Κάποιες τροφές μιλάμε… «δεν χωνεύονται» με τίποτα! Τηγανητά, επεξεργασμένα κρέατα, τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, πικάντικα, όξινα, ζάχαρη και τεχνητά γλυκαντικά, ωμά λαχανικά με σκληρές ίνες ή χοντρά κοτσάνια, φλούδες και σπόρους και ορισμένα όσπρια μπορεί να πέφτουν «βαριά» για το στομάχι μας, προκαλώντας δυσπεψία και καούρα.

Οι διατροφικές ευαισθησίες δημιουργούν προκλήσεις όσον αφορά την πέψη των τροφίμων. Ωστόσο, η ενσωμάτωση εύπεπτων τροφίμων στη διατροφή παρέχει ανακούφιση από τα ενοχλητικά συμπτώματα, υποστηρίζει το πεπτικό και προλαμβάνει (ή τουλάχιστον δεν επιδεινώνει) τυχόν γαστρεντερικά προβλήματα.

Εύπεπτες τροφές για ευαίσθητα στομάχια

Γιαούρτι και κεφίρ

Δεν είναι μυστικό ότι το γιαούρτι και το κεφίρ συμβάλλουν στην αποκατάσταση της ισορροπίας των φιλικών βακτηρίων και διασφαλίζουν την εύρυθμη λειτουργία του εντέρου.

Τα προβιοτικά μπορούν να ενισχύσουν τη συνολική πέψη και την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών.

Σούπες, πουρέδες και smoothies

Οι τροφές που είναι μαλακές ή καταπίνονται εύκολα είναι πιο εύπεπτες από τις ξηρές, μασώμενες ή σκληρές τροφές. Οι σούπες, οι πουρέδες και τα smooothies παρέχουν ενυδάτωση και θρεπτικά συστατικά χωρίς να επιβαρύνουν το πεπτικό σύστημα.

Σάλτσα μήλου

Το μαγείρεμα των φρούτων βοηθά στη διάσπαση των φυτικών ινών για ευκολότερη πέψη.

Βρώμη

Η πεπτικότητα της βρώμης αποδίδεται στην ελάχιστη επεξεργασία και την υψηλή περιεκτικότητά της σε διαλυτές ίνες.

Τουρσί