Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι οι λεγόμενοι «weekend warriors», όσοι δηλαδή κάνουν γυμναστική μόνο τα Σαββατοκύριακα, είναι εξίσου πιθανό να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας μεγαλώνοντας σε σύγκριση με τα άτομα που διατηρούν ένα πιο εντατικό πρόγραμμα άσκησης καθόλη τη διάρκεια της εβδομάδας.

Τα εν λόγω ευρήματα έρχονται στο φως ένα μήνα μετά από αυτά άλλης μελέτης που έδειξαν ότι μία ή δύο συνεδρίες σωματικής δραστηριότητας το Σαββατοκύριακο μειώνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης περισσότερων από 200 ασθενειών. Ο αυξανόμενος αυτός όγκος στοιχείων φανερώνει πως δεν έχει τόση σημασία για την υγεία το πότε αθλούμαστε, αλλά το γεγονός πως το κάνουμε.

Η έρευνα

Η επιστημονική ομάδα, η οποία αποτελούταν από ερευνητές από την Κολομβία, τη Χιλή και τη Γλασκώβη, εξέτασε δεδομένα που περιελάμβαναν απαντήσεις από περισσότερα από 10.000 άτομα.

Για τις ανάγκες της έρευνας, οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν σε πρώτη φάση αν ασκούνταν, πόσες φορές την εβδομάδα και για πόσο καιρό. Από τις απαντήσεις προέκυψαν τέσσερις ομάδες: οι «μη αθλούμενοι», οι «weekend warriors» που ασκούνταν μία ή δύο φορές την εβδομάδα, οι τακτικά ενεργοί που γυμνάζονταν τρεις ή περισσότερες φορές την εβδομάδα και άλλη μια ομάδα που περιελάμβανε τους «πολεμιστές του Σαββατοκύριακου» και τους «τακτικά ενεργούς».

Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε μια εξέταση για την αξιολόγηση της γνωστικής λειτουργίας των συμμετεχόντων. Η ανάλυση αποκάλυψε ότι ο κίνδυνος εμφάνισης ήπιας μορφής άνοιας μειώθηκε κατά 15% κατά μέσο όρο για τους «πολεμιστές του Σαββατοκύριακου» που ασκούνταν μία ή δύο φορές την εβδομάδα και κατά 10% για τους «τακτικά ενεργούς» οι οποίοι ασκούνταν πιο συχνά.

Μιλώντας στο περιοδικό British Journal of Sports Medicine, οι ερευνητές δήλωσαν:

«Το μοτίβο φυσικής δραστηριότητας των weekend warriors μπορεί να είναι μια πιο βολική επιλογή για τους τόσους πολυάσχολους σήμερα ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Αυτή η μελέτη είναι σημαντική γιατί υποδηλώνει ότι ακόμη και τα άτομα που έχουν γεμάτο πρόγραμμα μπορούν να αποκομίσουν τα οφέλη ως προς τη γνωστική υγεία από τη συμμετοχή σε μία ή δύο συνεδρίες άσκησης την εβδομάδα».

Αφού έλαβαν υπόψη τους παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν τα αποτελέσματα, όπως η ηλικία, το κάπνισμα, η διάρκεια του ύπνου, η διατροφή και η κατανάλωση αλκοόλ, οι ερευνητές πρότειναν ότι και τα δύο μοτίβα άσκησης είχαν τελικά παρόμοια αποτελέσματα.

«Διαπιστώσαμε ότι περίπου το 10% των περιπτώσεων ήπιας άνοιας δεν θα υπήρχαν εάν όλοι οι μεσήλικες ενήλικες λάμβαναν μέρος σε αθλήματα ή έκαναν γυμναστική μόνοι μία ή δύο φορές την εβδομάδα. Από όσο γνωρίζουμε, αυτή είναι η πρώτη μελέτη κοόρτης που δείχνει ότι το μοτίβο φυσικής δραστηριότητας των πολεμιστών το Σαββατοκύριακο σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας».

Άνοια: Η γυμναστική παρατείνει τη ζωή μετά τη διάγνωση

Άλλη μελέτη δημοσιευμένη στο ίδιο περιοδικό αποκάλυψε επίσης ότι η γυμναστική οποιασδήποτε έντασης συνδέεται με 30% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία για τέσσερα χρόνια μετά τη διάγνωση άνοιας.

«Τα άτομα που ασθενούν θα πρέπει να ενθαρρύνονται να συνεχίσουν ή να ξεκινήσουν μια ρουτίνα άσκησης, ανεξάρτητα από την ένταση δεδομένου ότι το μέσο προσδόκιμο ζωής μετά τη διάγνωση της άνοιας μπορεί να είναι περίπου τέσσερα έως πέντε χρόνια», υπογράμμισαν οι ερευνητές.