Είναι αλήθεια πως ένας σωματικός τραυματισμός μπορεί να φέρει τα πάνω κάτω στη ζωή ενός ατόμου. Η απογοήτευση, η ματαίωση και η θλίψη μπορεί να σας κατακλύσουν, με αποτέλεσμα να δυσχεραίνουν τη ζωή σας.
Ωστόσο, παρά την αντικειμενική δυσκολία, θα πρέπει να μην το βάλετε κάτω και να παραμείνετε ενεργοί και ψυχικά δυνατοί. Σίγουρα ένας τραυματισμός συνεπάγεται την παύση κάποιων δραστηριοτήτων, αλλά σε καμία περίπτωση δεν καθορίζει την ταυτότητά σας. Σε αυτές τις περιπτώσεις, επιβάλλεται να εξασκείτε το μυαλό σας, όπως ακριβώς και τους μυς σας. Ο εγκέφαλος σας, επίσης, εκείνη την περίοδο βιώνει μια αναταραχή και προσπαθεί να επεξεργαστεί τα πράγματα συναισθηματικά. Αυτό, ίσως, σας προκαλεί άγχος. Υπάρχουν, όμως, τρόποι να ανακάμψετε.
Αφήστε τον εαυτό σας να θρηνήσει
Οι άνθρωποι έχουμε την τάση να επηρεαζόμαστε περισσότερο από τα άσχημα γεγονότα, καθώς ο εγκέφαλός μας είναι προγραμματισμένος για να επιβιώνει. Πράγματι, το να μην μπορούμε να κινηθούμε ή να γυμναστούμε είναι απώλεια, αλλά δεν πρέπει να αισθανόμαστε αβοήθητοι και μόνοι στο πέλαγος. Στην αρχή του τραυματισμού, λοιπόν, μπορείτε να δώσετε στον εαυτό σας τη δυνατότητα να λυπηθεί, αλλά μην αφήσετε αυτό το συναίσθημα να επηρεάσει και τις υπόλοιπες πτυχές της ζωής σας. Θα έχετε χίλια δυο καλά εφόσον είστε γενικότερα υγιείς, υπάρχουν άνθρωποι σας αγαπούν και εργάζεστε σε ένα αντικείμενο που σας γεμίζει.
Ανανεώστε τους στόχους σας
Μια προσωρινή σωματική ακινησία μπορεί να συμβάλλει στο να δείτε πιο βαθιά και με λεπτομέρεια όσα έχετε στη ζωή σας και όσα επιδιώκετε. Εξερευνήστε τα κίνητρα και τους στόχους σας. Ξεκινήστε και journaling τις μέρες του τραυματισμού. Η διαδικασία μπορεί να σας αποκαλύψει πολλά κρυμμένα θέλω σας. Εκμεταλλευτείτε τον χρόνο για να δείτε και ποια νέα είδη άσκησης θα επιθυμούσατε να ακολουθήσετε αφότου αναρρώσετε.
Εξερευνήστε νέες δραστηριότητες
Μπορεί ο τραυματισμός να σας στερεί μια έντονη προπόνηση. Αυτό, όμως, δεν πρέπει να σας ρίχνει την αυτοπεποίθηση. Ένα νέοι χόμπι πιθανόν να σας ανεβάσει τη διάθεση και να αποκτήσετε νέες δεξιότητες. Αναζητήστε μια λέσχη βιβλίου, μαθήματα ζωγραφικής ή την εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας. Θα αισθανθείτε τόνωση και θα γνωρίσετε και νέους ανθρώπους.
Επικεντρωθείτε στην κοινωνική σας ζωή
Οι κοινωνικές σχέσεις και η σύνδεση με τους ανθρώπους είναι πολύτιμες για την ψυχική υγεία και την ευημερία σας. Με αυτό τον τρόπο θα καταπολεμήσετε τη μοναξιά. Η αίσθηση του ανήκειν είναι ιδιαιτέρως ισχυρή και ζωογόνα. Μην ξεχνάτε, λοιπόν, τους φίλους και τους αγαπημένους σας.
Παραμείνετε σωματικά δραστήριοι
Ένας τραυματισμός περιορίζει το εύρος της κίνησης, αν δεν σας κρατά ακίνητους. Στην καλύτερη περίπτωση που δεν έχει τραυματιστεί μεγάλο μέρος του σώματός σας, προσαρμόστε –μαζί με τον γιατρό σας- κάποια είδη κίνησης που θα ξεμπλοκάρουν το σώμα σας καθημερινά.
Μιλήστε με έναν αθλητικό ψυχολόγο ή θεραπευτή
Η αντιμετώπιση ενός τραυματισμού είναι δύσκολη υπόθεση. Αν παρατηρήσετε ότι δεν μπορείτε να ανταπεξέλθετε, πιθανότατα, έχει έρθει η ώρα να συμβουλευτείτε ένα θεραπευτή, ψυχολόγο ή φυσικοθεραπευτή. Είναι πολύ σημαντικό, μαζί με τη σωματική σας αποκατάσταση, να φροντίζετε το συναισθηματικό και ψυχολογικό σας κόσμο για να επανέλθετε ακόμα πιο δυνατοί και ανανεωμένοι μετά την ανάρρωσή σας.
Σε όλη τη διάρκεια αυτής της δοκιμασίας, να θυμάστε ότι δεν βιώνετε κάτι μόνιμο. Όλα είναι προσωρινά και όλα περνάνε. Εξάλλου, όσο ξεκουράζεστε και υποστηρίζετε τον εαυτό σας, τόσο τον προετοιμάζετε για την αναγέννηση.