Αν μας καλέσουν σε ένα μπάρμπεκιου αυτόματα θα σκεφτούμε ότι θα υπάρχει στο τραπέζι μας άφθονο κρέας, μπριζόλες, παϊδάκια και μπιφτέκια που ψήνονται στα κάρβουνα. Αν όμως είμαστε vegans, στο άκουσμα μιας τέτοια πρόσκλησης δεν ξέρουμε τι θα αντιμετωπίσουμε.
Όλο και περισσότεροι άνθρωποι επιλέγουν να ακολουθήσουν μια vegan ή χορτοφαγική διατροφή, νέοι στην πλειονότητά τους, ακόμα και έφηβοι. Η απόφασή τους τις περισσότερες φορές έχει να κάνει με μια στάση ζωής πιο φιλική προς το περιβάλλον και τα ζώα, αλλά συχνά γίνεται και για λόγους υγείας. Για να καλύψουν τις ανάγκες αυτής της μερίδας καταναλωτών, υπάρχουν πλέον στην αγορά πολλά προϊόντα, εντελώς φυτικά, που έχουν έρθει να αντικαταστήσουν απολαυστικά το κρέας. Ακόμα όμως κι αν δεν ανήκουμε σε αυτή την κατηγορία, οφείλουμε να παραδεχτούμε ότι η vegan μαγειρική είναι πολύ ενδιαφέρουσα, καθώς προκαλεί τη σκέψη και τη φαντασία μας, ανοίγει νέα γευστικά μονοπάτια στην κουζίνα μας και μας βάζει σε μια διαδικασία να πειραματιστούμε δημιουργικά με καινούργια υλικά ή κάποια που ήδη χρησιμοποιούσαμε, αλλά πλέον αποκτούν νέο ρόλο.
Κατ’ αρχάς να ξεκαθαρίσουμε ότι το ψήσιμο στα κάρβουνα ή στη σχάρα δεν συνεπάγεται απαραίτητα κρέας. Τα πάντα μπορούν να ψηθούν, ακόμα και τα φρέσκα φρούτα που μάλιστα γίνονται φανταστικά! Καλέστε, λοιπόν, τους φίλους σας στο πιο πρωτότυπο barbecue για να γιορτάσετε την Παγκόσμια Ημέρα Vegan Διατροφής.
Το ψωμί
Όταν συναντάει τα κάρβουνα μετατρέπεται σε ένα όνειρο και συνοδεύει υπέροχα σαλάτες, ψητά λαχανικά, αλλά και ντιπ. Διαλέγουμε το ψωμί που μας αρέσει και το κόβουμε σε φέτες. Τις αλείφουμε με ελαιόλαδο, προσθέτουμε λίγη ρίγανη και αλάτι και τις ψήνουμε στα κάρβουνα μέχρι να αποκτήσουν λίγο χρώμα και τραγανή κρούστα. Εναλλακτικά του ψωμιού, χρησιμοποιούμε πίτες για σουβλάκια.
Οι σάλτσες και οι αλοιφές
Οι σάλτσες, τα ντιπ ή οι αλοιφές δεν μπορούν να λείπουν από ένα τέτοιο τραπέζι. Οι σάλτσες νοστιμεύουν μοναδικά τα «μπέργκερ» και τα σάντουιτς. Στην αγορά βρίσκουμε πλέον vegan εκδοχές σε μουστάρδες, κέτσαπ, μαγιονέζες, BBQ sause, αλλά είναι προτιμότερο να τις ετοιμάσουμε μόνοι μας στο σπίτι. Τα ντιπ και οι αλοιφές μπορούν επίσης να απογειώσουν τα σάντουιτς, αλλά συνοδεύουν το ίδιο καλά τα κριτσίνια και τα ωμά λαχανικά που θα απολαμβάνουμε όσην ώρα ψήνουμε. Ένα δημοφιλές χορτοφαγικό ντιπ είναι το γουακαμόλε ή όποια άλλη κρέμα με αβοκάντο δουλεμένη με διάφορα μυρωδικά και μπαχαρικά.
