Μπορεί στην Ελλάδα να μη γιορτάζουμε το Halloween, αλλά η κολοκύθα, που είναι και το σήμα κατατεθέν της γιορτής, γίνεται ανάρπαστη αυτή την εποχή…

Τα οφέλη της κολοκύθας για την υγεία

  • Η κολοκύθα είναι πλούσια σε βιταμίνη Α, η οποία προστατεύει την όραση.
  • Επιπλέον, το β-καροτένιο, το συστατικό που η κίτρινη κολοκύθα περιέχει σε αφθονία, διαθέτει μοναδικές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.
  • Εκτός από τη βιταμίνη C, η κολοκύθα είναι φυσική πηγή πολλών θρεπτικών συστατικών που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, συμπεριλαμβανομένου του ψευδαργύρου και του σεληνίου.
  • Η υψηλή περιεκτικότητά της σε φυτικές ίνες υποστηρίζει την υγιή πέψη, ενώ η αφθονία των αντιοξειδωτικών της μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών.
  • Έρευνα του πανεπιστημίου Harvard σε 40.000 άντρες βρήκε ότι εκείνοι που ακολουθούσαν δίαιτα υψηλή σε φυτικές ίνες είχαν 40% λιγότερες πιθανότητες για καρδιακά νοσήματα.

Πώς να εντάξετε την κολοκύθα στη διατροφή σας

Εκτός από παραμυθένια άμαξα, η κολοκύθα μπορεί να μεταμορφωθεί και σε:

  • Πουρές: Μπορείτε να τον χρησιμοποιήσετε σε διάφορα γλυκά και αλμυρά πιάτα, όπως πίτες και pancakes.
  • Ψητή: Κόψτε την κολοκύθα σε φέτες, περιχύστε την με ελαιόλαδο, πασπαλίστε με λίγο αλάτι και ψήστε την στο φούρνο.
  • Σπόροι: Μην τους πετάξετε – οι σπόροι κολοκύθας είναι γεμάτοι θρεπτικά συστατικά. Μπορείτε να τους ψήσετε για ένα υγιεινό, τραγανό σνακ ή για να τους πασπαλίσετε πάνω στο γιαούρτι ή τη σαλάτα σας.
  • Smoothie: Αναμείξτε πουρέ κολοκύθας με τα αγαπημένα σας φρούτα, γιαούρτι και λίγη κανέλα για το απόλυτο υγιεινό φθινοπωρινό smoothie.
  • Σούπα: Απολαύστε ένα μπολ με ζεστή, κρεμώδη σούπα κολοκύθας.

Εύκολες και πεντανόστιμες συνταγές