Η yoga προσφέρει πολλά οφέλη στο σώμα και το μυαλό. Δεν είναι, όμως, όλες οι στάσεις της εύκολες και προσιτές. Ωστόσο, η στάση της cobra είναι κάτι που μπορείτε να εφαρμόζετε καθημερινά για την ενδυνάμωση των μυών, τη μείωση των συμπτωμάτων κατάθλιψης και τη βελτίωση της αυτοεκτίμησης. Πρόκειται για μια θέση που μπορούν να ακολουθήσουν όλοι, ανεξαρτήτως επιπέδου.

Κατά την εκτέλεση της άσκησης θέτετε το σώμα σας σε οπίσθιες κάμψεις, όπου λυγίζει η σπονδυλική σας στήλη προς τα πίσω και επεκτείνεται. Αυτό βοηθάει και είναι απαραίτητο για το σώμα, καθώς κατά τη διάρκεια της ημέρας είμαστε συνεχώς σκυμμένοι προς τα εμπρός.

Δύο είδη cobra pose στην yoga

Υπάρχουν δύο είδη της στάσης cobra και μπορείτε να τα εκτελέσετε ανάλογα με το επίπεδο και την ευλυγισία σας

Χαμηλή κόμπρα: Κρατήστε χαμηλά την κοιλιά σας με τους αγκώνες λυγισμένους. Κοιτάξτε ευθεία μπροστά ή κάτω προς τα μάγουλά σας. Εάν η μέση και ο αυχένας σας είναι ευαίσθητα σημεία μην πειστείτε άλλο, μείνετε εδώ.

Ολόκληρη κόμπρα: Πιέζετε τα χέρια σας προς το πάτωμα και ξεκλειδώνετε τους αγκώνες μέχρι η κοιλιά σας να ξεκολλήσει εντελώς από το στρωματάκι σας. Θα πρέπει να ακουμπά μόνο το ηβικό οστό σας. Κοιτάξτε ευθεία προς τα εμπρός, για να κρατήσετε το λαιμό σας μακρύ.

Μπορεί να σας φαίνεται μια απλή κίνηση, αλλά στην ουσία η στάση της κόμπρας προσφέρει πολλά οφέλη στο σώμα και το μυαλό, τα όποια ενισχύονται όταν οι στάσεις της cobra εφαρμόζονται στο πλαίσιο μιας πρακτικής γιόγκα.

Ελαττώνει τα συμπτώματα της κατάθλιψης

Μια μελέτη του 2017 αναφέρει σημαντική βελτίωση των συμπτωμάτων σε άτομα που εμφάνιζαν ήπια έως μέτρια κατάθλιψη. Τα άτομα αυτά συμμετείχαν σε ένα πρόγραμμα hatha yoga διάρκειας 8 εβδομάδων που περιελάμβανε την άσκηση cobra pose δύο φορές την εβδομάδα. H cobra συνδέεται άμεσα με το αίσθημα της ανάτασης και της ανύψωσης.

Ανακουφίζει από τον πόνο στη μέση

Μια ανασκόπηση μελετών του 2020 μελετών υποστηρίζει ότι η πρακτική της γιόγκα, που συμπεριλαμβάνει τη στάση της κόμπρας και εκτελείται για 12 εβδομάδες, οδήγησε σε βελτίωση του πόνου στη μέση και του άγχους που συνοδεύει τον χρόνιο πόνο. Σύμφωνα με τα επιστημονικά ευρήματα, οι συμμετέχοντες αναφέρουν σημαντική ανακούφιση από τον πόνο.

Ενισχύει την αυτοεκτίμηση

Αρκετοί άνθρωποι κάνουν γιόγκα για να μειώσουν το στρες και το άγχος. Οι μελέτες όμως αναφέρουν έξτρα οφέλη, καθώς η γιόγκα και η cobra pose φαίνεται να ενισχύουν και την αυτοεκτίμηση των ασκούμενων. Είναι αξιοσημείωτο ότι αυτό παρατηρείται ακόμα και στα παιδιά.

Συμβάλλει στη μείωση της φλεγμονής

Η φλεγμονή μπορεί αν οδηγήσει σε χρόνιες παθήσεις όπως καρκίνος και αρθριτικές διαταραχές. Σε μια μελέτη του 2014 με 200 επιζήσαντες καρκίνου του μαστού, οι συμμετέχοντες φάνηκαν να έχουν σημαντική βελτίωση στη φλεγμονή αφού παρακολούθησαν ένα μάθημα γιόγκα διάρκειας 90 λεπτών, το οποίο περιελάμβανε την cobra pose, δύο φορές την εβδομάδα για 12 εβδομάδες.

Μια ακόμη μελέτη σε άτομα που έπασχαν από ρευματοειδή αρθρίτιδα αποκάλυψε συνδέσεις μεταξύ της μείωσης της φλεγμονής και της εκτέλεσης γιόγκα με cobra pose, 5 φορές την εβδομάδα για 8 εβδομάδες.

Χαρίζει καλύτερη ποιότητα ύπνου

Οι οπίσθιες κάμψεις του κορμού είναι δυναμωτικές για τους μυς της περιοχής. Ταυτόχρονα, όμως, πολυάριθμες μελέτες υποστηρίζουν ότι μέσω της εξάσκησης της cobra pose, οι άνθρωποι βελτιώνουν την ποιότητα του ύπνου τους. Ειδικότερα, μια μελέτη του 2017 αναφέρει ότι 12 εβδομάδες γιόγκα, η οποία περιελάμβανε την cobra pose, φάνηκε να βοηθά παραπάνω στη βελτίωση του ύπνου απ’ ότι η αερόβια άσκηση για την ίδια διάρκεια. Τα ίδια αποτελέσματα φάνηκαν να έχουν και γυναίκες στην εμμηνόπαυση.

Βελτιώνει τη στάση του σώματος

Οι περισσότεροι άνθρωποι σήμερα συνηθίζουν να κάθονται πολλές ώρες σε ένα γραφείο, με αποτέλεσμα να επιβαρύνουν τη σπονδυλική τους στήλη. Με τον ίδιο τρόπο βλάπτουν τη στάση τους κοιτώντας συνεχώς χαμηλά στην οθόνη των κινητών τους. Η τακτική επέκταση της σπονδυλικής στήλης, μέσω της cobra pose, μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση προβλημάτων όπως η στάση του κεφαλιού προς τα εμπρός ή η πτώση των ώμων.

Αφιερώστε καθημερινά λίγο χρόνο στη στάση της κόμπρας είτε συμμετέχετε σε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα γιόγκα είτε όχι και θα ωφελήσετε συνολικά το σώμα σας, ενώ θα αποφορτιστείτε παράλληλα. Αν δεν έχετε ξαναδοκιμάσει, καλό είναι να έχετε την καθοδήγηση ενός δασκάλου, ώστε να μάθετε πώς να την εκτελείτε σωστά.