Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου -γνωστό και ως IBS- ταλαιπωρεί όλο και περισσότερους ανθρώπους, και κυρίως γυναίκες. Ενώ μπορεί να υπάρχει κάποια γενετική προδιάθεση ή ορμονικοί και άλλοι παθολογικοί παράγοντες μπορεί να επηρεάζουν την υγεία του εντέρου, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να προληφθεί. Άλλωστε, πολλές περιπτώσεις συνδέονται με έναν ανθυγιεινό τρόπο ζωής.

Τα καλά νέα είναι ότι μια πρόσφατη έρευνα προτείνει τρόπους, που μπορείτε να υιοθετήσετε, ώστε να μειώσετε την πιθανότητα εμφάνισης του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου έως και 42%. Κάποιοι από τους παράγοντες μπορεί να είναι προφανείς. Κάποιοι άλλοι, όμως, όχι…

Οι παράγοντες που μειώνουν τον κίνδυνο για σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου

Η νέα έρευνα μελέτησε μια ομάδα 64.268 ενηλίκων με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, ηλικίας 37 έως 73 ετών. Οι συμμετέχοντες δεν είχαν προηγούμενη διάγνωση IBS και παρακολουθήθηκαν κατά μέσο όρο για 12,6 χρόνια. Τα στοιχεία υπογραμμίζουν πως 5 συγκεκριμένες συμπεριφορές σχετίζονται με χαμηλότερο κίνδυνο να αναπτύξει κάποιος σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.

  1. Διακοπή καπνίσματος
  2. Επαρκής και ποιοτικός ύπνος (7 έως 9 ώρες)
  3. Διατροφής υψηλής ποιότητας
  4. Άσκηση (μέτρια και έντονη)
  5. Μέτρια κατανάλωση αλκοόλ

Ακόμα και εάν υιοθετήσετε μόνο ένα από όλα αυτά, οι ερευνητές αναφέρουν ότι μπορεί να μειωθεί η πιθανότητα να αναπτύξετε σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου κατά 21%. Ο κίνδυνος φαίνεται να μειώνεται ακόμη περισσότερο όταν προσθέσετε ακόμη μία υγιεινή συνήθεια. Με δύο καλές συνήθειες το ποσοστό μείωσης του κινδύνου αγγίζει το 36%, ενώ μετά από τις τρεις και μέχρι τις πέντε συνήθειες, ο κίνδυνος μειώνεται κατά 42%.

Φυσικά, η διακοπή του καπνίσματος και η περιορισμένη πρόσληψη αλκοόλ αποτελούν δείκτες ενός υγιεινού τρόπου ζωής. Δραστηριότητες, όπως το περπάτημα, η ποδηλασία, το κολύμπι ή το αγαπημένο σας άθλημα συμβάλλουν σίγουρα στην εύρυθμη λειτουργία του εντέρου. Μην ξεχνάτε την ισορροπημένη διατροφή που θα πρέπει να περιλαμβάνει τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, οι οποίες θα σας βοηθήσουν να έχετε και μια φυσιολογική κινητικότητα.

Μια συνολική προσπάθεια για καλή υγεία

Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό να ξεκουράζετε το σώμα και το μυαλό σας με καλό και ποιοτικό ύπνο. Με αυτό τον τρόπο προωθείτε την ευεξία σας.

Συμπερασματικά, οι καλές συνήθειες ενός υγιεινού τρόπου ζωής είναι θετικοί παράγοντες για την πρόληψη και την αντιμετώπιση του IBS. Προσαρμόστε το καθημερινό σας πρόγραμμα αναλόγως και αν χρειαστεί, επισκεφθείτε έναν γαστρεντερολόγο που μπορεί να σας λύσει όποια απορία σας απασχολεί.