Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών περίπου 537 εκατομμύρια ενήλικες σε όλο τον κόσμο ζουν σήμερα με διαβήτη και το 98% αυτών των περιπτώσεων πρόκειται για τον διαβήτη τύπου 2. Πρόκειται για χρόνια πάθηση όπου το σώμα δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει σωστά την ινσουλίνη, γνωστή και ως χαμηλή ευαισθησία στην ινσουλίνη. Αυτό μπορεί να οδηγήσει τελικά σε αντίσταση στην ινσουλίνη, προκαλώντας αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Προηγούμενες μελέτες έχουν επισημάνει ότι υπάρχουν φυσικοί τρόποι που μπορεί να συμβάλλουν στην βελτίωση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη, όπως η υγιεινή διατροφή, η διαχείριση του βάρος και η γυμναστική.

Τώρα, ερευνητές από το Università Cattolica del Sacro Cuore στην Ιταλία αποκαλύπτουν ότι μόλις μία προπόνηση διάρκειας 30 λεπτών φαίνεται να συμβάλλει στη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και στη βελτίωση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη, υποδηλώνοντας τα πιθανά οφέλη τόσο για την πρόληψη όσο και για τη διαχείριση του διαβήτη τύπου 2.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο Journal of Endocrinological.

Γιατί τριάντα λεπτά γυμναστική;

Για την μελέτη, οι ερευνητές συγκέντρωσαν 32 συμμετέχοντες, 18 άνδρες και 14 γυναίκες ηλικίας 20 έως 35 ετών. Όλοι οι συμμετέχοντες ήταν υγιείς χωρίς ενδείξεις διαβήτη και είχαν φυσιολογικό βάρος ή ήταν ελαφρώς υπέρβαροι. Όλοι οι συμμετέχοντες έκαναν κατά κύριο λόγο καθιστική ζωή ή ήταν ελαφρώς δραστήριοι μόνο στον ελεύθερό τους χρόνο.

Αφού οι ερευνητές συγκέντρωσαν τις βασικές μετρήσεις για τις συγκεντρώσεις του σακχάρου στο αίμα και τα επίπεδα ινσουλίνης των συμμετεχόντων, τους ζήτησαν να εκτελέσουν μία μόνο συνεδρία αερόβιας άσκησης διάρκειας 30 λεπτών με ελαφρύ τρέξιμο.

«Η επιλογή να μελετηθεί μία μόνο συνεδρία αερόβιας άσκησης τριάντα λεπτών σε νέους, υγιείς ενήλικες οφείλεται στην έλλειψη πρότερης έρευνας που να εξετάζει τον άμεσο μεταβολικό αντίκτυπο της άσκησης σε αυτή την ομάδα», εξηγούν οι ερευνητές.

Πώς βοηθά με τον διαβήτη;

Οι ερευνητές μέτρησαν εκ νέου τα επίπεδα γλυκόζης και ινσουλίνης των συμμετεχόντων 24 ώρες μετά την άσκηση των 30 λεπτών. Όπως υποστηρίζουν, εντόπισαν σημαντική μείωση στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα των συμμετεχόντων μετά την άσκηση, καθώς και αυξημένη ευαισθησία στην ινσουλίνη.

«Αυτή η μείωση στα επίπεδα γλυκόζης και ινσουλίνης νηστείας, σε συνδυασμό με τη βελτιωμένη ευαισθησία στην ινσουλίνη 24 ώρες μετά την άσκηση, δείχνει ότι μια προπόνηση μπορεί να προκαλέσει γρήγορες και ευεργετικές μεταβολικές αλλαγές», εξηγούν οι ερευνητές.

«Αυτό υποδηλώνει ότι οι σύντομες προπονήσεις αερόβιας γυμναστικής θα μπορούσαν να διαδραματίσουν ουσιαστικό ρόλο στη ρύθμιση της γλυκόζης και την ανταπόκριση στην ινσουλίνη, μειώνοντας πιθανώς τον κίνδυνο διαβήτη σε μη διαβητικούς πληθυσμούς και προσφέροντας άμεσα οφέλη για τη διαχείριση της γλυκόζης για όσους κινδυνεύουν», προτείνουν οι ίδιοι.