Κάποιες τροφές φαίνεται να έχουν… άψογη συνεργασία. Η κοινή τους δράση βοηθά το σώμα μας να απορροφά τα θρεπτικά συστατικά πιο αποτελεσματικά ενώ ορισμένοι συνδυασμοί προάγουν τον κορεσμό και το αίσθημα πληρότητας, κάτι που συνήθως δεν προκύπτει όταν καταναλώνουμε χωριστά μόνο τη μία ή την άλλη επιλογή, κατά τους ειδικούς του Χάρβαρντ.

Ποια είναι λοιπόν αυτά τα δυναμικά ζευγάρια;

Τροφές που μαζί μας προσφέρουν ακόμα μεγαλύτερα οφέλη

Φασόλια και καστανό ρύζι

Ο συνδυασμός αυτός δεν μας είναι σίγουρα οικείος και μπορεί να μας ακούγεται περίεργος αλλά είναι γεμάτος φυτικές ίνες και αποτελεί μια πλήρη πηγή πρωτεΐνης, περιέχοντας και τα εννέα βασικά αμινοξέα που χρειαζόμαστε ως ενήλικες για τη διατήρηση των μυών και τη μεταφορά των θρεπτικών συστατικών στο σώμα μας. Η πρωτεΐνη και οι φυτικές ίνες στα φασόλια επιβραδύνουν επίσης την πέψη των υδατανθράκων του ρυζιού, κρατώντας μας χορτάτους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Μπορούμε να έχουμε παρόμοια αποτελέσματα συνδυάζοντας ψωμί ολικής αλέσεως και φυστικοβούτυρο, σημειώνουν οι ειδικοί.

Σπανάκι και εσπεριδοειδή

Φανταστείτε μια δροσερή σαλάτα με σπανάκι και μανταρίνι. Αυτό το μείγμα μας παρέχει βιταμίνη C που συμβάλλει στην απορρόφηση του σιδήρου, ο οποίος είναι άφθονος στο σπανάκι. Ένας άλλος καλός συνδυασμός σιδήρου-βιταμίνης C είναι το χούμους με τις πιπεριές.

Δημητριακά ολικής αλέσεως και γάλα

Ένα σύνηθες πρωινό με βιταμίνη D και ασβέστιο. Η βιταμίνη D βοηθά το έντερο να απορροφήσει περισσότερο ασβέστιο ώστε να μπορεί να εισέλθει στην κυκλοφορία του αίματος. Τα δυο αυτά θρεπτικά συστατικά μαζί μπορούν να διατηρήσουν τα οστά και τους μύες μας υγιή και βοηθούν τα νεύρα να λειτουργούν σωστά.

Ντομάτες και ελαιόλαδο

Τα «καλά» λιπαρά από το ελαιόλαδο μπορούν να βελτιώσουν την πρόσληψη του λυκοπενίου από το σώμα, ενός ισχυρού αντιοξειδωτικού που συμβάλλει στην αποτροπή της κυτταρικής βλάβης η οποία συνδέεται με τον καρκίνο. Εκτός από τις ντομάτες, το λυκοπένιο βρίσκεται και σε άλλα φρούτα και λαχανικά με κόκκινη απόχρωση, όπως το καρπούζι, οι κόκκινες πιπεριές και το κόκκινο λάχανο.

Μήλα και φυστικοβούτυρο

Απλώνοντας το γευστικό φυστικοβούτυρο ή κάθε άλλο βούτυρο ξηρών καρπών σε ζουμερές φέτες μήλου, τροφοδοτείτε τον οργανισμό σας με φυτικές ίνες, πρωτεΐνη και «καλά» λιπαρά. Αυτά τα συστατικά μαζί σε ένα γεύμα ή σνακ προσφέρουν επίσης ένα αίσθημα πληρότητας.

Κουρκουμάς και μαύρο πιπέρι

Ο κουρκουμάς περιέχει την ισχυρή αντιοξειδωτική ουσία κουρκουμίνη, η οποία όμως απορροφάται ελάχιστα από το έντερο. Η ανάμειξή του με πιπερίνη, ενισχύει την απορρόφηση και επομένως τα αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα του κουρκουμά.

Σολομός, μπρόκολο και άγριο ρύζι

Το ασβέστιο από το σολομό και το μπρόκολο και η βιταμίνη Κ του άγριου ρυζιού είναι ιδιαίτερα ευεργετικά συστατικά για την υγεία των οστών.

Τι να προσέχουμε

Ενώ ο συνδυασμός συγκεκριμένων τροφών συνιστάται και χαρακτηρίζεται ευεργετικός, οι ειδικοί επισημαίνουν πως ο τρόπος με τον οποίο ο κάθε οργανισμός απορροφά την τροφή είναι ατομικός. Επιπλέον, δεν είναι ωφέλιμο να  φτιάχνουμε πάντα τα «σούπερ ζεύγη», θεωρώντας πως αυτές οι τροφές πρέπει πάντα να τρώγονται μαζί αλλιώς δεν πρέπει να τις τρώμε καθόλου καθώς έτσι περιορίζουμε άνευ λόγου τη διατροφή μας.