Η μεσογειακή διατροφή έχει πολλά οφέλη για την υγεία. Έχει συσχετιστεί με χαμηλότερη φλεγμονή στο σώμα και μειωμένο κίνδυνο καρκίνου και καρδιακών παθήσεων. Επειδή, όμως, οι περισσότερες μελέτες για το συγκεκριμένο είδος διατροφής έχουν εφαρμοστεί σε μεσογειακές χώρες, έλειπαν κάποια στοιχεία για άλλους λαούς. 

Έτσι, κάποιοι ερευνητές θέλησαν να διαπιστώσουν πώς ζούσαν οι άνθρωποι στην Κίνα ακολουθώντας τη μεσογειακή διατροφή και αν αντιμετώπιζαν χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2. Για αυτήν τη μελέτη, οι ερευνητές επέλεξαν 12.575 συμμετέχοντες με μέσο όρο ηλικίας 43 ετών, εκ των οποίων οι περισσότερες ήταν οι γυναίκες. 

Τι αποκάλυψε η έρευνα για την μεσογειακή διατροφή

Όλοι τους συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια διατροφικής πρόσληψης για τρεις συνεχόμενες ημέρες—δύο καθημερινές και μία ημέρα Σαββατοκύριακου (επειδή πολλές φορές η διατροφή μας το Σαββατοκύριακο αλλάζει).

Στη συνέχεια, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια κλίμακα συμμόρφωσης με τη μεσογειακή διατροφή (MDA) για να βαθμολογήσουν τη διατροφή των συμμετεχόντων. Τα τρόφιμα που αξιολογήθηκαν και βαθμολογήθηκαν περιελάμβαναν λαχανικά, φρούτα, όσπρια, ξηρούς καρπούς, δημητριακά, ψάρια, γαλακτοκομικά προϊόντα, κρέας και αλκοόλ.

Επιπλέον, έγινε συλλογή πληροφοριών για την ηλικία, τη φυσική δραστηριότητα, το κάπνισμα, την κοινωνικοοικονομική κατάσταση, την εκπαίδευση και το επάγγελμα των συμμετεχόντων. Διερευνήθηκε, επίσης, αν οι συμμετέχοντες είχαν διαγνωστεί με διαβήτη τύπου 2 κατά τη διάρκεια της ερευνητικής περιόδου. 

Μετά από αρκετές στατιστικές αναλύσεις, συμπεριλαμβανομένης της προσαρμογής για τις δημογραφικές πληροφορίες, οι ερευνητές ανέφεραν μια αντίστροφη σχέση μεταξύ της μεσογειακής διατροφής και του διαβήτη.

Συγκεκριμένα, όσοι είχαν υψηλότερη βαθμολογία στη μεσογειακή διατροφή φάνηκαν να έχουν 17% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν διαβήτη. Ειδικότερα, η υψηλότερη πρόσληψη φρούτων, ψαριών και ξηρών καρπών συσχετίστηκε σημαντικά με χαμηλότερο κίνδυνο νεοεμφανιζόμενου διαβήτη.

Τα πραγματικά δεδομένα

Τα στατιστικά στοιχεία για τον διαβήτη είναι ανησυχητικά. Ο διαβήτης βρίσκεται σε άνοδο παγκοσμίως, εδώ και χρόνια και δεν αναμένεται να επιβραδυνθεί.

Από το 2021, πάνω από μισό δισεκατομμύριο άνθρωποι παγκοσμίως ζουν με διαβήτη τύπου 2—δηλαδή το 10,5% του σημερινού πληθυσμού σε όλο τον κόσμο.

Μόνο στις ΗΠΑ, οι πάσχοντες είναι περίπου 38,4 εκατομμύρια (11,6% του συνολικού πληθυσμού)

Τι πρέπει να κάνουμε

Είναι σαφές ότι πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε το φαγητό και να προσέξουμε τη διατροφή μας, όσο δύσκολο και αν φαντάζει σε κάποιες περιπτώσεις.

Ξεκινήστε συμπεριλαμβάνοντας στη διατροφή σας τα τρόφιμα που αποτελούν ισχυρή ασπίδα προστασίας κατά του διαβήτη, όπως φρούτα, ψάρια και ξηρούς καρπούς. 

Προσθέστε ξηρούς καρπούς στο πρωινό σας γιαούρτι ή γάλα μαζί με φρούτα και ή βρώμη. Μια φορά την εβδομάδα δημιουργήστε μια νόστιμη συνταγή με ένα διαφορετικό κάθε φορά ψάρι.

Αυτό δεν σημαίνει ότι θα ξεχάσετε την πρωτεΐνη, τα λαχανικά, τα δημητριακά ολικής άλεσης και τα όσπρια. Ο οργανσμός έχει ανάγκη από μια μεγάλη ποικιλία θρεπτικών συστατικών.

Αξιολογήστε ποιες τροφές από τη μεσογειακή διατροφή θα μπορούσατε να τρώτε περισσότερο και αναδιαμορφώστε το καθημερινό σας διαιτολόγιο όπως σας αρέσει.

Φροντίστε, επίσης, να μειώσετε το άγχος και να γυμνάζεστε συχνά. Η ποιότητα της ζωής συμβάλλει και ενισχύει την ευεξία και την ευημερία σας.