Υπάρχουν πολλές ασθένειες που απειλούν την υγεία μας και η πρόληψη είναι πάντα το κλειδί για διαχειριστείτε όσα βρίσκονται υπό τον έλεγχό σας. Ειδικότερα, οι καρδιακές παθήσεις αποτελούν την κύρια αιτία θανάτου στις ΗΠΑ, ενώ ο καρκίνος κατέχει τη δεύτερη θέση, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Η άνοια, όμως, την οποία συναντάμε πια όλο και συχνότερα και σε πιο νεαρά άτομα δεν φαίνεται να συζητιέται λιγότερο. Το Αλτσχάιμερ, για παράδειγμα, βρίσκεται στην έβδομη θέση.

Η άνοια αναφέρεται στη γενικότερη εξασθένιση της μνήμης και της ικανότητας της σκέψης. Η νόσος του Αλτσχάιμερ ευθύνεται για την πλειονότητα των περιπτώσεων άνοιας, επηρεάζοντας σχεδόν 7 εκατομμύρια ανθρώπους στις ΗΠΑ. Από τη μία πλευρά υπάρχουν τα γονίδια που επηρεάζουν τον κίνδυνο για Αλτσχάιμερ. Από την άλλη ο υγιεινός τρόπος ζωής φαίνεται να μειώνει τον κίνδυνο.

Οι επιστήμονες, μάλιστα, υποστηρίζουν ότι οι αλλαγές στον εγκέφαλο που οδηγούν στη νόσο του Αλτσχάιμερ ξεκινούν ακόμα και 20 χρόνια πριν εμφανιστούν συμπτώματα.

Καλό είναι, λοιπόν, να υιοθετήσετε υγιεινές συνήθειες όσο πιο νωρίς γίνεται. Στις άμεσες απειλές συγκαταλέγονται η ανεπαρκής σωματική δραστηριότητα, το κάπνισμα, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, η παχυσαρκία, η υπέρταση, ο διαβήτης, η κατάθλιψη και η απώλεια ακοής.

Σε γενικές γραμμές καλό είναι να φροντίζετε την υγεία σας ολιστικά. Ποια είναι, όμως, η νούμερο 1 συνήθεια που μειώνει δραστικά τον κίνδυνο της άνοιας;

Η άσκηση ως ασπίδα προστασίας ενάντια στην άνοια

Η άσκηση είναι σημαντικό να αποτελεί μέρος της καθημερινής σας ρουτίνας. Όταν γυμνάζεστε διατηρείτε το βάρος σας υπό έλεγχο, ενισχύετε την υγεία της καρδιάς και των πνευμόνων σας, βελτιώνετε τη διάθεσή σας και μειώνετε τον κίνδυνο ασθενειών, όπως ο διαβήτης και ο καρκίνος.

Παράλληλα, όμως, η άσκηση αυξάνει τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο και αυτό φαίνεται να “φρενάρει” την άνοια. Αυτό υποστηρίζουν τα ευρήματα μελέτης, με διάρκεια 12 μήνες, στην οποία συμμετείχαν 70 άνδρες και γυναίκες μεταξύ 55 και 80 ετών με διαγνωσμένη ήπια απώλεια μνήμης.

Η μία ομάδα ολοκλήρωσε τακτικές συνεδρίες διατάσεων και η άλλη ομάδα πραγματοποίησε τέσσερις έως πέντε εβδομαδιαίες συνεδρίες άσκησης (δύο από τις οποίες ήταν υψηλής έντασης), η καθεμία διάρκειας 30 έως 40 λεπτών. Η ομάδα άσκησης προχώρησε κατά τη διάρκεια της περιόδου μελέτης, ξεκινώντας με τρεις εβδομαδιαίες συνεδρίες για 25 έως 30 λεπτά.

Μετά από ένα χρόνο, όσοι συμμετείχαν στην ομάδα άσκησης παρουσίασαν λιγότερη ακαμψία στα αιμοφόρα αγγεία στο λαιμό τους και μεγαλύτερη ροή αίματος στον εγκέφαλο. Ωστόσο, τα άτομα της ομάδας των διατάσεων δεν παρουσίασαν παρόμοιες ευεργετικές αλλαγές. Οι ερευνητές αποφαίνονται πως η αυξημένη ροή αίματος θα μπορούσε να προηγηθεί των αλλαγών στη γνωστική λειτουργία. πώς να μειώσετε την άνοια

Πολλές μελέτες επιβεβαιώνουν τη σύνδεση της σωματικής δραστηριότητας με έναν υγιή εγκέφαλο. Για παράδειγμα, μια ανασκόπηση μελέτης αναφέρει ότι η σωματική δραστηριότητα συσχετίστηκε με 20% χαμηλότερη συχνότητα εμφάνισης άνοιας από οποιαδήποτε αιτία και 14% μειωμένο κίνδυνο της νόσου Αλτσχάιμερ.

Άλλη ανασκόπηση υποδηλώνει τη σημαντική σχέση μεταξύ υψηλότερων επιπέδων σωματικής δραστηριότητας και καλύτερης γνωστικής ικανότητας όσο μεγαλώνουμε.

Φροντίστε ολιστικά τη ζωή σας και ασκηθείτε έστω και λίγο

Ακόμη και λίγα λεπτά άσκησης μπορούν να βοηθήσουν. Με βάση ερευνητικά στοιχεία τα άτομα με οστεοαρθρίτιδα που περπατούσαν για 15 ή 20 λεπτά μία ή δύο φορές την εβδομάδα φάνηκαν να έχουν 52% μειωμένο κίνδυνο άνοιας. Όσοι περπατούσαν τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα φάνηκαν να έχουν 81% χαμηλότερο κίνδυνο.

Φυσικά, ο υγιεινός τρόπος ζωής γενικότερα θα έχει πολλαπλά οφέλη για την προστασία από την άνοια, ειδικά όταν συνδυάζεται με την άσκηση. Μην ξεχνάτε να τρώτε υγιεινά, να κοιμάστε επαρκώς, να μην καπνίζετε, να μην καταναλώνετε αλκοόλ και να συνδέεστε με άλλους ανθρώπους.

Στην αναζήτηση της άσκησης, μπορείτε να είστε δημιουργικοί και να αφήσετε ελεύθερο τον εαυτό σας να επιλέξει δραστηριότητες που τον ευχαριστούν. Από τη γιόγκα και το πιλάτες μέχρι το τρέξιμο, το τένις, την ποδηλασία και το κολύμπι, κάντε την άσκηση συνήθεια, κινώντας το σώμα σας με τρόπους που σας φέρνουν χαρά.