Εντονη είναι η ανησυχία μετά τα self test που προσφέρθηκαν δωρεάν από το υπουργείο Υγείας στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών για την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Υπενθυμίζεται ότι το εν λόγω πρόγραμμα υλοποιείται με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και αποτελεί μέρος σειράς προληπτικών ελέγχων που έχουν ξεκινήσει από το υπουργείο. Συγκεκριμένα έγινε μαζική αποστολή SMS και mails σε άτομα που έχουν συμπληρώσει το 50ο έτος της ηλικίας τους, προκειμένου να προσέλθουν σε φαρμακεία και να παραλάβουν το διαγωνιστικό κιτ που προσφέρεται δωρεάν από το υπουργείο Υγείας στο πλαίσιο της πρόληψης του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Γιατί πολλά self test βγαίνουν θετικά;

Τα εν λόγω τεστ για τον καρκίνο του παχέος εντέρου που προσφέρθηκαν σε άτομα που έχουν συμπληρώσει το 50ο έτος της ηλικίας τους, κατέγραψαν υψηλή θετικότητα. Από τα 130.000 που διατέθηκαν τα 1.000 βγήκαν θετικά.

«Πολλά βγαίνουν θετικά. Όταν ένα self-test βγει θετικό, δεν σημαίνει ότι έχεις καρκίνο», λέει στο MEGA η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη. «Στο 80% και παραπάνω αυτή η θετικότητα μπορεί να οφείλεται σε μία φλεγμονή, σε αιμορροΐδες, σε διάφορες αιτίες, χωρίς να υπάρχει κακοήθεια».

Η ίδια επισημαίνει:

«Αν βγει θετικό το τεστ, θα πρέπει να μιλήσουν τα άτομα με γαστρεντερολόγο, να πάρει το ιστορικό, να αξιολογήσει την κλινική εικόνα και μετά, αν χρειαστεί, να πάει σε κολονοσκόπηση».

Υπενθυμίζεται ότι από καρκίνο του παχέος εντέρου πάσχει και η Κέιτ Μίντλετον. Η εξομολόγηση της πριγκίπισσας της Ουαλίας στα τέλη του περασμένου Μαρτίου προκάλεσε παγκόσμιο σοκ, ενώ η ίδια υποβλήθηκε σε θεραπεία και πρόσφατα επέστρεψε στα καθήκοντά της. Πριν λίγες ημέρες, μάλιστα έκανε και την πρώτη δημόσια εμφάνισή της.