Ο καρκίνος του μαστού εμφανίζεται όταν τα ανώμαλα κύτταρα του μαστού αναπτύσσονται ανεξέλεγκτα, σχηματίζοντας όγκους. Μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε στιγμή της ζωής και μπορεί να επηρεάσει οποιονδήποτε. Ωστόσο, μερικοί άνθρωποι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να το εμφανίσουν, όπως για παράδειγμα οι γυναίκες και εκείνοι με οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού.

Καρκίνος του μαστού & παράγοντες κινδύνου

Οι παράγοντες που συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού, περιλαμβάνουν:

Φύλο

Υπολογίζεται ότι το 99% των καρκίνων του μαστού εμφανίζεται στις γυναίκες, σε αντίθεση με το 0,5-1% στους άνδρες, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ). Τα διαθέσιμα στοιχεία υποδηλώνουν ότι αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι οι γυναίκες έχουν περισσότερα κύτταρα μαστού που είναι ευάλωτα στις γυναικείες αναπαραγωγικές ορμόνες, οιστρογόνα και προγεστερόνη.

Ηλικία

Σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη από την American Cancer Society, ο καρκίνος του μαστού εμφανίζεται σε περισσότερες γυναίκες κάτω των 50 ετών. Η μελέτη παρουσίασε λεπτομερώς την κατάσταση των διαγνώσεων και της θνησιμότητας του καρκίνου του μαστού στις ΗΠΑ την τελευταία δεκαετία.

Ενώ το συνολικό ποσοστό θνησιμότητας από καρκίνο του μαστού έχει μειωθεί κατά 44% από την κορύφωσή του το 1989, οι ερευνητές αναφέρουν ότι ο αριθμός των διαγνώσεων αυξήθηκε κατά περίπου 1% ετησίως μεταξύ 2012 και 2021. Η επίπτωση για τις γυναίκες κάτω των 50 ετών ήταν ακόμη υψηλότερη, φτάνοντας στο 1,4 %, έναντι 0,7% για τις γυναίκες άνω των 50.

Close-up of a woman patient holding breast cancer ribbon at hospital

Τα εν λόγω ευρήματα υποδεικνύουν ότι αυτός ο τύπος καρκίνου είναι πιο κοινός σε γυναίκες μέσης και μεγαλύτερης ηλικίας. Αυτό σημαίνει ότι η ηλικία αποτελεί επίσης παράγοντα κινδύνου για αυτήν την πάθηση.

Άλλοι παράγοντες

Πρόσθετοι παράγοντες κινδύνου για καρκίνο του μαστού μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Προσωπικό ή οικογενειακό ιστορικό νόσου του μαστού, καρκίνου του μαστού ή καρκίνου των ωοθηκών.
  • Κατοχή μεταλλάξεων στα γονίδια BRCA.
  • Ο πυκνός ιστός μαστού.
  • Περίοδος σε νεαρή ηλικία (πριν τα 12 έτη).

Παράγοντες όπως το οικογενειακό ιστορικό, η ηλικία και το φύλο είναι μη τροποποιήσιμοι, που σημαίνει ότι δεν έχουμε την δυνατότητα να τους ελέγξουμε. Ωστόσο, ο καρκίνος του μαστού μπορεί να προληφθεί, αλλάζοντας συνήθειες που αφορούν τον τρόπο ζωής. Αυτά είναι τα απαραίτητα βήματα που πρέπει να κάνουμε για να τα καταφέρουμε.