Έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό BMC Public Health εξέτασε τις ανεξάρτητες και συνδυασμένες επιδράσεις που έχει η καθιστική ζωή και η κατανάλωση καφέ στη θνησιμότητα που σχετίζεται με καρδιαγγειακά νοσήματα αλλά και με οποιαδήποτε αιτία στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η καθιστική ζωή είναι γνωστό πως αυξάνει τον κίνδυνο θνησιμότητας από όλες τις αιτίες, συμπεριλαμβανομένων των καρδιαγγειακών παθήσεων και του καρκίνου, ιδιαίτερα σε άτομα που δεν πληρούν τα συνιστώμενα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας. Από την άλλη, οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες του καφέ μπορούν να μειώσουν τη νοσηρότητα και τη θνησιμότητα από χρόνιες ασθένειες.
Η έρευνα
Για τις ανάγκες της εν λόγω μελέτης, οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα από έρευνες στις οποίες συμμετείχαν συνολικά 10.639 άτομα. Όλοι οι συμμετέχοντες υπεβλήθησαν σε συνεντεύξεις, φυσικές εξετάσεις και εργαστηριακές έρευνες σε χώρους δοκιμών. Οι ερευνητές αξιολόγησαν τον χρόνο καθιστικής ζωής των συμμετεχόντων ενώ μετρήθηκε η ημερήσια κατανάλωση καφέ και συνυπολογίστηκαν μεταβλητές, όπως το φύλο, η εθνικότητα, το μορφωτικό επίπεδο, η οικογενειακή κατάσταση, το ποσοστό εισοδήματος, ο δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ), το ιατρικό ιστορικό και συνήθειες του τρόπου ζωής (κάπνισμα, κατανάλωση αλκοόλ, επίπεδα σωματικής δραστηριότητας κλπ.).
Σε μια παρακολούθηση διάρκειας 13 ετών, σημειώθηκαν 945 θάνατοι μεταξύ των συμμετεχόντων, με 284 από αυτούς να οφείλονται σε καρδιαγγειακή νόσο.
Καθιστική ζωή: Μπορεί ο καφές να μας «σώσει»;
Οι καθιστικοί χρόνοι μεγαλύτεροι των 8 ωρών ημερησίως συνδέθηκαν με αυξημένα ποσοστά θνησιμότητας από όλες τις αιτίες και σχετίζονταν περισσότερο με καρδιαγγειακά νοσήματα σε σύγκριση με καθιστικούς χρόνους μικρότερων των 4 ωρών. Παράλληλα, τα άτομα που ανήκαν στην κατηγορία «υψηλής κατανάλωσης καφέ», είχαν μειωμένες πιθανότητες θανάτου από οποιαδήποτε αιτία και από καρδιαγγειακά νοσήματα σε σύγκριση με εκείνους που ανήκαν στην κατηγορία της «μηδενικής κατανάλωσης».
Συνδυαστικές αναλύσεις αποκάλυψαν ότι όσοι δεν πίνουν καφέ και κάθονται για τουλάχιστον έξι ώρες την ημέρα είχαν 1,6 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα θνησιμότητας από οποιαδήποτε αιτία σε σχέση με εκείνους που πίνουν καφέ και κάθονται λιγότερες από 6 ώρες την ημέρα. Tα ευρήματα έδειξαν επίσης ότι η σχέση μεταξύ του χρόνου καθίσματος και του αυξημένου κινδύνου θανάτου ήταν αποκλειστική για ενήλικες που δεν καταναλώνουν καφέ.
Με άλλα λόγια, όταν οι ερευνητές εξέτασαν τον χρόνο καθίσματος και την κατανάλωση καφέ μαζί, διαπίστωσαν ότι ο υψηλότερος κίνδυνος θνησιμότητας που συνδέεται με το παρατεταμένο κάθισμα παρατηρήθηκε μόνο μεταξύ εκείνων που δεν έπιναν καφέ και όχι μεταξύ εκείνων που έπιναν.
Συνολικά
Η μελέτη δεν εξέτασε τον μηχανισμό με τον οποίο ο καφές έχει προστατευτικές επιδράσεις στην καθιστική συμπεριφορά, ωστόσο, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι «τα άτομα στο υψηλότερο επίπεδο κατανάλωσης καφέ παρατηρήθηκε ότι είχαν μειωμένο κίνδυνο θνησιμότητας τόσο από κάθε αιτία όσο και από καρδιαγγειακά νοσήματα σε σύγκριση με όσους δεν καταναλώνουν καθόλου καφέ».
«Συνολικά, η καθιστική συμπεριφορά έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει τον κίνδυνο θνησιμότητας απ’ όλες τις αιτίες, συμπεριλαμβανομένων των καρδιαγγειακών νοσημάτων. Αντίθετα, η κατανάλωση καφέ έχει παρατηρηθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο. Απ’ όσο γνωρίζουμε, αυτή είναι η πρώτη μελέτη που διερευνά τις κοινές συσχετίσεις της καθιστικής ζωής και της κατανάλωσης καφέ με τη θνησιμότητα», δήλωσαν οι ερευνητές.
«Απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να αναλυθούν τα οφέλη της πρόσληψης καφέ στους καθιστικούς πληθυσμούς και να διερευνηθούν οι επιδράσεις μεμονωμένων τύπων καφέ στη θνησιμότητα», κατέληξαν οι ίδιοι.
Θυμηθείτε ότι…
Η καφεΐνη επηρεάζει κάθε οργανισμό διαφορετικά ενώ η υπερβολική πρόσληψή της μπορεί να προκαλέσει ποικίλες παρενέργειες, από νευρικότητα και υπέρταση μέχρι γρήγορο καρδιακό παλμό.
Απολαύστε τον καφέ σας όπως ακριβώς συνηθίζατε μέχρι σήμερα και προσπαθήστε να αυξήσετε την φυσική σας δραστηριότητα με απλούς τρόπους. Κάντε πιο συχνά διαλείμματα και σηκωθείτε από το γραφείο σας για να τεντωθείτε, να κάνετε ήπιες ασκήσεις stretching και να βελτιώσετε την στάση σας. Παρκάρετε πιο μακριά από την δουλειά σας για να περπατήσετε λίγο περισσότερο από και προς το αυτοκίνητό σας στο τέλος της ημέρας και γενικά προσπαθήστε να εντάξετε στην καθημερινότητά σας μικρούς και συχνούς περιπάτους.