Ένα ξέσπασμα E. coli που συνδέεται με το χάμπουργκερ McDonald’s Quarter Pounders έχει οδηγήσει σε τουλάχιστον 49 άρρωστους σε 10 πολιτείες, συμπεριλαμβανομένου ενός θανάτου.

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ εξέδωσαν προειδοποίηση για την ασφάλεια των τροφίμων την Τρίτη, προειδοποιώντας ότι δεκάδες άνθρωποι ανέφεραν ότι έφαγαν το μπέργκερ Quarter Pounder στα McDonald’s πριν αρρωστήσουν.

Αλλά η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ λέει ότι τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια ή το κρέας για το μπιφτέκια είναι η πιθανή πηγή μόλυνσης.

Οι περισσότερες από τις λοιμώξεις που σχετίζονται με το ξέσπασμα είναι στο Κολοράντο και τη Νεμπράσκα, σύμφωνα με το CDC, αλλά ο οργανισμός σημειώνει ότι το ξέσπασμα μπορεί να ξεπεράσει αυτές τις πολιτείες. Ασθένειες έχουν επίσης αναφερθεί στην Αϊόβα, το Κάνσας, το Μιζούρι, τη Μοντάνα, το Όρεγκον, τη Γιούτα, το Ουισκόνσιν και το Ουαϊόμινγκ.

Οι λοιμώξεις από E. coli μπορεί να είναι σοβαρές

Το Escherichia coli, ή E. coli, είναι ένα κοινό βακτήριο, αλλά ορισμένοι τύποι μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές λοιμώξεις. Οι λοιμώξεις μπορεί να εμφανιστούν αφού κάποιος καταναλώσει τρόφιμα ή νερό μολυσμένο με το βακτήριο. Μπορεί επίσης να μεταδοθεί από άτομο σε άτομο λόγω κακής υγιεινής του μπάνιου.

Τα άτομα με λοιμώξεις από E. coli μπορεί να έχουν συμπτώματα όπως σοβαρές κράμπες στο στομάχι, διάρροια, πυρετό και έμετο. Τα συμπτώματα συνήθως αρχίζουν τρεις ή τέσσερις ημέρες μετά την μόλυνση.

Αν και οι περισσότεροι άνθρωποι που νοσούν αναρρώνουν χωρίς θεραπεία μέσα σε μια εβδομάδα, άλλοι μπορεί να αναπτύξουν σοβαρά νεφρικά προβλήματα και να χρειαστούν νοσηλεία. Οι ηλικιωμένοι, τα παιδιά κάτω των 5 ετών και τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο μόλυνσης, σύμφωνα με το CDC.

Μολυσμένα χάμπουργκερ: Η έρευνα

Μπορεί να χρειαστούν εβδομάδες για να καθοριστεί εάν μια ασθένεια είναι μέρος μιας επιδημίας, αλλά το CDC είπε ότι η έρευνα για το ξέσπασμα του McDonald’s είναι «ταχεία».

Η εμφάνιση ασθενειών που σχετίζονται με το ξέσπασμα έχουν αναφερθεί από τις 27 Σεπτεμβρίου έως τις 11 Οκτωβρίου, σύμφωνα με στοιχεία του CDC. Ωστόσο, η ημερομηνία έναρξης της επιδημίας είναι πιθανό να αλλάξει επίσης καθώς έρχονται στο φως τα κρούσματα.

Ο πρόεδρος της McDonald’s ΗΠΑ, Joe Erlinger, δήλωσε ότι η κατανάλωση προϊόντων από τη δημοφιλή αλυσίδα fast food είναι ασφαλής και ότι τα μολυσμένα υλικά έχουν βγει από την αλυσίδα εφοδιασμού των εστιατορίων.

«Είμαστε πολύ σίγουροι ότι μπορείτε να πάτε στα McDonald’s και να απολαύσετε τα κλασικά μας προϊόντα χωρίς να αρρωστήσετε», δήλωσε ο Erlinger, στην εκπομπή «Today Show» του NBC την Τετάρτη.

«Η εξυπηρέτηση των πελατών με ασφάλεια σε κάθε εστιατόριο, κάθε μέρα, είναι η κορυφαία μας προτεραιότητα», ανέφερε η McDonald’s σε ανακοίνωσή της την Τρίτη.

Ενημερωτικό δελτίο της εταιρείας αναφέρεται στα πρωτόκολλα ασφάλειας τροφίμων που περιλαμβάνουν την καθημερινή θερμομέτρηση και το ωριαίο πλύσιμο των χεριών των υπαλλήλων. Σημειώνει επίσης ότι τα Quarter Pounders μαγειρεύονται κατά παραγγελία σε θερμοκρασίες που υπερβαίνουν τον κώδικα του FDA για τις βέλτιστες πρακτικές.

ΠΗΓΗ: in.gr