Δεν είναι λίγες οι φορές που θα βγείτε έξω και θα απολαύσετε τον αγαπημένο σας κρύο καφέ, ποτό ή άλλο ρόφημα με καλαμάκι, ενώ πολλοί από εσάς πίνετε ακόμη και το νερό σας με αυτό. Τα καλαμάκια βρίσκονται ξεκάθαρα στην καθημερινότητά μας. Το ξέρατε όμως ότι μπορεί να ευθύνονται τελικά για τις λεπτές γραμμές και τις ρυτίδες που εμφανίζονται γύρω από το στόμα;

Πώς το να πίνετε με καλαμάκι μπορεί να προκαλέσει λεπτές γραμμές & ρυτίδες

Πράγματι, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι το να χρησιμοποιείτε επανειλημμένα καλαμάκι μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες να αποκτήσετε λεπτές γραμμές και ρυτίδες γύρω από το στόμα. Με την πάροδο του χρόνου, θα αρχίσουν να δημιουργούνται αυτές οι αντιαισθητικές γραμμές ακόμη και όταν βρίσκεστε σε κατάσταση ηρεμίας. Τι σημαίνει αυτό; Ότι ακόμα και όταν δεν πίνετε κάτι με καλαμάκι, οι λεπτές γραμμές θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται και θα μένουν «κολλημένες» εκεί.

Αυτές οι γραμμές συνήθως αποκαλούνται και «ρυτίδες των καπνιστών» ή ρυτίδες barcode, καθώς η κίνηση που κάνετε με το στόμα σας είτε καπνίζετε είτε πίνετε το ποτό ή το ρόφημά σας με το καλαμάκι είναι ίδια, δηλαδή ρουφάτε προς τα μέσα κι έτσι τελικά δημιουργούνται παρόμοια αποτελέσματα στο δέρμα γύρω από το στόμα. Αυτό φυσικά δε σημαίνει ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιήσετε ποτέ ξανά καλαμάκι, αλλά καλό είναι να ελαττώσετε τη χρήση του, ειδικά εάν έχετε την τάση να το επιλέγετε κάθε μέρα όλη μέρα σε ό,τι κι αν πιείτε.

Tips για να κάνετε το δέρμα γύρω από το στόμα πιο σφριγηλό και ανθεκτικό

  • Καταναλώστε τροφές με αντιοξειδωτικά: Καθώς μεγαλώνουμε, η παραγωγή κολλαγόνου αρχίζει να μειώνεται φυσικά, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε λεπτές γραμμές και ρυτίδες. Μερικά αντιοξειδωτικά όπως η βιταμίνη C προωθούν την παραγωγή κολλαγόνου -θα τη βρείτε σε τροφές όπως φράουλες, κουνουπίδι, ακτινίδια, πορτοκάλια, πιπεριές, μπρόκολο, κ.ά.
  • Μην ξεχνάτε την ενυδάτωση της επιδερμίδας σας: Το ξηρό δέρμα φαίνεται πιο «ζαρωμένο», γι’ αυτό κάντε ό,τι καλύτερο μπορείτε για να ενυδατώνετε και τοπικά το δέρμα γύρω από το στόμα με ορούς, ενυδατικές κρέμες κι έλαια προσώπου.
  • Προστατέψτε το δέρμα σας από τον ήλιο: Η καθημερινή αντηλιακή προστασία είναι το Α και το Ω για να έχετε μια υγιή και δυνατή επιδερμίδα. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να φοράτε αντηλιακό κάθε μέρα χειμώνα-καλοκαίρι ανεξαρτήτως καιρού (και να το ανανεώνετε κάθε δύο ώρες). Επίσης, καλό είναι να εφαρμόζετε αντηλιακό ακόμη κι αν βρίσκεστε σε εσωτερικό χώρο, που όμως εκτίθεται στο ηλιακό φως (π.χ. στο σπίτι ή στο γυμναστήριο), καθώς οι ακτίνες του ήλιου περνάνε και από τα τζάμια. Τέλος, και τα χείλη χρειάζονται αντηλιακή προστασία, οπότε επενδύστε σε ένα lip balm με υψηλό δείκτη προστασίας.