Πολλά φυσικά βούτυρα καρπών έχουν γίνει viral, καθώς είναι πεντανόστιμα και ωφελούν την υγεία. Πρόσφατα, πέρα από το κλασικό φυστικοβούτυρο που προέρχεται από το αράπικο φιστίκι, το βούτυρο από φιστίκι Αιγίνης έχει μετατραπεί σε φοβερό hype. Αξίζει, όμως, όλη αυτή την προβολή; 

Ας δούμε αναλυτικά τα οφέλη του:

Είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά 

Μόνο μια κουταλιά της σούπας στο πρωινό σας αρκεί για να τονώσετε τον οργανισμό σας. Το βούτυρο από φιστίκι Αιγίνης είναι πλούσιο σε βιταμίνες και μέταλλα. Σημειώστε ότι με μια μικρή δόση, θα λάβετε κάλιο, σίδηρο, βιταμίνη Β6 και μαγνήσιο. Το κάλιο και το μαγνήσιο είναι πολύτιμα για την υγεία της καρδιάς σας, ενώ ο σίδηρος και η Β6 συμβάλλουν στην παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων για την ομαλή ροή του αίματος και τα ισορροπημένα επίπεδα ενέργειας. 

Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη

Τα φιστίκια είναι από τους ξηρούς καρπούς με την υψηλότερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη (6 γραμμάρια ανά μερίδα 1/4 φλιτζανιού). Αυτό συμβάλλει στο να νιώθετε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, μειώνοντας τις πιθανότητες να τσιμπολογήσετε. Παράλληλα, τα φιστίκια Αιγίνης είναι πλούσια σε καλά λιπαρά, τα οποία, επίσης, μειώνουν την πείνα. 

Ενισχύει την υγεία του εντέρου

οφέλη βουτύρου από φιστίκι αιγίνης

Μία μερίδα φιστίκια Αιγίνης περιέχουν περίπου 3 γραμμάρια φυτικών ινών. Οι φυτικές ίνες, είναι γνωστό ότι συμβάλλουν στην εύρυθμη λειτουργία του εντέρου και προωθούν την καλύτερη πέψη. Η κατανάλωση φυτικών ινών καθημερινά είναι σημαντική για να διατηρήσετε σε ισορροπία το εντερικό  σας μικροβίωμα, και κατ’ επέκταση την υγεία σας συνολικά. Σύμφωνα με μια μελέτη, μάλιστα, τα φιστίκια μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση των επιβλαβών βακτηρίων στο έντερο.

Συμβουλές για να απολαύσετε το βούτυρο από φιστίκια Αιγίνης

Αρχικά, να θυμάστε πάντα ότι πρέπει να προμηθεύεστε βούτυρο από φιστίκια Αιγίνης χωρίς ζάχαρη και πρόσθετα. Από την άλλη, αν έχετε όρεξη, δοκιμάστε να το φτιάξετε και μόνοι σας στο σπίτι, καθώς δεν είναι καθόλου δύσκολο. Θα πρέπει, απλώς, να αλέσετε για ώρα τα φιστίκια στο μπλέντερ, μέχρι να βγάλουν το λάδι τους και να αποκτήσουν μια κρεμώδη υφή. Αν θέλετε, μπορείτε να προσθέσετε και λίγο ελαιόλαδο. Επίσης, για μια πιο δυνατή γεύση, τολμήστε να βάλετε τα φιστίκια στο φούρνο πριν τα αλέσετε. 

Από εκεί και πέρα, αφήστε τη γευστική σας παλέτα να δημιουργήσει τους συνδυασμούς. Αλείψτε το βούτυρο φυστικιού σε ρυζογκοφρέτες, κράκερ ή μαύρο ψωμί και από πάνω απλώστε λίγα κομμάτια μπανάνας. Μπορείτε, επίσης, να το συνδυάσετε μόνο με φρούτα, φέτες μήλου ή μπανάνα. Ταιριάζει πολύ με γιαούρτι αλλά και ως συστατικό σε ένα μπολ overnight oats. Αν φτιάξετε κέικ ή μπανάνα bread, μην ξεχάσετε να προσθέσετε και μια γερή δόση βουτύρου από φιστίκια Αιγίνης. Θα απογειώσει το επιδόρπιο.