Μια ακόμα βασίλισσα ανάλογων τραπεζιών είναι η μελιτζανοσαλάτα, αφού το barbecue δίνει την ευκαιρία να καπνιστούν πολύ σωστά οι μελιτζάνες και να ετοιμαστεί η αλοιφή μόνο με ελαιόλαδο, τύπου μοναστηριακή.
Θρεπτικό και απίστευτα νόστιμο είναι και το χούμους, η διάσημη αλοιφή από ρεβίθια και ταχίνι, η οποία μπορεί να γίνει με πολλές παραλλαγές για ποικιλία. Αντίστοιχα ντιπ φτιάχνουμε και με άλλα βρασμένα όσπρια, όπως φασόλια, γίγαντες, φακές, αλλά και η παραδοσιακή μας φάβα. Εκτός από πολύ νόστιμες και χορταστικές, αυτές οι αλοιφές είναι πλούσιες σε πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης. Το φυτικό γιαούρτι επίσης μας δίνει τη δυνατότητα να απολαύσουμε μια vegan εκδοχή τζατζικιού, το οποίο, παραδοσιακά, δεν λείπει από κανένα τραπέζι barbecue. Αντίστοιχα, με vegan τυριά φτιάχνουμε τυροκαυτερή αλλά και άλλα ντιπ με τη συμμετοχή ξηρών καρπών όπως κάσιους ή αμύγδαλα.
Ψημένα vegan τυριά
Vegan φέτα, τσένταρ και άλλοι τύποι τυριών υπάρχουν διαθέσιμα στα περισσότερα σούπερ μάρκετ, αλλά και σε καταστήματα με βιολογικές τροφές. Μια ωραία και εύκολη πρόταση για ψήσιμο στη σχάρα είναι η «φέτα» την οποία θα συνδυάσουμε με ντοματίνια, μπούκοβο και θυμάρι για την παρασκευή ενός τέλειου ορεκτικού.
Ψητή vegan φέτα με ντοματίνια, μπούκοβο & θυμάρι
Χρόνος προετοιμασίας: 15΄ Βαθμός δυσκολίας: *
Υλικά για 4-6 μερίδες
- 250 γρ. vegan φέτα σε κύβους
- 10 ντοματίνια κομμένα στη μέση
- ½ κ.γ. αποξηραμένη ρίγανη
- 4-6 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι
- 1-2 κ.γ. μπούκοβο
- 2 κ.σ. ε.π. ελαιόλαδο
- Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Σχηματίζουμε δύο παχουλές φωλίτσες από αλουμινόχαρτο. Ανακατεύουμε σε ένα μπολ τα ντοματίνια με τη ρίγανη, το θυμάρι, λίγο αλάτι και λίγο μαύρο πιπέρι.
Μοιράζουμε την κομμένη φέτα στις δύο φωλιές και γαρνίρουμε με τα ντοματίνια. Πασπαλίζουμε με το μπούκοβο, ραντίζουμε την κάθε φωλίτσα με 1 κ.σ. ελαιόλαδο και κλείνουμε το αλουμινόχαρτο που περισσεύει σχηματίζοντας δύο πουγκιά.
Ψήνουμε σε ζεστή σχάρα για περίπου 10 λεπτά μέχρι να μαλακώσει το «τυρί». Σερβίρουμε αμέσως.
Οι σαλάτες
Yπάρχουν πεντανόστιμα λαχανικά για να φτιάξουμε ωμές, χορταστικές σαλάτες που θα εμπλουτίσουμε με μυρωδικά, ξηρούς καρπούς, φρούτα αλλά και σουσάμι ή λιναρόσπορο για να ενισχύσουμε τη θρεπτική τους αξία. Μπορούμε ακόμα να τα βράσουμε, να τα ψήσουμε ή να φτιάξουμε σαλάτες ζυμαρικών. Ακόμα και ωμά, κομμένα σε μπαστουνάκια, π.χ., αγγουράκια, καρότα κ.ά., είναι εξίσου απολαυστικά.
