Ραντεβού στις κινηματογραφικές αίθουσες… Σήμερα, στη Γιορτή του Σινεμά (31 Οκτωβρίου, ημέρα Πέμπτη), έχουμε την ευκαιρία να «αποδράσουμε» για να δούμε τις αγαπημένες μας ταινίες, με μειωμένο εισιτήριο, στη μεγάλη οθόνη.
Ώρα για «screen therapy»
Γνωρίζατε ότι, εκτός από ποιοτική μορφή ψυχαγωγίας, το σινεμά χρησιμοποιείται κι από ψυχοθεραπευτές ως μια μορφή θεραπείας; Μελέτες δείχνουν ότι το «screen therapy» μπορεί να είναι αρκετά βοηθητικό όταν οι θεραπευτές χρησιμοποιούν μια ταινία για να μας δείξουν έναν ήρωα που μπορεί να έχει μια παρόμοια συναισθηματική εμπειρία με εμάς. Αυτό μας ενθαρρύνει να δούμε την κατάσταση από μια διαφορετική οπτική και να βρίσκουμε νέους τρόπους αντιμετώπισης.
Μάλιστα, μελέτη που δημοσιεύθηκε στο International Journal of Narrative Therapy and Community Work έδειξε ότι οι συζητήσεις για τις ταινίες υπερηρώων και τους πρωταγωνιστές των κόμικς βοήθησαν τα μέλη μιας ομάδας υποστήριξης να γίνουν οι ήρωες των δικών τους ιστοριών, αλλά και να βρουν δύναμη, νόημα και σκοπό στις δυσκολίες τους.
Είτε κωμωδία είτε δράμα, ανεξάρτητα από την ταινία που θα επιλέξουμε, η συναισθηματική εμπειρία του κινηματογράφου συμβάλλει σημαντικά στη μείωση του άγχους. Το γέλιο μειώνει αρκετά τα επίπεδα κορτιζόλης, της ορμόνης του «στρες», ενώ το κλάμα φέρνει εκτόνωση και ανακούφιση.
Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Projections, επιβεβαιώνει ότι οι feel-good ταινίες, όπως μαρτυρά και το όνομά τους, μπορούν πράγματι να χαλαρώσουν και να ανεβάσουν τη διάθεση των θεατών.
Επιπλέον, το να επιτρέπουμε στο μυαλό μας να κάνει ένα ευχάριστο διάλειμμα από τις υποχρεώσεις, μας επιτρέπει να διώξουμε το αίσθημα εξάντλησης και να επανέλθουμε πιο παραγωγικοί. Οι ταινίες μας εμπνέουν να ξεκινήσουμε ένα νέο χόμπι, να θέσουμε νέους στόχους και να βρούμε κίνητρα.
Τα οφέλη του σινεμά για τη σωματική μας υγεία
Οι ερευνητές του University College London παρατήρησαν ότι κατά την παρακολούθηση μιας ταινίας στο σινεμά ο καρδιακός ρυθμός αυξάνεται όσο θα αυξανόταν κατά τη διάρκεια μιας αερόβιας προπόνησης 45 λεπτών.
Συγκεκριμένα, το σώμα αντιδρά και o εγκέφαλος διεγείρεται καθώς παρακολουθεί την εναλλαγή των εικόνων.
Τα οφέλη από την μακρά περίοδο εστίασης, είναι σημαντικά και για τον εγκέφαλο. Το σινεμά ενισχύει τη συγκέντρωση και τη μνήμη, καθώς εστιάζοντας σε κάτι για αρκετή ώρα αναζωογονούνται τα κέντρα του εγκεφάλου. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι κατά τη διάρκεια της ταινίας η καρδιά των θεατών χτυπούσε μεταξύ 40% και 80% του μέγιστου ρυθμού.