Σπανακοπιτάκια
Νόστιμη συνταγή για καλιτσούνια με σπανάκι από το περιοδικό «Ελληνική Κουζίνα».
Υλικά
- ΓΙΑ ΤΟ ΦΥΛΛΟ
- 1 κιλό αλεύρι
- 1/2 ποτήρι ε.π. ελαιόλαδο
- 1 κ.γ. (κοφτό) αλάτι
- 1 κ.γ. ξίδι
- 1/2 κ.γ. σόδα
- ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
- 1 κιλό σπανάκι
- 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια
- 1/2 ματσάκι άνηθο
- 1/2 ματσάκι καυκαλήθρα
- 300 γρ. φέτα τριμμένη
- 300 γρ. μανούρι τριμμένο
- 1 κούπα κεφαλογραβιέρα τριμμένη
- 3 αβγά
Εκτέλεση
Βήμα 1ο
Ρίχνουμε σε μια μπασίνα όλα τα υλικά για το φύλλο. Ανακατεύουμε προσθέτοντας σταδιακά χλιαρό νερό μέχρι να αποκτήσουμε μια εύπλαστη μέτρια ζύμη – ούτε πολύ σκληρή ούτε πολύ μαλακή. Τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε να ξεκουραστεί μέχρι να ετοιμάσουμε τη γέμιση.
Βήμα 2ο
Καθαρίζουμε το σπανάκι, το πλένουμε και το ψιλοκόβουμε. Πλένουμε και ψιλοκόβουμε τα μυρωδικά και τα ανακατεύουμε σε ένα μπολ με το σπανάκι. Προσθέτουμε το ξερό κρεμμύδι, τα τυριά και τα αβγά, ελαφρώς χτυπημένα, και ανακατεύουμε.
Βήμα 3ο
Χωρίζουμε τη ζύμη σε τέσσερα μέρη και σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε το καθένα σε φύλλο. Κόβουμε δίσκους ζύμης, βάζουμε στη μια τους άκρη λίγη γέμιση και κλείνουμε σε μισοφέγγαρα.
Βήμα 4ο
Ψήνουμε τα πιτάκια μέχρι να αποκτήσουν χρυσαφένιο χρώμα.