Πονοκέφαλος ή ημικρανία; Όσο πιο γρήγορα αναγνωρίσετε την αιτία, τόσο πιο εύκολα μπορείτε να απαλλαγείτε. Πώς θα την εντοπίσετε; Σκεφτείτε τις περιστάσεις όταν ξεκινά ο πονοκέφαλος. Κρατήστε ένα ημερολόγιο για να παρακολουθείτε την ημέρα, την ώρα, τα συμπτώματα και τις συνθήκες (τι είχατε φάει, πού συνέβη κλπ.). Γενικά, έχετε υπόψη τα ακόλουθα κοινά ερεθίσματα.

Πονοκέφαλος: Οι 7 πιο σημαντικές αιτίες

#1 Στρες

Το άγχος μπορεί να προκαλέσει σφίξιμο των μυών στους ώμους και το λαιμό. Αυτό συχνά οδηγεί σε πονοκέφαλο τάσης, ο οποίος ξεκινά από αυτές τις περιοχές και φτάνει μέχρι το κεφάλι. Το στρες είναι επίσης ένα κοινό έναυσμα για έναν πονοκέφαλο ημικρανίας, ο οποίος ξεκινά από τη μία πλευρά του κεφαλιού και μπορεί να διαρκέσει για ώρες ή μέρες.

#2 Διατροφή

Η κατανάλωση ορισμένων τροφών μπορεί να προκαλέσει ημικρανία. Οι ημικρανίες μπορεί να ξεκινήσουν από ένα μόνο είδος τροφής ή πολλά τρόφιμα. Τα επεξεργασμένα τρόφιμα με νιτρώδη, νιτρικά, κίτρινες χρωστικές ή γλουταμινικό μονονάτριο (ένα από τα πιο ευρέως χρησιμοποιούμενα πρόσθετα τροφίμων) μπορεί να συμβάλλουν στο πρόβλημα.

#3 Αλκοόλ

Το αλκοόλ είναι μια κοινή αιτία ημικρανίας ή αθροιστικής κεφαλαλγίας. Για μερικούς ανθρώπους, λίγες μόνο γουλιές αλκοολούχων ροφημάτων μπορεί να αποτελούν έναυσμα.

#4 Περιβάλλον

Οι αθροιστικοί πονοκέφαλοι φαίνεται να είναι εποχικοί και συχνά συμβαίνουν την άνοιξη ή το φθινόπωρο. Περιβαλλοντικοί παράγοντες όπως το έντονο φως, ο καπνός, η υγρασία, οι έντονες μυρωδιές ή ο κρύος καιρός σχετίζονται με τους πονοκεφάλους ημικρανίας.

#5 Ορμόνες

Οι αλλαγές στα επίπεδα των οιστρογόνων σχετίζονται με ημικρανίες στις γυναίκες οι οποίες και υποφέρουν από ημικρανίες συχνότερα από τους άνδρες. Οι εμμηνορροϊκοί κύκλοι μπορεί να συνδέονται με την ημικρανία σε νεότερες γυναίκες. Τα ποικίλα επίπεδα οιστρογόνων κατά την περιεμμηνόπαυση μπορεί μερικές φορές να ξεκινήσουν ημικρανίες στις γυναίκες που δεν τις είχαν ποτέ πριν. Η εμμηνόπαυση φαίνεται να τερματίζει τις ημικρανίες στις περισσότερες γυναίκες.

#6 Καφεΐνη

Εάν καταναλώνετε καφέ ή τσάι, η απότομη διακοπή της λήψης μπορεί να προκαλέσει ημικρανία. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι η καφεΐνη προκαλεί συστολή των αιμοφόρων αγγείων. Χωρίς καφεΐνη, τα αιμοφόρα αγγεία διευρύνονται και διογκώνονται με κάθε καρδιακό παλμό – ένας κύριος λόγος για τον έντονο πόνο της ημικρανίας.

#7 Ύπνος

Η έλλειψη ύπνου σχετίζεται με ημικρανίες και πονοκεφάλους τάσης.

Βεβαιωθείτε ότι κοιμάστε αρκετά, ασκείστε, ακολουθείτε μια υγιεινή διατροφή και διαχειρίζεστε το άγχος. Οι πονοκέφαλοι είναι μια κατάσταση υπερευαισθησίας, επομένως χρειάζεται ισορροπία στο σύστημά μας για να καταπολεμήσουμε τους πυροδοτητές. Η εύρεση αυτής της ισορροπίας μπορεί να είναι δύσκολη, αλλά η διατήρηση της καλής υγείας, θα σας χαρίσει περισσότερη εστίαση και δύναμη. Εάν συσχετίσετε τον πονοκέφαλό σας με συγκεκριμένα ερεθίσματα, μπορείτε να προσπαθήσετε να τα αποφύγετε. Εάν αυτό δεν βοηθήσει, μιλήστε με το γιατρό σας.