Έχει μεγάλη σημασία να κρατάτε το σώμα σας σε κίνηση καθημερινά και να ασκείστε, ειδικά όσο μεγαλώνετε, το τένις λοιπόν είναι ένα άθλημα που και θα σας διασκεδάσει και θα σας γυμνάσει. Η άσκηση δεν βοηθάει μόνο τον οργανισμό να παραμείνει υγιής, χαρίζει δύναμη στο σώμα, ξυπνάει το μυαλό και σας γεμίζει με ενέργεια και χαρά.

Μπορείτε, ανάλογα με τις ιδιαίτερες ανάγκες και τα προβλήματα του σώματός σας, να επιλέξετε αυτό που σας ευχαριστεί. Πολλές φορές αυτός είναι και ένας τρόπος να δείτε τους φίλους σας ή να αποκτήσετε νέους.

Το τένις θέτει σε κίνηση όλο το σώμα και το προκαλεί στην ταχύτητα, την αντοχή, την τεχνική και τη στρατηγική. Άρα, πέρα από την ενδυνάμωση του σώματος οξύνει το πνεύμα και προωθεί την ισορροπία, την ταχύτητα, τα συναισθήματα και την αποφασιστικότητα. 

Το τένις και τα οφέλη του για το σώμα 

Σύμφωνα με έρευνες, το τένις μειώνει τον κίνδυνο παχυσαρκίας και διαβήτη, ενώ βελτιώνει το συντονισμό, την υγεία της καρδιάς και αυξάνει τα επίπεδα της ενέργειας. Επιπλέον, η συνεχής κίνηση της ρακέτας βοηθάει πολύ στην ενδυνάμωση των ώμων και των χεριών γενικότερα. Ταυτόχρονα, επειδή το σώμα βρίσκεται σε εγρήγορση, αλλάζοντας συνεχώς στάσεις και κατευθύνσεις, γυμνάζονται οι μύες των ποδιών και της πλάτης. 

Είναι αξιοσημείωτο, ότι όσοι ξεκινούν τένις σε νεαρή ηλικία αποκτούν ακόμα πιο γερά οστά, καθώς οι επαναλαμβανόμενες κινήσεις συμβάλλουν στην ανανέωση του οστικού ιστού. Επιπρόσθετα, το σώμα στο τένις τεντώνεται συνεχώς, με αποτέλεσμα να εξασκείται η ευλυγισία και η ισορροπία. 

Στα θετικά οφελή του τένις συγκαταλέγεται η προστασία από τις καρδιαγγειακές παθήσεις, καθώς πρόκειται για μια παρατεταμένη μέτριας έντασης άσκηση που γυμνάζει την καρδιά. Αποτέλεσμα είναι να μειώνεται η αρτηριακή πίεση και να βελτιώνεται  ο καρδιακός ρυθμός. 

Δεν είναι τυχαίο ότι οι παίκτες του τένις ζουν περισσότερο από άλλους αθλητές, όπως αποκάλυψε περίφημη μελέτη στην Κοπεγχάγη με επικεφαλής τον Δανό καρδιολόγο Peter Schnohr. Ειδικότερα, διαπιστώθηκε ότι το ποδόσφαιρο παρατείνει τη ζωή των αθλητών κατά 4,7 χρόνια, οι ποδηλάτες κερδίζουν 3,7 χρόνια, οι κολυμβητές 3,4 και όσοι κάνουν jogging 3,2 χρόνια. Το νούμερο των εκείνων που παίζουν τένις είναι εντυπωσιακά υψηλότερο, αγγίζοντας τα 9,7 χρόνια. Αυτό φαίνεται να οφείλεται στα καρδιαγγειακά και μυοσκελετικά πλεονεκτήματα του αθλήματος και στην κοινωνική επαφή που συνδέεται με το τένις.

Οφέλη στην ψυχική υγεία

Το τένις χρειάζεται εγρήγορση, στρατηγική, γρήγορη λήψη αποφάσεων και ευελιξία, δεξιότητες που διεγείρουν το μυαλό και βελτιώνουν τις γνωστικές ικανότητες του εγκεφάλου. Επίσης, φαίνεται ότι όσοι παίζουν τένις εξασκούν την κίνηση των ματιών και την καλύτερη παρακολούθηση σε χρόνους που δεν πετυχαίνουν τα ανενεργά άτομα. Μια επιπλέον έρευνα υποστηρίζει ότι εκείνοι που ασχολούνται με το τένις παρουσιάζουν χαμηλότερα επίπεδα στρες, κατάθλιψης και άγχους.

Αν, λοιπόν, σας αρέσει το τένις και όλο σκέφτεστε να δοκιμάσετε, μην χάνετε χρόνο. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι  μιλήσετε με τον γιατρό σας, σε περίπτωση που έχετε κάποιους περιορισμούς στα γόνατα ή στους ώμους και τα χέρια, γιατί αποτελούν τη βάση του αθλήματος ή αν σας ταλαιπωρούν άλλα συνοδά νοσήματα. 

Θα χρειαστεί να ξεκινήσετε σιγά σιγά με τα βασικά γύρω από τις τεχνικές και να προμηθευτείτε τον κατάλληλο εξοπλισμό. Καλό είναι παρακολουθήσετε λίγα μαθήματα. Να φοράτε ειδικά ρούχα και παπούτσια, καθώς προστατεύουν το σώμα και βελτιώνουν την απόδοση.  

Μην ξεχνάτε να παραμένετε ενυδατωμένοι και να κάνετε όσα διαλείμματα χρειάζεται. Φροντίστε να αυξήσετε τον αριθμό των προπονήσεών σας για να συνηθίσει το σώμα και να μάθετε πιο γρήγορα. Έτσι θα αποφύγετε και πολλούς τραυματισμούς που μπορεί να συμβούν στην αρχή από λάθος χειρισμούς. Το τένις είναι ένα άθλημα που θα σας χαρίσει χαρά και ευεξία ταυτόχρονα, ενώ μπορεί να αποτελεί και μια ρουτίνα αλληλεπίδρασης με κάποιον φίλο ή φίλη σας, τα αδέλφια και τον/την σύντροφό σας.