική υγεία.
  3. Να ελέγχετε συχνά την κατάσταση της υγείας σας μέσω προληπτικών εξετάσεων, ελέγχοντας τη χοληστερίνη σας, τις ορμόνες, το σάκχαρο στο αίμα κ.ο.κ., ώστε να προσαρμόσετε ό,τι άλλο χρειαστεί για να προστατεύσετε την υγεία σας μακροπρόθεσμα σε συνεργασία με τον γιατρό σας.
  4. Κάντε φίλους και συνδεθείτε. Περάστε καλά μαζί τους και ανταλλάξτε απόψεις και συναισθήματα. Οι κοινωνικές σχέσεις δίνουν νόημα στη ζωή και σας συνοδεύουν μέχρι τα βαθιά γεράματα. Ακόμα και μια ομάδα πεζοπορίας ή μια κοινότητα που επικεντρώνεται στα χόμπι σας αποτελεί μια καλή ευκαιρία για διέξοδο από τη ρουτίνα και την καθημερινότητα για να διατηρήσετε την υγεία σας, με βάση τα δεδομένα του αμερικανικού Ινστιτούτου Γήρανσης.
  5. Από την άλλη, ο εθελοντισμός, η διδασκαλία ή άλλες δραστηριότητες που κρατούν τον εγκέφαλό μας ενεργό, όπως το σκάκι, και περιλαμβάνουν κοινωνικές αλληλεπιδράσεις είναι, επίσης, ικανοποιητικές και συνδέονται με βελτιωμένη μνήμη και μειωμένο άγχος.
  6. Τέλος, για τις στιγμές που αισθάνεστε πιεσμένοι, φροντίστε να βάλετε σε προτεραιότητα την εσωτερική γαλήνη και ευεξία σας. Ο διαλογισμός και η ενσυνειδητότητα είναι πάντα χρήσιμες συνήθειες.