Οι συναισθηματικές και συντροφικές σχέσεις είναι πολύ σημαντικές για την συνολική ευεξία και την ευημερία του ατόμου. Ο γάμος, μάλιστα, προσφέρει πολλά ψυχολογικά και σωματικά οφέλη για την υγεία, καθώς οι σύντροφοι βοηθούν ο ένας τον άλλον να παραμείνουν υγιείς και να φροντίζουν τον εαυτό τους ψυχικά.

Διάφοροι είναι οι παράγοντες που βοηθούν τους παντρεμένους ανθρώπους να μειώσουν τους κινδύνους που σχετίζονται με την κατάθλιψη, την ψυχολογική δυσφορία, την υπέρταση, τη φλεγμονή και τη θνησιμότητα. Αυτό συμβαίνει, όμως, σε όλους τους γάμους ή μόνο στους καλούς; Επιπλέον, οι άνθρωποι που παντρεύονται και αργότερα στη ζωή τους μπορούν να αποκομίσουν τα ίδια οφέλη;

Τα οφέλη του γάμου στην ψυχική υγεία

Έρευνες αναφέρουν ότι εκείνοι που είναι παντρεμένοι έχουν υψηλότερη αυτοεκτίμηση, αίσθημα σκοπού και νοήματος στη ζωή, αίσθηση του ανήκειν και τείνουν να είναι πιο ευτυχισμένοι. Κάποια βασικοί λόγοι που οδηγούν σε αυτά τα αποτελέσματα είναι το συχνό σωματικό άγγιγμα, η συντροφικότητα και έκφραση της αγάπης.

Πρόκειται για καταστάσεις που απελευθερώνουν ντοπαμίνη και ωκυτοκίνη, ορμόνες που διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στο δέσιμο και στην ενίσχυση της αίσθησης εγγύτητας και ευεξίας.

Επιπλέον, οι παντρεμένοι που είναι ευτυχισμένοι φαίνεται να βιώνουν λιγότερο άγχος από τους ανύπαντρους.

Ειδικότερα, οι παντρεμένοι άνδρες φαίνεται να ωφελούνται περισσότερο από τις παντρεμένες γυναίκες, εν μέρει επειδή οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να ανταποκριθούν αρνητικά στους στρεσογόνους παράγοντες των σχέσεων από τους άνδρες.

Τα οφέλη του γάμου στη σωματική υγεία

Ο γάμος φαίνεται να συσχετίζεται με μικρότερα ποσοστά στεφανιαίας νόσου, διαβήτη, καρκίνου και καταστάσεων που επηρεάζουν τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο. Άλλες έρευνες υποστηρίζουν ότι οι άνθρωποι που πάσχουν από κάποια καρδιακή νόσο, αλλά είναι παντρεμένοι, φαίνεται να έχουν λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από αυτήν.

Επιπλέον, μια μεγάλη μελέτη με περισσότερα από 1.000.000 αρχεία ασθενών αποκαλύπτει ότι οι παντρεμένοι άνδρες είχαν 17% λιγότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με καρκίνο. Αλλά ακόμα και αν νοσήσουν από καρκίνο, οι πιθανότητες να επιβιώσουν φάνηκαν να είναι υψηλότερες. Μεταξύ άλλων, μελέτες αναφέρουν ότι τα παντρεμένα ζευγάρια φαίνεται να ζουν περισσότερο από τους άγαμους.

Σε κάθε περίπτωση, ακόμα και οι άνθρωποι που βρίσκονται σε σχέσεις επωφελούνται, αν και ο γάμος φαίνεται να κρατά τα ηνία στην ευημερία των ανθρώπων.

Η ερωτική δέσμευση μπορεί να συμβάλλει στην ταχύτερη ανάρρωση από ασθένειες και χειρουργικές επεμβάσεις, λόγω της συναισθηματικής υποστήριξης από τον σύντροφο, η οποία μπορεί να επιταχύνει την επούλωση ενώ συμβάλλει και στη συμμόρφωση και τη συνέπεια του ασθενή με τις ιατρικές οδηγίες.

Με τον ίδιο τρόπο οι σύντροφοι μπορούν να βοηθήσουν ο ένας τον άλλον να αποκτήσει υγιεινές συνήθειες, όπως η άσκηση και η καλή διατροφή. Ταυτόχρονα, οι παντρεμένοι είναι πιθανό να διατηρούν μια καλή σεξουαλική ζωή, γεγονός που ενισχύει συνολικά την ψυχική και τη σωματική υγεία του ατόμου.

Η ποιότητα του γάμου έχει σημασία

Ωστόσο, η ποιότητα του γάμου παίζει νευραλγικό ρόλο στα πλεονεκτήματα προς τον άνθρωπο. Ο γάμος για να προσφέρει τα πολλαπλά του οφέλη θα πρέπει να διέπεται από αμοιβαία αγάπη, σεβασμό, εμπιστοσύνη, ειλικρίνεια και πίστη.

Οι τοξικές, αγχωτικές και δύσκολες σχέσεις, αντιθέτως, βλάπτουν την υγεία. Ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι άμεσα συνδεδεμένος με την κοινωνική σύνδεση, η οποία και επηρεάζει βαθιά την ψυχική και σωματική μας κατάσταση.

Οφέλη μέχρι τα βαθιά γεράματα

Τα καλά νέα είναι ότι όταν κάποιος απολαμβάνει έναν ωραίο γάμο γεμάτο αγάπη, αφοσίωση και μοίρασμα δεν έχει σημασία αν έχει παντρευτεί νωρίς ή αν τελικά συναντήσει τον άνθρωπό του σε μεγαλύτερη ηλικία, ακόμα και διανύει την ηλικία των 60.

Εξάλλου, οι γάμοι που γίνονται αργότερα στη ζωή, ενδεχομένως, να είναι ακόμα πιο ωφέλιμοι, καθώς η υγεία μετατρέπεται πια σε καθημερινή προτεραιότητα για τον άνθρωπο, ενώ η μυοσκελετική δύναμη αρχίζει να μειώνεται.

Τα ηλικιωμένα ζευγάρια μπορούν να βοηθήσουν ο ένας τον άλλον ώστε να παραμείνουν και οι δύο δραστήριοι και χαρούμενοι.

Άλλωστε, τα άτομα στα εξήντα τους έχουν διπλάσιες πιθανότητες να βιώσουν την κοινωνική απομόνωση από τους νεότερους ενήλικες, και ένας σύντροφος μπορεί να διώξει τη μοναξιά.

Τέλος, όσο μεγαλώνουμε τόσο πιο ξεκάθαρες τείνουν να είναι οι αξίες και τα θέλω μας. Αυτού του είδους η αυτογνωσία οδηγεί σε πιο γερές βάσεις και πιο ουσιαστική επικοινωνία σε οποιαδήποτε ερωτική και συναισθηματική σύνδεση.