Ο καρκίνος του μαστού επηρεάζει έναν μεγάλο αριθμό γυναικών παγκοσμίως. Ειδικά στις ΗΠΑ, 1 στις 8 γυναίκες κατά μέσο όρο αναμένεται να λάβει διάγνωση για καρκίνο του μαστού στη ζωή της. Και οι άντρες μπορεί να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού, αλλά σε πολύ μικρότερα ποσοστά (περίπου 1 στα 100 περιστατικά καρκίνου του μαστού στις Ηνωμένες Πολιτείες διαγιγνώσκονται σε άντρες).

Σίγουρα, υπάρχουν κάποιοι επιβαρυντικοί παράγοντες που συνδέονται με τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού, όπως τα γονίδια. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια γίνεται όλο και μεγαλύτερη συζήτηση γύρω από τη βελτίωση της ζωής, η οποία μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη μείωση του κινδύνου εμφάνισής του.

Ακόμα, λοιπόν, και αν οι παράγοντες κινδύνου όπως η ηλικία, το οικογενειακό ιστορικό και οι κληρονομικές γενετικές μεταλλάξεις είναι πέρα ​​από τον έλεγχό σας, κάντε τη διαφορά φροντίζοντας ολιστικά το σώμα και την ψυχολογία σας καθημερινά.

Στοχεύστε στο να ζήσετε καλύτερα. Μάλιστα, οι ειδικοί προτείνουν μία συνήθεια, την οποία και κατατάσσουν στην κορυφή όσων πρέπει να κάνετε για να δημιουργήσετε μια ασπίδα προστασίας ενάντια στον καρκίνο του μαστού.

Ο καρκίνος του μαστού προλαμβάνεται με την άσκηση

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η τακτική σωματική δραστηριότητα φαίνεται να είναι μια από τις πιο συνήθειες που μπορείτε να υιοθετήσετε για να μειώσετε τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού. Με βάση τα ερευνητικά δεδομένα, οι γυναίκες που ασκούνται τακτικά έχουν 10% έως 20% χαμηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού σε σύγκριση με τις γυναίκες δεν ασκούνται.

Πέρα από τη διαχείριση του βάρους και τη διατήρηση της καλής διάθεσης, η άσκηση μπορεί να συμβάλλει στη μείωση του σωματικού λίπους και στη ρύθμιση των ορμονών όπως τα οιστρογόνα, που συνδέονται με τον αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού.

Μια συστηματική ανασκόπηση μετα-ανάλυση του 2019 αναφέρει την πιθανή σχέση μεταξύ της σωματικής δραστηριότητας και του μειωμένου κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του μαστού.

Ακόμη κάποια ερευνητικά δεδομένα που επικεντρώθηκαν σε άτομα στο Ηνωμένο Βασίλειο φάνηκαν να έχουν παρόμοια αποτελέσματα.

Δεν χρειάζεται να είστε αθλητές για να επωφεληθείτε από την άσκηση. Το γρήγορο περπάτημα ή το ποδήλατο μπορούν να κάνουν σημαντική διαφορά όταν υπάρχει συνέπεια.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία, το Αμερικανικό Κολλέγιο Αθλητιατρικής και το Αμερικανικό Ινστιτούτο Έρευνας για τον καρκίνο τα 150 έως 300 λεπτά μέτριας σωματικής δραστηριότητας ή τα 75 έως 150 λεπτά έντονης δραστηριότητας την εβδομάδα είναι πολύτιμα και απαραίτητα.

Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τένις, τρέξιμο, κολύμπι, γρήγορο περπάτημα, ποδηλασία, πεζοπορία, pilates κ.α. Αφήστε ελεύθερο το σώμα σας να διαλέξει τι το ευχαριστεί.

Παράλληλα με την αερόβια άσκηση, οι ειδικοί συνιστούν να μην παραμελείτε και την προπόνηση ενδυνάμωσης δύο φορές την εβδομάδα. Η καθιστική ζωή βλάπτει. Γι’ αυτό να θυμάστε να σηκώνεστε από τον καναπέ και το γραφείο και να κινείτε το σώμα σας.

Στοχεύσετε στη βελτίωση της ζωής σας ολιστικά

Η ισορροπημένη διατροφή με μια ποικιλία φρούτων, λαχανικών, πρωτεϊνών, καλών λιπαρών και δημητριακών ολικής άλεσης, η μείωση του αλκοόλ, της ζάχαρης και των επεξεργασμένων τροφών, η διακοπή του καπνίσματος αλλά και η ένταξη της χαράς και της απόλαυσης στη ζωή θα πρέπει να αποτελούν προτεραιότητές σας.

Τέλος, μην ξεχνάτε τα καθορισμένα ραντεβού με τον γιατρό σας για μαστογραφία και υπέρηχο μαστών, καθώς και την ψηλάφηση που θα κάνετε τακτικά μόνες σας.