Γνωρίζαμε για τα καρότα και τα ψάρια είναι καλά για τα μάτια, αλλά τώρα επιστήμονες από τις Ηνωμένες Πολιτείες βρήκαν ένα είδος ξηρού καρπού μπορεί να προστατεύσει την όρασή μας από τις βλαβερές επιπτώσεις των οθονών.
Σύμφωνα με την Αμερικανική Οπτομετρική Εταιρεία (AOA), τουλάχιστον ο ένας στους δύο εργαζόμενους μπροστά σε οθόνη, εκδηλώνει κάποιο πρόβλημα με τα μάτια του. Με το 31% των ατόμων ηλικίας άνω των 18 ετών να αφιερώνουν ήδη τουλάχιστον 5 ώρες την ημέρα μπροστά σε υπολογιστή, tablet ή smartphone, τα συμπτώματα αυτά πιθανότατα θα καθίστανται ολοένα πιο συχνά.
Η μπλε ακτινοβολία, γνωστή και ως μπλε φως, η οποία εκπέμπεται από τις ηλεκτρονικές συσκευές, συνδέεται με καταπόνηση των ματιών, ξηροφθαλμία, πονοκεφάλους και αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης προβλημάτων όρασης, όπως ο καταρράκτης.
Εκτός από τη μείωση της έκθεσης σε οθόνες, τα τακτικά διαλείμματα και τα ειδικά γυαλιά που φιλτράρουν το μπλε φως, ένας ακόμη πολύτιμος σύμμαχος της όρασής μας είναι η διατροφή, μέσω της πρόσληψης ορισμένων απαραίτητων για τα μάτια μας συστατικών.
Συγκεκριμένα, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Tufts υποστηρίζουν ότι τα φιστίκια είναι ο μοναδικός ξηρός καρπός που παρέχει μετρήσιμη ποσότητα λουτεΐνης, ενός ισχυρού αντιοξειδωτικού που συμβάλλει στην προστασία των ματιών.
Smart info: Ενώ τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά θεωρούνται πιο πλούσιες πηγές λουτεΐνης, τα φιστίκια έχουν ένα ξεχωριστό πλεονέκτημα: η φυσική τους περιεκτικότητα σε λιπαρά μπορεί να βοηθήσει τον οργανισμό να απορροφήσει τη λουτεΐνη πιο αποτελεσματικά.
Φιστίκια για να προστατεύσουμε τα μάτια μας – και όχι μόνο!
Σύμφωνα με τη νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Nutrition, οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν 57 γραμμάρια φιστίκια Αιγίνης την ημέρα για 12 εβδομάδες (περίπου δύο χούφτες κάθε μέρα για τρεις μήνες) παρουσίασαν σημαντική βελτίωση στην πυκνότητα των προστατευτικών χρωστικών στην ωχρά κηλίδα, την περιοχή του αμφιβληστροειδούς που είναι υπεύθυνη για την καθαρή, κεντρική όραση.
Η οπτική πυκνότητα της χρωστικής της ωχράς είναι ένας σημαντικός δείκτης της υγείας των ματιών, καθώς προστατεύει τον αμφιβληστροειδή και συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, η οποία είναι η κύρια αιτία τύφλωσης σε ηλικιωμένους ενήλικες.
Πέρα από την υποστήριξη της υγείας των ματιών, η λουτεΐνη που βρίσκεται στα φιστίκια Αιγίνης μπορεί επίσης να ωφελήσει τη λειτουργία του εγκεφάλου, προσθέτει η ερευνητική ομάδα. «Η λουτεΐνη διασχίζει τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό, όπου μπορεί να συμβάλει στη μείωση του οξειδωτικού στρες και της φλεγμονής», υπογραμμίζουν οι συγγραφείς της μελέτης.
Επιπλέον, τα φιστίκια Αιγίνης περιέχουν υγιεινά λίπη, πρωτεΐνη και φυτικές ίνες, τα οποία τα κάνουν ένα χορταστικό και θρεπτικό σνακ.
Τρώμε σωστά, βλέπουμε καλύτερα
Εκτός από φιστίκια και πράσινα φυλλώδη λαχανικά, η Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας προτείνει να εντάξουμε στη διατροφή μας:
- Πορτοκαλί λαχανικά και φρούτα με βιταμίνη Α, όπως γλυκοπατάτες και βερίκοκα.
- Φρούτα και λαχανικά πλούσια σε βιταμίνη C. Η βιταμίνη C, ως αντιοξειδωτικό, συντελεί στην προστασία και στην αναδόμηση των κυτταρικών ιστών. Υπάρχει σε πορτοκάλια, γκρέιπφρουτ, μανταρίνια, λεμόνια, ροδάκινα, κόκκινες πιπεριές, ντομάτες, φράουλες.
- Βιταμίνη Ε που μπορούμε να βρούμε σε αβοκάντο, αμύγδαλα και ηλιόσπορους.
- Ψάρια με ω-3 λιπαρά οξέα, όπως σολομός, τόνος και σαρδέλα.
- Φασόλια και άλλες πηγές ψευδαργύρου, όπως τα στρείδια και το άπαχο κρέας.