Η χρονολογική σας ηλικία και η βιολογική μπορεί να διαφέρουν. Η χρονολογική ηλικία είναι ο αριθμός των ετών που ζείτε ενώ η βιολογική περιγράφει την ηλικία των κυττάρων και των ιστών, που βασίζεται σε βιολογικά στοιχεία.

Το πόσο μπορείτε να σταθείτε στο ένα πόδι μπορεί να είναι το πιο ενδεικτικό μέτρο της γήρανσης, συγκριτικά με τις αλλαγές στην δύναμη ή το βάδισμα, σύμφωνα με νέα έρευνα της Mayo Clinic, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό PLOS ONE.

Η καλή ισορροπία, η μυϊκή δύναμη και το αποτελεσματικό βάδισμα συμβάλλουν στην ανεξαρτησία και την ευημερία των ανθρώπων καθώς μεγαλώνουν. Ο τρόπος και ο ρυθμός που αλλάζουν αυτοί οι παράγοντες μπορεί να βοηθήσουν τους γιατρούς να αναπτύξουν προγράμματα για να εξασφαλίσουν πιο υγιή γήρανση.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, καθένας μπορεί να βελτιώσει την ισορροπία του χωρίς ειδικό εξοπλισμό και να δουλεύει για την διατήρησή της με την πάροδο του χρόνου.

Τι αποκαλύπτει η ισορροπία στο ένα πόδι;

Σε αυτή τη μελέτη, 40 υγιείς, ανεξάρτητοι άνθρωποι άνω των 50 ετών υποβλήθηκαν σε τεστ βάδισης, ισορροπίας, δύναμης λαβής και αντοχής στο γόνατο. Οι μισοί από τους συμμετέχοντες ήταν κάτω των 65 ετών και οι άλλοι μισοί ήταν 65 ετών και άνω.

Στις δοκιμές ισορροπίας, οι συμμετέχοντες στάθηκαν σε πλάκες δύναμης σε διαφορετικές καταστάσεις: και στα δύο πόδια με ανοιχτά μάτια, στα δύο πόδια με μάτια κλειστά, στο μη κυρίαρχο πόδι με μάτια ανοιχτά και στο κυρίαρχο πόδι με μάτια ανοιχτά. Στις δοκιμές με το ένα πόδι, οι συμμετέχοντες μπορούσαν να κρατήσουν το πόδι στο οποίο δεν στέκονταν όπου ήθελαν. Τα τεστ ήταν 30 δευτερόλεπτα το καθένα.

Το να στέκεστε στο ένα πόδι – συγκεκριμένα στο μη κυρίαρχο – έδειξε το υψηλότερο ποσοστό εξασθένισης με την ηλικία.

Ισορροπία και βιολογική ηλικία

«Η ισορροπία είναι ένα σημαντικό μέτρο επειδή, εκτός από τη μυϊκή δύναμη, απαιτεί δεδομένα από την όραση, το αιθουσαίο σύστημα και τα σωματοαισθητικά συστήματα», εξηγεί ο Δρ Kenton Kaufman, επικεφαλής της μελέτης και διευθυντής του Εργαστηρίου Ανάλυσης Κίνησης στην Mayo Clinic.

«Οι αλλαγές στην ισορροπία είναι αξιοσημείωτες. Εάν έχετε κακή ισορροπία, κινδυνεύετε να πέσετε, είτε κινείστε είτε όχι. Οι πτώσεις αποτελούν σοβαρό κίνδυνο για την υγεία με σοβαρές συνέπειες, ειδικά όσο μεγαλώνουμε» συμπλήρωσε ο ίδιος.

Οι ακούσιες πτώσεις είναι η κύρια αιτία τραυματισμών μεταξύ των ενηλίκων 65 ετών και άνω. Οι περισσότερες πτώσεις μεταξύ των ηλικιωμένων προέρχονται από απώλεια ισορροπίας.

Πώς θα την δουλέψουμε

Ο Δρ Kenton Kaufman επισημαίνει ότι μπορούμε να βελτιώσουμε την ισορροπία μας. Για παράδειγμα, με το να στέκεστε στο ένα πόδι, μπορείτε να εκπαιδευθείτε ώστε να συντονίζετε τις αποκρίσεις των μυών και του αιθουσαίου σας για να διατηρείτε την ισορροπία σας.

Αν μπορείτε για παράδειγμα, να σταθείτε στο ένα πόδι για 30 δευτερόλεπτα, τότε τα πάτε καλά, αναφέρει ο ίδιος. «Αν δεν την χρησιμοποιείτε, την χάνετε. Αν όμως την χρησιμοποιείτε, την διατηρείτε», επισημαίνει ο ίδιος χαρακτηριστικά.