Γνωρίζατε ότι η αντιγήρανση περνάει από το πιάτο σας; Φρούτα και λαχανικά πλούσια σε φυτικές πολυφαινόλες μπορεί να υποστηρίξουν τη μακροζωία, σύμφωνα με μια πρόσφατη επιστημονική ανασκόπηση.

Σύμφωνα με την ανασκόπηση, που δημοσιεύθηκε στο Nutrients, οι φυτικές πολυφαινόλες έχουν αντιγηραντικές ιδιότητες που μπορεί να επιβραδύνουν τη γήρανση του εγκεφάλου, να βελτιώσουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού και να προστατεύσουν από ασθένειες που σχετίζονται με τη γήρανση.

«Όταν λέμε ότι οι πολυφαινόλες συνδέονται με την αντιγήρανση, σημαίνει ότι αυτές οι ενώσεις που βρίσκονται σε αφθονία σε φυτικές τροφές μπορεί να συμβάλλουν στην επιβράδυνση ή τον μετριασμό των διεργασιών που σχετίζονται με τη γήρανση σε κυτταρικό και μοριακό επίπεδο», εξηγούν οι ερευνητές.

Εκτός από την επιβράδυνση της κυτταρικής γήρανσης, η κατανάλωση περισσότερων τροφών πλούσιων σε πολυφαινόλες μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να παρατείνετε τη «διάρκεια της υγείας» σας ή τον αριθμό των υγιών ετών στη ζωή σας, υποδηλώνουν έρευνες.

Τι είναι ακριβώς οι φυτικές πολυφαινόλες;

Οι φυτικές πολυφαινόλες είναι φυσικές ενώσεις σε φρούτα και λαχανικά με αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση. Ορισμένες πολυφαινόλες συμβάλλουν στο χρώμα και το άρωμα αυτών των τροφών. Υπάρχουν πάνω από 8.000 είδη πολυφαινολών, που συχνά ταξινομούνται ως φλαβονοειδή ή μη φλαβονοειδή.

Τα φλαβονοειδή περιλαμβάνουν τις ανθοκυανίνες – μια κόκκινη χρωστική ουσία που βρίσκεται στο κρασί, τη μαύρη σταφίδα και τα κόκκινα κρεμμύδια – καθώς και φλαβονόλες, μια ένωση στη μαύρη σοκολάτα, τα βατόμουρα και το πράσινο τσάι. Τα μη φλαβονοειδή, όπως τα φαινολικά οξέα, βρίσκονται σε τρόφιμα όπως τα άγρια ​​βατόμουρα, ο καφές και τα καρότα, σύμφωνα με έρευνα, δημοσιευμένη στο Nutrients 2021.

Μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά είναι κομβικής σημασίας για να προσλαμβάνετε τις πολύτιμες πολυφαινόλες.

Πώς συνδέονται με την αντιγήρανση;

Διάφορες μελέτες υποδηλώνουν ότι οι πολυφαινόλες συνδέονται με την αντιγήρανση, αυξάνοντας τις πιθανότητες για μια μεγαλύτερη και πιο υγιή ζωή. Για παράδειγμα, μια μελέτη του 2023 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό BMC Medicine συσχέτισε τα πλούσια σε πολυφαινόλες διατροφικά πρότυπα με πιο αργή βιολογική γήρανση.

«Σύμφωνα με την έρευνά μας, η αυξημένη πρόσληψη πολυφαινολών μέσω της δίαιτας Green-MED όχι μόνο επιβράδυνε τη βιολογική γήρανση, αλλά φάνηκε επίσης να μειώνει το σπλαχνικό λίπος, να βελτιώνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη και να έχει ευεργετικά αποτελέσματα για τη λειτουργία του εγκεφάλου», αναφέρουν οι ερευνητές πίσω από την μελέτη.

Η Green-MED πρόκειται για μια δίαιτα χαμηλών θερμίδων που περιλαμβάνει τροφές πλούσιες σε πολυφαινόλες, όπως τα καρύδια και το πράσινο τσάι. Η δίαιτα έδινε έμφαση στις φυτικές τροφές και περιόριζε τα επεξεργασμένα και κόκκινα κρέατα.