Παλαιότερες έρευνες δείχνουν ότι έως και το 75% των ατόμων που λαμβάνουν χημειοθεραπεία αντιμετωπίζουν το λεγόμενο «brain fog» που σημαίνει «ομίχλη του εγκεφάλου». Προηγούμενες μελέτες δείχνουν επίσης ότι υπάρχουν μερικοί τρόποι για πιθανή θεραπεία της ομίχλης του εγκεφάλου που σχετίζεται με τη χημειοθεραπεία, όπως φάρμακα και παρεμβάσεις που βασίζονται στη συνείδηση ​​και τη σωματική δραστηριότητα.

Ο όρος «εγκεφαλική ομίχλη» σημαίνει τη δυσκολία καθαρής σκέψης, επεξεργασίας πληροφοριών και συγκέντρωσης. Τα πιθανά συμπτώματα περιλαμβάνουν σύγχυση, λήθη και αργή σκέψη. Πρόσφατα, νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό CANCER αποκάλυψε ότι οι γυναίκες που υποβλήθηκαν σε χημειοθεραπεία για καρκίνο του μαστού και ξεκίνησαν παράλληλα ένα πρόγραμμα αερόβιας άσκησης, ανέφεραν σημαντικές βελτιώσεις τόσο στη γνωστική λειτουργία όσο και στην ποιότητα της ζωής τους σε σύγκριση με εκείνες που δεν το έκαναν.

Ομίχλη του εγκεφάλου μετά τη χημειοθεραπεία- Η επίδραση της αερόβιας άσκησης

Για τις ανάγκες της έρευνας, οι ερευνητές παρακολούθησαν 57 γυναίκες από την Οτάβα και το Βανκούβερ του Καναδά, οι οποίες είχαν διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού. Οι γυναίκες συμμετείχαν σε προγράμματα αερόβιας άσκησης από 12 έως 24 εβδομάδες- 28 συμμετέχουσες ξεκίνησαν το πρόγραμμα άσκησης ταυτόχρονα με την έναρξη της χημειοθεραπείας, ενώ οι υπόλοιπες 29 ξεκίνησαν το πρόγραμμα μετά την ολοκλήρωση της χημειοθεραπείας.

«Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως η αερόβια άσκηση, συνιστώνται συχνά σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας και άτομα με ήπια γνωστική εξασθένηση για να βοηθήσουν στη μείωση της ομίχλης του εγκεφάλου και των επιπτώσεών της. Η έρευνα δείχνει ότι η αερόβια άσκηση μπορεί να ενισχύσει τόσο την ψυχική όσο και τη σωματική υγεία και μπορεί επίσης να βοηθήσει στην τόνωση της γνωστικής λειτουργίας των γυναικών», επεσήμαναν οι ερευνητές.

«Το να ξεκινήσει κανείς την άσκηση ταυτόχρονα με την χημειοθεραπεία, μπορεί να βοηθήσει»

Σύμφωνα με τα ευρήματα, οι γυναίκες που ξεκίνησαν το πρόγραμμα αερόβιας άσκησης ταυτόχρονα με την έναρξη της χημειοθεραπείας ανέφεραν, όπως είπαμε, καλύτερη γνωστική λειτουργία και ένιωσαν ότι οι νοητικές τους ικανότητες βελτιώθηκαν σε σύγκριση με εκείνες που άρχισαν να ασκούνται μετά το τέλος της χημειοθεραπείας τους.

Ωστόσο, οι ερευνητές επεσήμαναν ότι οι νευροψυχολογικές δοκιμές έδειξαν παρόμοιες γνωστικές επιδόσεις και στις δύο ομάδες.

«Η ομίχλη του εγκεφάλου είναι μια κοινή παρενέργεια της χημειοθεραπείας σε γυναίκες με καρκίνο του μαστού. Ενώ η άσκηση μπορεί να μην εξαλείφει εντελώς την ομίχλη του εγκεφάλου, μπορεί να αντιμετωπίσει ορισμένες από τις υποκείμενες αιτίες», δήλωσαν οι επιστήμονες.

«Οι ασθενείς θα πρέπει να ενθαρρύνονται να ενσωματώσουν περισσότερη αερόβια άσκηση στην καθημερινή τους ρουτίνα κατά τη διάρκεια και μετά τη χημειοθεραπεία ως έναν τρόπο διαχείρισης των συμπτωμάτων. Τα πιθανά γνωστικά οφέλη της άσκησης παράλληλα με τα οφέλη της για τη σωματική και την ψυχική υγεία, δείχνουν πως η γυμναστική μπορεί να προσφέρει στους ασθενείς μια προληπτική στρατηγική που υποστηρίζει την ανάρρωση και βελτιώνει την ποιότητα ζωής», συνέχισαν οι ίδιοι.

Ανάγκη για περισσότερη έρευνα

«Γνωρίζουμε εδώ και πολύ καιρό για τα οφέλη της άσκησης στη γνωστική λειτουργία, εκτός από όλα τα άλλα οφέλη της για την καρδιαγγειακή υγεία, τη δύναμη, την υγεία των οστών και την ψυχική υγεία που προκύπτουν από την άσκηση. Η εν λόγω έρευνα επιβεβαιώνει τη σημασία της διατήρησης της κίνησης και της φυσικής δραστηριότητας», σχολίασαν οι επιστήμονες.

«Η γνωστική δυσλειτουργία μετά τη χημειοθεραπεία μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην καθημερινή ζωή ενός ατόμου. Η άσκηση αυξάνει την αιμάτωση και τη συνολική κυκλοφορία του αίματος στον εγκέφαλο. Είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να διερευνούμε τρόπους για τον μετριασμό των επιπτώσεων της χημειοθεραπείας προκειμένου να ενισχυθεί η συνολική επιβίωση», κατέληξαν.