«ΤΟ ΛΕΞΙΚΟ ΤΗΣ ΠΙΑΤΣΑΣ», του Ευάγγελου Παπαζαχαρίου (τόμος Β’).

Σύμφωνα με τον συγγραφέα το λεξικό «είναι καρπός τριαντάχρονης έρευνας, γνώσης και πείρας πάνω στην άγραφη γλώσσα της οικειότητας που μιλάει η νεολαία του χτες και του σήμερα».

«ΤΟ ΛΕΞΙΚΟ ΤΗΣ ΠΙΑΤΣΑΣ» διαφέρει κατά πολύ από τα συνηθισμένα λεξικά, γιατί εντάσσει αλφαβητικά εκφράσεις και όχι λέξεις και δίνει γι’ αυτές πληροφορίες για την καταγωγή τους και για το πώς φτιάχτηκε η σημασία τους.

Έτσι φωτίζεται ο τρόπος με τον οποίο διαμορφώνεται η γλώσσα στην άμεση επικοινωνία των ανθρώπων και στη μετάδοση πολύπλοκων μεταφορικών εννοιών με τα πιο λιτά και απλά γλωσσικά μέσα, σύμφωνα με πανάρχαιες συνταγές του Πλάτωνα, του Επίκτητου, του Αριστοτέλη.

Ο πλούτος της γλώσσας που χρησιμοποιούν καθημερινά οι άνθρωποι για να επικοινωνούν πιο άμεσα και γρήγορα συνεχώς ανανεώνεται. Η εξέχουσα θέση της γλώσσας στη διαμόρφωση των κοινωνικών δομών και των ρευμάτων καθορίζει και τη δυναμική της.

Το εξώφυλλο του ξεχωριστού λεξικού είναι φιλοτεχνημένο από την σκιτσογράφο του ΒΗΜΑΤΟΣ και των ΝΕΩΝ, Έφη Ξένου.

VITA

Η πρόληψη είναι υγεία.

Το VITA Νοεμβρίου είναι αφιερωμένο στην πρόληψη. Προκειμένου να υποδεχτούμε το χειμώνα με καλύτερη σωματική και ψυχική υγεία προγραμματίζουμε τις προληπτικές εξετάσεις μας με τις οποίες μπορούν να διαγνωσθούν εγκαίρως ασθένειες. Ενημερωνόμαστε για τον διαβήτη (με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη στις 14 Νοεμβρίου) και μαθαίνουμε για όλα όσα πρέπει να ξέρουμε για να τον προλάβουμε ή να τον ρυθμίσουμε. Στο επίκεντρο και η γονιμότητα και θέματα που σχετίζονται με την ενίσχυση και την παράτασή της. Και όπως πάντα ιατρικά θέματα, οι νέες τάσεις στην κοσμετολογία, συμβουλές για σωστή διατροφή και τρόποι τόνωσης του ανοσοποιητικού μας.

Στο εξώφυλλο του νέου VITA η Βασιλική Τρουφάκου η οποία πρωταγωνιστεί στην επιτυχημένη σειρά του MEGA «Famagusta». Η αγαπημένη ηθοποιός μιλάει για την μητρότητα, τους δύσκολους ρυθμούς στην καθημερινότητα μεταξύ επαγγελματικών και οικογενειακών υποχρεώσεων αλλά και τον υποστηρικτικό ρόλο του συντρόφου της.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τον Καρκίνο του Μαστού εννέα αγαπημένες παρουσιάστριες του MEGA μιλούν για τον δικό τους κώδικα αυτοφροντίδας και αυτοπροστασίας και στέλνουν σε όλες τις γυναίκες το μήνυμα που σώζει ζωές.

ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

Οι μαθήτριες και οι μαθητές του 2ου ΓΕΛ Αργοστολίου έγραψαν για θέματα που τους απασχολούν, μίλησαν με διακεκριμένους ανθρώπους που κατάγονται από το νησί και μοιράζονται τον προβληματισμό για τον τόπο τους.

Έρευνα: Παιδεία – το 51% των νέων δεν είναι ικανοποιημένο με το σχολείο του.

Συνέντευξη:

Θανάσης Φωκάς: Ο καθηγητής και ακαδημαϊκός εξηγεί γιατί η «η ασκητική ζωή είναι πλήρης ζωή».

Ιστορίες: Ο μεγάλος σεισμός του 1953 και οι διηγήσεις του σήμερα.

Αρχιτεκτονική: Η ιδιαίτερη αρχιτεκτονική του νησιού, η πορεία στο χρόνο και οι κίνδυνοι από την ανεξέλεγκτη δόμηση του υπερτουρισμού.

Τέχνη:

Ο άγνωστος Καββαδίας: Πως έζησε ο ποιητής των θαλασσινών διαδρομών.

Συνέντευξη:

Μαρία Τσίμα. Η ηθοποιός και συγγραφέας εξηγεί πως το θέατρο διείσδυσε στην πόλη αλλάζοντας τη μορφή της.

Γλώσσα: Το χαρακτηριστικό κεφαλλονίτικο ιδίωμα και πως διαμορφώθηκε στη πορεία του χρόνου.

Το πορτραίτο του Κεφαλλονίτη ποιητή Νίκου Καββαδία, έργο του ζωγράφου, Πέτρου Ζουμπουλάκη, με τίτλο «Μαρκόνης» κοσμεί το εξώφυλλο της Μαθητικής Εφημερίδας.

ΒΗΜΑGAZINO
Special issue: Art & Design

Το “BHMAGAZINO” σας ταξιδεύει αυτή την φορά αποκλειστικά και μόνο στον κόσμο του art & design. Ένα κόσμο γεμάτο έμπνευση, σχήματα, χρώματα, υπερταλαντούχους δημιουργούς.
Ο φαντασμαγορικός κόσμος της τέχνης και του design με νέα κτίρια, τους εντυπωσιακούς χώρους της εσωτερικής διακόσμησης, των επίπλων, των αντικειμένων, ακόμα και της μόδας είναι εδώ.
Ένα Special Issue που ξεχωρίζει, γοητεύει, σαγηνεύει και ενημερώνει για πράγματα θέματα, προσωπικότητες στον χώρο του art & design που ίσως δεν γνωρίζατε ότι υπάρχουν.

Τιμή φύλλου με τις προσφορές: €4,25
(Συμπεριλαμβάνεται τιμή βιβλίου: «ΛΕΞΙΚΌ ΤΗΣ ΠΙΑΤΣΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΡΓΚΟ #2»: €1,60 )