Είναι τέτοιες οι ταχύτητες και οι πληροφορίες που λαμβάνουμε στην καθημερινότητά μας, ώστε πολύ συχνά μπορεί να νιώθουμε αποσυντονισμένοι και χωρίς κίνητρα. Ίσως να το έχετε παρατηρήσει πιο έντονα στην δουλειά σας και, μάλλον, δεν είστε οι μόνοι.
Κίνητρο στην δουλειά VS smartphone
Ωστόσο, σύμφωνα με ερευνητές του Γερμανικού Κέντρου Ψυχικής Υγείας και του Κέντρου Έρευνας και Θεραπείας Ψυχικής Υγείας στο Πανεπιστήμιο του Ρουρ του Μπόχουμ, η μείωση του χρόνου που περνάτε μπροστά από τις οθόνες κατά μία ώρα τη μέρα μπορεί να ενισχύσει όχι μόνο το κίνητρό σας στον εργασιακό χώρο αλλά και την ευημερία σας.
Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Acta Psychologica.
Η τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή περιελάβανε σχεδόν 300 άτομα, με μέσο όρο ηλικίας τα 28 έτη, που εργάζονταν σε διαφορετικές βιομηχανίες και χώρους εργασίας σε όλη τη Γερμανία.
Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε τέσσερις ομάδες και άλλαξαν τη συμπεριφορά τους ανάλογα για μια εβδομάδα:
- Ομάδα smartphone: Μείωση της καθημερινής χρήσης smartphone κατά μία ώρα.
- Ομάδα σωματικής δραστηριότητας: Αύξηση της καθημερινής σωματικής δραστηριότητας κατά 30 λεπτά.
- Ομάδα συνδυασμού: Μείωση της καθημερινής χρήσης smartphone κατά μία ώρα και αύξηση της καθημερινής σωματικής δραστηριότητας κατά 30 λεπτά.
- Ομάδα ελέγχου: Δεν άλλαξε συμπεριφορές.
Περιορίστε τον χρόνο σας μπροστά στις οθόνες
Η μελέτη αυτή περιορίστηκε στον χρόνο που ξοδεύουν οι εργαζόμενοι στο smartphone τους. Ουσιαστικά, όμως, θα πρέπει να γίνουν περαιτέρω μελέτες για να διερευνηθεί αν ο χρόνος που περνούν οι εργαζόμενοι και στις οθόνες των υπολογιστών επηρεάζει αρνητικά την ψυχική υγεία και τα κίνητρά τους.
Αν νιώθετε ότι, γενικά, έχετε κουραστεί από τις οθόνες και θα θέλατε ένα διάλειμμα, δοκιμάστε μια σταδιακή αλλαγή που μπορείτε να πραγματοποιείτε καθημερινά.
Αφιερώστε περισσότερο χρόνο στο να βγείτε έξω να περπατήσετε ή να ασκηθείτε.
Και αν σας είναι δύσκολο, βάλτε τα ακουστικά σας και απολαύστε ένα podcast ή ένα audio book. Η ενσωμάτωση δραστηριοτήτων, οι οποίες δεν συμπεριλαμβάνουν την οθόνη, είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της ψυχικής μας ευημερίας.