Κέικ με αποξηραμένα σύκα
Τα αποξηραμένα σύκα είναι μια εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, σιδήρου, καλίου, ασβεστίου και βιταμίνης Κ.
Υλικά
- 2 βαζάκια μαρμελάδα σύκου Figland
- ¼ φλιτζ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
- 1 φλιτζ. ζάχαρη
- 2 μεγάλα αβγά
- 2 φλιτζ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 200 γρ. γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά
- 1 κάψουλα βανίλιας
- 1 κ.γ. κανέλα
- ¼ κ.γ. γαρίφαλο
- 1 πρέζα αλάτι
- 1 φλιτζ. τσαγιού αποξηραμένα σύκα
Εκτέλεση
Βήμα 1ο
Κόβουμε τα σύκα σε μικρά κομμάτια και τα μουλιάζουμε σε ένα μπολ με χλιαρό νερό μέχρι να μαλακώσουν. Στη συνέχεια, τα ξεπλένουμε και τα αφήνουμε να στραγγίσουν καλά.
Βήμα 2ο
Χτυπάμε στο μίξερ με το εξάρτημα του φτερού το βούτυρο με τη ζάχαρη για 4-5 λεπτά, να αποκτήσει κρεμώδη υφή. Προσθέτουμε τα αβγά, τη βανίλια, την κανέλα, το γαρίφαλο, το αλάτι και εναλλάξ το αλεύρι με το γιαούρτι. Τέλος, ενσωματώνουμε στο μείγμα τα ψιλοκομμένα σύκα, ανακατεύοντας απαλά με σπάτουλα.
Βήμα 3ο
Βουτυρώνουμε ή αλευρώνουμε καλά δύο ταψάκια των 20 εκ. και ισομοιράζουμε το μείγμα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C στον αέρα για 30-35 λεπτά. Δοκιμάζουμε με τη λάμα του μαχαιριού αν έχουν ψηθεί τα κέικ. Τα αφήνουμε πάνω σε σχάρα να κρυώσουν τελείως.
Βήμα 4ο
Βάζουμε το ένα κέικ σε πιατέλα και απλώνουμε από πάνω μια στρώση μαρμελάδας. Καλύπτουμε με το δεύτερο κέικ. Αν θέλουμε, κρατάμε λίγη μαρμελάδα και αλείφουμε εξωτερικά όλο το γλυκό.