Νέα μελέτη, η οποία παρουσιάστηκε στην Ετήσια Επιστημονική Συνάντηση του Αμερικανικού Κολλεγίου Γαστρεντερολογίας (ACG) και εξέτασε δεδομένα για 147.026 θανάτους από καρκίνο από το 2000 έως το 2022, αποκάλυψε ότι κάθε χρόνο, ο αριθμός των ατόμων ηλικίας 20-44 ετών που πεθαίνουν από καρκίνο αυξάνεται ραγδαία. Σύμφωνα με ανάλυση του CDC (Κέντα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ), ο καρκίνος του παχέος εντέρου συγκεκριμένα απειλεί άτομα όλων των ηλικιών με τη θνησιμότητα να είναι υψηλότερη σε νεότερους ανθρώπους των οποίων οι όγκοι διαγιγνώσκονται συχνά σε μεταγενέστερα στάδια. Ως εκ τούτου, οι ερευνητές προτρέπουν να είμαστε ακόμα και σε νεαρή ηλικία προσεκτικοί ως προς αλλαγές στις συνήθειες του εντέρου και άλλα ζητήματα, όπως η έλλειψη σιδήρου.

Η έλλειψη σιδήρου μπορεί να προκαλέσει αναιμία, η οποία είναι μια κατάσταση κατά την οποία το σώμα στερείται επαρκών υγιών αιμοσφαιρίων για να κυκλοφορήσει οξυγόνο. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη στο περιοδικό Journal of American Medical Association, περίπου 3 στους 10 ενήλικες μπορεί να έχουν κάποια μορφή ανεπάρκειας σιδήρου. Ορισμένα συμπτώματα έλλειψης περιλαμβάνουν κόπωση, αδυναμία, χλωμό δέρμα, κρύα χέρια, κρύα πόδια, πονοκέφαλο και ζάλη.

Ο σίδηρος βρίσκεται σε υψηλές ποσότητες στο κόκκινο κρέας καθώς επίσης σε τρόφιμα όπως το σπανάκι, τα φασόλια και τα θαλασσινά. Έρευνες έχουν συνδέσει μια διατροφή πολύ υψηλή σε σίδηρο με τον καρκίνο. Από την άλλη πλευρά, ο πολύ λίγος σίδηρος δυσκολεύει το ανοσοποιητικό σύστημα να καταπολεμήσει τον καρκίνο, κάτι που θα μπορούσε επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο για τη νόσο.

Συνολικά, οι ερευνητές από το Ινστιτούτο Διατροφικής Επιστήμης της Γερμανίας δήλωσαν:

«Η πρόσληψη σιδήρου πρέπει να εξισορροπείται προσεκτικά καθώς τόσο η έλλειψη όσο και η περίσσεια σιδήρου μπορούν να έχουν δυνητικά κρίσιμες κλινικές συνέπειες όσον αφορά στην ανάπτυξη καρκίνου».

Η έγκαιρη διάγνωση σώζει

Ο Δρ Ντέιβιντ Τζόνσον, επικεφαλής γαστρεντερολογίας στην Ιατρική Σχολή της Ανατολικής Βιρτζίνια, επεσήμανε ότι πολλοί νέοι ασθενείς διαγιγνώσκονται όταν η ασθένεια έχει ήδη καταλάβει το σώμα. Όσο περισσότερο ο καρκίνος παραμένει αδιάγνωστος, τόσο περισσότερο χρόνο έχει να αναπτυχθεί και να εξαπλωθεί και τόσο πιο δύσκολο είναι να αντιμετωπιστεί.

«Αντί να περιμένουμε μέχρι να είναι πολύ αργά, υπάρχουν ενδείξεις που μπορούμε να προσέξουμε σε νεαρή ηλικία και να μας κάνουν να υποβληθούμε σε προληπτικό έλεγχο νωρίτερα. Οι γιατροί γνωρίζουν ότι συχνά στα αρχικά στάδια του καρκίνου του παχέος εντέρου, οι ασθενείς συχνά αναπτύσσουν αναιμία. Κι ενώ μελέτες δείχνουν ότι η υπερκατανάλωση σιδήρου μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα και του παχέος εντέρου, ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι ο πολύ λίγος σίδηρος θα μπορούσε επίσης να είναι πρόβλημα», εξήγησε ο ίδιος.

Συγκεκριμένα, ανασκόπηση του 2021 διαπίστωσε ότι η έλλειψη σιδήρου συνδέεται με μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης και θανάτου από καρκίνο του παχέος εντέρου.

Ομοίως, παλαιότερη μελέτη από το Πανεπιστήμιο McGill στον Καναδά διαπίστωσε ότι άτομα με καρκίνο του πνεύμονα, του προστάτη, του εγκεφάλου και του τραχήλου είχαν κατά μέσο όρο 65% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν εάν ήταν αναιμικοί σε σύγκριση με τα άτομα που δεν ήταν.

Σίδηρος και καρκίνος

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι όταν το σώμα δεν έχει αρκετό σίδηρο, δεν μπορεί να παράγει λευκά αιμοσφαίρια, τα οποία αποτελούν την πρώτη γραμμή άμυνας του ανοσοποιητικού συστήματος. Όταν ο καρκίνος αρχίζει να αναπτύσσεται, ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα είναι σε θέση να εντοπίσει τα μεταλλαγμένα κύτταρα και σε ορισμένες περιπτώσεις να τα καταστρέψει πριν μετατραπούν σε όγκους. Η μη λήψη αρκετού σιδήρου θα μπορούσε επομένως να κάνει το σώμα πιο ευαίσθητο στον καρκίνο.

«Ο ρόλος της έλλειψης σιδήρου έχει παραμεληθεί σε μεγάλο βαθμό. Με βάση τα στοιχεία των αναθεωρημένων προκλινικών και κλινικών δεδομένων, θα πρέπει να δίνεται πλέον περισσότερη βάση στο θέμα», κατέληξαν οι ερευνητές.