Οι φορητές συσκευές παρακολούθησης φυσικής κατάστασης, γνωστές και ως “fitness trackers” είναι πιο δημοφιλείς από ποτέ. Μπορεί να έχετε δει ή και προμηθευτεί έξυπνα ρολόγια και δαχτυλίδια παρακολούθησης της υγείας, τα οποία συνοδεύουν το άτομο από τον ύπνο του μέχρι κάθε μικρή δραστηριότητα. Με αυτές τις φορητές συσκευές έχετε τη δυνατότητα να παρακολουθείτε από τα μοτίβα του ύπνου σας, τους καρδιακούς παλμούς μέχρι και τα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα.
Ωστόσο, αν και επιστημονικά δεδομένα αναφέρουν ότι αυτού του είδους οι συσκευές συχνά προάγουν την σωματική δραστηριότητα και τον πιο υγιεινό τρόπο ζωής, μπορεί να υπάρχουν και επιπτώσεις από τη συνεχή ενασχόληση με τα δεδομένα για τη φυσική κατάσταση του σώματος.
Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας, η χρήση των fitness trackers για την παρακολούθηση καρδιακών παθήσεων, όπως η κολπική μαρμαρυγή, φαίνεται να δημιουργεί στους ανθρώπους ανησυχία και άγχος σχετικά με την υγεία τους.
Από τη μία πλευρά, μπορεί να υπάρχει ιατρικό λόγος που κάποιος πρέπει να παρακολουθεί την υγεία του και συγκεκριμένα δεδομένα της φυσικής του κατάστασης. Από την άλλη, όμως, όταν αυτό γίνεται σε υπερβολικό βαθμό με απόλυτη προσήλωση, μπορεί να προκαλέσει στρες.
Fitness trackers και άγχος
Το ξέρατε ότι όσο ασχολούμαστε με κάτι, τόσο περισσότερο εκπαιδεύουμε τον εγκέφαλό μας να ανησυχεί γι’ αυτό; Έτσι εάν λαμβάνετε καθημερινά πολλά δεδομένα για την υγεία σας, είναι πιθανό κάποια στιγμή να συναντήσετε κάποια που να μην γνωρίζετε πώς να τα ερμηνεύσετε και αυτό να σας ανησυχήσει.
Ειδικότερα, μια μελέτη του 2019 από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης αποκάλυψε ότι πολλοί άνθρωποι βασίζονται σε δεδομένα παρακολούθησης φυσικής κατάστασης σαν να ήταν ιατρικές συμβουλές. Αυτό, όμως, είναι αρκετά παρακινδυνευμένο, καθώς μπορεί να προκληθεί φόβος ή ακόμα και να οδηγηθούμε σε λανθασμένα συμπεράσματα.
Τι μπορείτε να κάνετε
Με βάση δεδομένα από το Pew Research Center, σχεδόν ένας στους πέντε ενήλικες μόνο στις ΗΠΑ χρησιμοποιεί τακτικά ένα έξυπνο ρολόι ή ένα πρόγραμμα παρακολούθησης φυσικής κατάστασης.
Αν είστε κι εσείς ένας από αυτούς, προσπαθήστε να βρείτε τρόπους να μην υπερφορτώνετε το μυαλό σας με τα στοιχεία που συλλέγετε. Θυμηθείτε ότι βασίζονται σε εκτιμήσεις ενώ υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν την ακρίβεια μέτρησής τους. Εάν νιώσετε ή παρατηρήσετε κάτι ασυνήθιστο, μην διστάσετε να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας, που μπορεί να σας καθοδηγήσει με ασφάλεια, λύνοντας κάθε απορία.
Επίσης, μην ξεχνάτε να δίνετε στον οργανισμό σας τη δυνατότητα να ξεκουράζεται, σωματικά αλλά και ψυχικά. Να κοιμάστε καλά. Και αντί για τη συμβουλή της φορητής συσκευής ιχνηλάτησης, εμπιστευτείτε αυτό που νιώθετε. Αν δεν είστε ξεκούραστοι όταν ξυπνάτε, μάλλον τότε δεν κοιμάστε αρκετά. Αναπνεύστε… Αφιερώστε λίγα λεπτά μέσα στη μέρα για να πάρετε 5 βαθιές αναπνοές, με όλο το σώμα σας να συμμετέχει.