Τα βακτήρια Escherichia coli (E. coli) κανονικά ζουν στο έντερο των υγιών ανθρώπων και των ζώων. Σύμφωνα με τους ειδικούς της Mayo Clinic, οι περισσότεροι τύποι E. coli είναι αβλαβείς αλλά μερικά στελέχη, όπως το E. coli O157:H7, μπορεί να προκαλέσουν έντονες κράμπες στο στομάχι, διάρροια και έμετο.

Μπορεί να εκτεθείτε στο E. coli από μολυσμένο νερό ή τρόφιμα, ιδιαίτερα ωμά λαχανικά και μη μαγειρεμένο μοσχαρίσιο κιμά. Οι υγιείς ενήλικες συνήθως αναρρώνουν από μόλυνση με E. coli O157:H7 μέσα σε μια εβδομάδα.

Ποια τα συμπτώματα της μόλυνσης από E. coli

Οι ενδείξεις και τα συμπτώματα της μόλυνσης από E. coli O157:H7 συνήθως ξεκινούν τρεις ή τέσσερις ημέρες μετά την έκθεση στα βακτήρια. Αλλά μπορεί να αρρωστήσετε μόλις μία ημέρα μετά την έκθεση ή ακόμα και περισσότερο από μία εβδομάδα αργότερα. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

  • Διάρροια, η οποία μπορεί να κυμαίνεται από ήπια και υδαρή, έως πιο σοβαρή και αιματηρή.
  • Στομαχικές κράμπες, πόνος ή ευαισθησία.
  • Ναυτία και εμετός, σε ορισμένα άτομα.

Αναζητήστε ιατρική βοήθεια, εάν η διάρροια είναι επίμονη, σοβαρή ή αιματηρή.

Από πού μπορεί να κολλήσετε

Σε αντίθεση με πολλά άλλα βακτήρια που προκαλούν ασθένειες, το E. coli μπορεί να προκαλέσει λοίμωξη ακόμα και αν καταναλώνετε μόνο μικρές ποσότητες. Εξαιτίας αυτού, μπορεί να αρρωστήσετε από το E. coli τρώγοντας ένα ελαφρώς κακοψημένο χάμπουργκερ ή από την κατάποση λίγο μολυσμένου νερού πισίνας.

Πιθανές πηγές έκθεσης περιλαμβάνουν μολυσμένα τρόφιμα (μοσχαρίσιος κιμάς, μη παστεριωμένο γάλα, λαχανικά) ή μολυσμένο νερό και την επαφή από άτομο σε άτομο.

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

Το E. coli μπορεί να επηρεάσει οποιονδήποτε εκτεθεί. Αλλά μερικοί άνθρωποι είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν προβλήματα από άλλους. Οι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν:

  • Ηλικία: Τα μικρά παιδιά και οι μεγαλύτεροι ενήλικες διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν ασθένεια που προκαλείται από E. coli και πιο σοβαρές επιπλοκές από τη μόλυνση.
  • Εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα: Τα άτομα που έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα είναι. πιο πιθανό να αρρωστήσουν από το επιβλαβές βακτήριο.
  • Συγκεκριμένες τροφές υψηλού κινδύνου: Οι πιο επικίνδυνες τροφές περιλαμβάνουν το μη μαγειρεμένο χάμπουργκερ, το η παστεριωμένο γάλα, τα μαλακά τυριά και το γιαούρτι.
  • Μειωμένα επίπεδα οξέος στομάχου: Το οξύ του στομάχου προσφέρει κάποια προστασία έναντι του E. coli. Εάν παίρνετε αγωγή για τη μείωση των οξέων του στομάχου, ο κίνδυνος μόλυνσης μπορεί να είναι μεγαλύτερος.

Πρόληψη

Ενώ δεν υπάρχουν εμβόλια, μπορείτε να μειώσετε την πιθανότητα έκθεσης, αποφεύγοντας να καταπίνετε νερό από λίμνες ή πισίνες, πλένοντας συχνά τα χέρια σας, αποφεύγοντας τυχόν επικίνδυνα τρόφιμα και δείχνοντας προσοχή για να αποκλείσετε την διασταυρούμενη μόλυνση.