Τι είναι το τόφου;
Αν και τα τελευταία χρόνια γίνεται πολύς λόγος για αυτό, το τόφου είναι ένα παραδοσιακό προϊόν της ανατολικής και νοτιοανατολικής Ασίας με ιστορία πάνω από 2.000 χρόνων. Φτιάχνεται από γάλα σόγιας και είναι πολύ χαμηλό σε λιπαρά, ήπιο σε γεύση και πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, όπως σίδηρο, ασβέστιο και μαγνήσιο. Υπάρχουν διάφορες ποικιλίες, όπως το καπνιστό, το οποίο γίνεται πολύ ωραίο ψητό. Μπορούμε να το ψήσουμε ή να το προσθέσουμε, κομμένο σε μικρές μπουκίτσες, σε σούπες, σαλάτες και σάντουιτς. Στο barbecue θα το προσθέσουμε στην πίτα μας με φρέσκα λαχανικά και μπαχαρικά ή θα το απολαύσουμε σαν καλαμάκι βουτώντας το σε χούμους ή άλλες αλοιφές.
Ψητά σουβλάκια τόφου
Χρόνος προετοιμασίας: 20΄ Χρόνος ψησίματος: 10΄ Βαθμός δυσκολίας: *
Υλικά για 8-10 τμχ.
400 γρ. τόφου
4 κ.σ. ε.π. ελαιόλαδο
2 κ.γ. κύμινο τριμμένο
1 κ.γ. αποξηραμένη ρίγανη
1½ κ.γ. καπνιστή πάπρικα
1 κ.γ. κόλιανδρο
½ κ.γ. σκόνη σκόρδου
Αλάτι, πιπέρι
2 κόκκινες πιπεριές σε καρέ 2-3 εκ.
1 κόκκινο κρεμμύδι σε καρέ 2-3 εκ.
1 πράσινη πιπεριά σε καρέ 2-3 εκ.
Εκτέλεση
Ετοιμάζουμε το BBQ ώστε να είναι ζεστό. Τοποθετούμε το τόφου ανάμεσα σε δύο απορροφητικές πετσέτες ή χαρτί κουζίνας και το πιέζουμε για να βγάλει όσα υγρά έχει και να στεγνώσει καλά. Το κόβουμε σε κύβους περίπου 2-3 εκ.
Ανακατεύουμε σε ένα μπολ το τόφου με 2 κ.σ. ελαιόλαδο, το κύμινο, την καπνιστή πάπρικα, τον κόλιανδρο, το σκόρδο, ½ κ.γ. αλάτι και πιπέρι. Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε όλα τα λαχανικά με το υπόλοιπο ελαιόλαδο, τη ρίγανη, λίγο αλάτι και πιπέρι.
Συναρμολογούμε τα καλαμάκια περνώντας τα κομμάτια του τόφου εναλλάξ με τα λαχανικά σε όποια σειρά μάς αρέσει. Ψήνουμε τα σουβλάκια στη ζεστή σχάρα για περίπου 3-4 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να πάρουν χρώμα.
Τι είναι το τέμπε;
Πρόκειται για άλλο ένα παραδοσιακό ασιατικό προϊόν από σόγια, πολύ δημοφιλές στην Ινδονησία, το οποίο είναι ακόμα πιο πλούσιο από το τόφου σε πρωτεΐνες, γεγονός που του έχει χαρίσει περίοπτη θέση στη διατροφή των vegans παγκοσμίως. Το τέμπε φτιάχνεται από ολόκληρο το φασόλι της σόγιας και όχι από το γάλα και έχει γεύση λίγο πικρή και umami που θυμίζει μανιτάρι. Μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε με διάφορους τρόπους στην κουζίνα και τις συνταγές μας. Γίνεται στον ατμό, βραστό, τηγανητό, ψητό και σοτέ. Σημαντικό είναι να ξέρουμε ότι τρώγεται πάντα μαγειρεμένο και όχι ωμό όπως το τόφου.