Η γυμναστική πρέπει να αποτελεί ένα αναπόσπαστο κομμάτι της φροντίδας του εαυτού. Το σώμα πρέπει να κινείται καθημερινά, ώστε να διατηρείται ακμαίο και υγιές. Μπορεί να αγαπάτε την άσκηση και να απολαμβάνετε την ώρα στο γυμναστήριο. Μπορεί, από την άλλη, να σας είναι δύσκολο να μπείτε στη διαδικασία να καταπονήσετε το σώμα σας, να ιδρώσετε και να κουραστείτε.

Ωστόσο, αυτό που πρέπει να μάθετε είναι να διασκεδάζετε όσο ασκείστε. Οι άνθρωποι που απολαμβάνουν τις προπονήσεις τους αποκομίζουν περισσότερα από τα οφέλη της άσκησης ψυχικά, όπως χαμηλότερα επίπεδα στρες και μειωμένο κίνδυνο κατάθλιψης.

Για όλες, λοιπόν, τις δύσκολες μέρες, εφαρμόστε κάτι από τα παρακάτω για να απολαύσετε την προπόνησή σας:

1 Μην συγκρίνετε τον εαυτό σας με άλλους

Η άσκηση αφορά μόνο εσάς και το σώμα σας. Το κάθε σώμα και ο κάθε άνθρωπος έχει διαφορετικές ανάγκες και ασκείται εξατομικευμένα. Επομένως, δεν υπάρχει κανένας λόγος σύγκρισης. Ειδικότερα, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Sport Behavior, με τη συμμετοχή 261 γυναικών, εκείνες που κατά την άσκηση προσπάθησαν να είναι οι «καλύτερες» από τις υπόλοιπες, παρουσίασαν και χαμηλότερα επίπεδα απόλαυσης.

2 Πειραματιστείτε

Μην μπαίνετε σε κουτάκια. Μπορεί να θεωρείτε ότι δεν σας αρέσει  η γυμναστική γιατί δεν έχετε βρει το είδος που σας εκφράζει και σας ταιριάζει καλύτερα. Πειραματιστείτε με διάφορα είδη άσκησης και εντάσεις. Προτιμάτε να γυμνάζεστε μόνοι; Να είναι έντονος ο ρυθμός; Να ιδρώνετε; Να συμμετέχει πολύ ο νους και η αναπνοή; Προσδιορίστε τις καθημερινές ανάγκες σας, ψυχικά και σωματικά, και ξεκινήστε να δοκιμάζετε από yoga και pilates μέχρι hit και spinning.

3 Δώστε βάση στα δυνατά σας σημεία

Σύμφωνα με μια ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε στο Medicine and Science in Sports and Exercise, η εμπιστοσύνη των ανθρώπων στην ικανότητα άσκησης είναι ο υψηλότερος προγνωστικός παράγοντας για το πόσο συχνά ασκούνται. Άρα, μπορείτε να εκμεταλλευτείτε τα δυνατά σας σημεία. Αν, για παράδειγμα, έχετε δυνατά χέρια ή γερά πόδια και ευλυγισία, επιλέξτε ένα είδος που ενσωματώνει αυτά τα στοιχεία. Με αυτό τον τρόπο, βλέποντας ότι η απόδοσή σας είναι καλή, θα χαίρεστε πού περισσότερο την άσκηση.

4 Να έχετε ποικιλία στην γυμναστική

Μην αφήνετε τον εαυτό σας να βαρεθεί. Μπορείτε να δημιουργήσετε μια εβδομαδιαία ρουτίνα με διάφορα είδη άσκησης. Με αυτό τον τρόπο θα ασκείτε πολλά μέρη του σώματος με διαφορετική στόχευση και θα ανανεώνετε τη διάθεσή σας. Μπορεί οι προπονήσεις σας να περιλαμβάνουν από γιόγκα και πιλάτες, ποδήλατο και τρέξιμο μέχρι βάρη, τένις, ποδόσφαιρο και χορό. Σύμφωνα, μάλιστα, με μια μελέτη του 2014, οι ενήλικες που ένιωθαν ότι οι προπονήσεις τους περιείχαν τη μεγαλύτερη ποικιλία ήταν πιο πιθανό να απολαμβάνουν τις προπονήσεις τους. η άσκηση να γίνει απόλαυση

5 Επαναπροσδιορίστε την γυμναστική ως κέρδος

Όλα ξεκινούν από το να μην βλέπετε την άσκηση ως τιμωρία… Άλλωστε, πράγματι, δεν είναι τιμωρία. Αντιθέτως, θα πρέπει να την επαναπροσδιορίσετε ως δώρο προς τον εαυτό σας. Εξάλλου, αν αντιλαμβάνεστε την άσκηση ως ανταμοιβή, μπορείτε να την απολαύσετε ολιστικά. Η άσκηση μπορεί έτσι να μετατραπεί σε καταφύγιο μετά μια δύσκολη μέρα στη δουλειά ή έναν τσακωμό ή μια μελαγχολική σκέψη.

6 Συνοδεύστε την γυμναστική με μουσική

Σε μια μελέτη του Πανεπιστημίου McMaster του 2015, οι ασκούμενοι εκτελούσαν διαλειμματικές προπονήσεις σπριντ τόσο με μουσική όσο και χωρίς. Το 95% από αυτούς δήλωσαν ότι διασκέδασαν περισσότερο κατά τη διάρκεια των προπονήσεων με μουσική. Αυτό συνεπάγεται ότι η μουσική με γρήγορο ρυθμό είναι συχνά καλύτερη για τόνωση της διάθεσης, της ενέργειας και γενικά της προπόνησης. Ετοιμάστε τις αγαπημένες σας λίστες και ξεκινήστε προπόνηση.

7 Γυμναστείτε με φίλους

Η άσκηση με φίλους μπορεί να αντικαταστήσει μια απλή έξοδο και μάλιστα να έχει πολλαπλά οφέλη και να είναι διασκεδαστική. Συγκεκριμένα, σε μια μελέτη με κωπηλάτες του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, φάνηκε ότι όταν τα μέλη της ομάδας ασκούνταν μαζί το σώμα τους απελευθέρωσε περισσότερες ενδορφίνες. Αυτό σημαίνει ότι ένιωθαν πολύ πιο όμορφα.

Η άσκηση είναι μια προσωπική υπόθεση και σας καλεί να την ανακαλύψετε. Βρείτε τους τρόπους να την αγαπήσετε και να την απολαμβάνετε καθημερινά.