Οι φιλίες μεταξύ των γενεών είναι οι σχέσεις που συνάπτονται μεταξύ ανθρώπων από διαφορετικές ηλικιακές ομάδες. Για παράδειγμα, η Generation Z μπορεί να δημιουργήσει φιλίες με άτομα Millennials και οι Millennials με Baby Boomers. Το ηλικιακό χάσμα ποικίλει και μπορεί να κυμαίνεται από 10 έως 20 χρόνια ή περισσότερο. Αυτό, ενδεχομένως, να συνεπάγεται και πολύ διαφορετικές κοινωνικές και πολιτισμικές επιρροές.

Ειδικότερα, φαίνεται ότι το 37% των ενηλίκων έχουν έναν στενό φίλο από μια διαφορετική γενιά. Πρόκειται για μία φυσιολογική κατάσταση, καθώς κάθε άνθρωπος περνάει από διάφορα στάδια στη ζωή του, καθώς αλλάζει, ωριμάζει και αναδιαμορφώνεται. 

Τα οφέλη από τις φιλίες μεταξύ γενεών

Αυτές οι ξεχωριστές φιλίες προσφέρουν πολλά οφέλη και αξίζει να τους δώσετε μια ευκαιρία. Οι νεότεροι έχουν την ευκαιρία να συμβουλευτούν μεγαλύτερους σχετικά με τη διαχείριση καταστάσεων στη ζωή τους, οι οποίες είναι σημαντικές και δύσκολες.

Από την άλλη, οι μεγαλύτεροι μπορούν να επωφεληθούν από τους νεότερους φίλους τους, καθώς προσφέρουν μια πιο φρέσκια και αισιόδοξη ματιά ενώ παράλληλα ανανεώνουν τη διάθεσή τους, ενθυμούμενοι τα δικά τους νιάτα. Το αποτέλεσμα είναι η πιο βαθιά και ουσιαστική σύνδεση μεταξύ των ανθρώπων.

Επιπλέον, πολλές φορές στη ζωή συμβαίνει οι συνομήλικοι φίλοι μας να περνούν από διαφορετικές φάσεις ζωής, όπως όταν κάνουν οικογένεια και ως εκ τούτου μπορεί να μην συντονιζόμαστε σε όλα.

Επίσης, η προσωπικότητά μας πιθανότατα να αλλάζει κατά τη διάρκεια της ζωής μας και να επιθυμούμε την σύνδεση με άλλους ανθρώπους από διαφορετικά background και γενιές, οι οποίοι θα μας δώσουν μια νέα προοπτική στον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τα πράγματα. Οι φιλίες μεταξύ των γενεών θα σας χαρίσουν απίστευτη αίσθηση ελευθερίας. 

Αξίζει, φυσικά, να σημειωθεί ότι μια φιλική σχέση με ένα άτομο μεγαλύτερο σε ηλικία μπορεί να σας δώσει πληροφορίες για ιστορικά γεγονότα που, διαφορετικά, δεν θα μαθαίνατε με αυτό τον τρόπο. Σε κάθε περίπτωση, είναι πολύτιμο να διατηρείτε γερές και δυνατές φιλίες, καθώς συμβάλλουν στη μείωση τους άγχους και του κινδύνου της κατάθλιψης. Οι φιλίες ενδυναμώνουν την ψυχή σας και ενισχύουν την ευεξία σας. 

Στην περίπτωση, μάλιστα, που έχετε ανάγκη από ένα μέντορα -εκεί που η οικογένεια δεν μπορεί να βοηθήσει- οι μεγαλύτερης ηλικίας φίλοι σας λειτουργούν υποστηρικτικά ως ένα είδος «καθοδηγητών».  

Πώς θα τις συνάψετε

Η βάση είναι να ενδιαφέρεστε για τη σύνδεση με τα άτομα γύρω σας και να αφιερώνετε χρόνο και ενέργεια. Πολλές φορές, κάποια κοινά μπορεί να σας ενώσουν και να σας φέρουν πιο κοντά, ανεξάρτητα από την ηλικία σας. Η τέχνη ή η πεζοπορία, για παράδειγμα είναι δύο όμορφα ενδιαφέροντα που ενώνουν τους ανθρώπους ανεξαρτήτως ηλικίας. 

Ξεκινήστε από ένα συνάδελφο, που βλέπετε ότι μοιράζεστε μερικά κοινά ενδιαφέροντα. Οι αθλητικές δραστηριότητες και τα χόμπι σας είναι μια άλλη διέξοδος για να γνωρίσετε νέους φίλους ή ακόμα και τα μέρη που συχνάζετε. 

Ακόμα και η λαχτάρα σας για μάθηση μπορεί ενδεχομένως να σας φέρει κοντά με ανθρώπους διαφορετικών ηλικιών. Τα διαδικτυακά μαθήματα μιας ξένης γλώσσας, ενός σεμιναρίου κ.ο.κ. απευθύνονται σε ευρεία γκάμα ανθρώπων, τους οποίους και θα γνωρίσετε. 

Να θυμάστε ότι οι φιλίες αποτελούν επενδύσεις που έχουν πολλά να σας προσφέρουν. Μην τις παραμελείτε και μην τις κλείνετε σε… ηλικιακά κουτάκια.