Περίπου το 6% των ενηλίκων στις ΗΠΑ έχουν διαγνωστεί με διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ), αλλά σύμφωνα με μια νέα έρευνα, περίπου το 25% των ανθρώπων πιστεύουν ότι μπορεί να έχουν την συγκεκριμένη πάθηση.

Στην έρευνα, που συμμετείχαν 1.006 Αμερικανοί ενήλικες, ένας στους τέσσερις ερωτηθέντες δήλωσε ότι υποψιαζόταν ότι ζει με μη διαγνωσμένη ΔΕΠΥ. Ωστόσο, μόνο το 13% έχει αναζητήσει ιατρική βοήθεια.

Οι ερευνητές εντόπισαν επίσης διαφορές γενεών στα αποτελέσματα, καθώς οι νεότεροι ενήλικες ήταν πιο πιθανό να υποψιαστούν ότι είχαν ΔΕΠΥ και ήταν επίσης πιο πιθανό να αναζητήσουν διάγνωση και θεραπεία.

Η έρευνα διεξήχθη μεταξύ 16 Αυγούστου και 18 Αυγούστου και κυκλοφόρησε από το Ιατρικό Κέντρο Wexner του Πανεπιστημίου του Οχάιο. Το γεγονός ότι τόσοι πολλοί άνθρωποι υποψιάζονται ότι έχουν ΔΕΠΥ αλλά δεν αναζητούν φροντίδα είναι ανησυχητικό, δήλωσαν οι ερευνητές καθώς η λήψη της κατάλληλης θεραπείας μπορεί να κάνει την διαφορά.

Ποια τα συμπτώματα της ΔΕΠΥ στους ενήλικες

Τα πιο κοινά συμπτώματα της διαταραχής περιλαμβάνουν την απόσπαση της προσοχής, το αίσθημα ανησυχίας ή τη λήψη παρορμητικών αποφάσεων. Μάλιστα, αυτά τα συμπτώματα σχετίζονται συχνά με παιδιά.

Υπολογίζεται ότι μόνο στις ΗΠΑ, 7 εκατομμύρια παιδιά έχουν λάβει διάγνωση ΔΕΠΥ ενώ τα συμπτώματα φαίνεται να διαρκούν μέχρι την ενηλικίωση για περίπου το ένα τρίτο των παιδιών.

Μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία του αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), τα μισά από τα άτομα με ΔΕΠΥ έλαβαν τη διάγνωσή τους κατά την ενηλικίωση.

Αν και η πάθηση εκδηλώνεται διαφορετικά σε κάθε άτομο, είναι πιθανό οι ενήλικες που διαγνώστηκαν πρόσφατα να είχαν συμπτώματα και όσο μεγάλωναν. «Η ΔΕΠΥ είναι ένα νευροαναπτυξιακό σύνδρομο, που σημαίνει ότι υπάρχει καθ’ όλη τη διάρκεια της ανάπτυξης», εξηγούν οι ερευνητές.

Γιατί την παραβλέπουμε;

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι που μπορεί να παραβλέψουμε τα συμπτώματα της ΔΕΠΥ κατά την παιδική του ηλικία. Πολλοί άνθρωποι φαίνεται να “ξεπερνούν” την υπερκινητικότητα, παρόλο που τα συμπτώματά τους μπορεί απλώς να εσωτερικεύονται, σημειώνουν οι ερευνητές.

Το φύλο είναι ένας άλλος παράγοντας, καθώς η ΔΕΠΥ φαίνεται να είναι πιο διαδεδομένη στους άνδρες παρά στις γυναίκες.

Σύμφωνα με τους ερευνητές πίσω από την μελέτη, ένα κομβικό σημείο στη διάγνωση της ΔΕΠΥ επικεντρώνεται στο πότε τα συμπτώματα κάποιου «δημιουργούν επίμονα προβλήματα στη ζωή και την καθημερινότητα».

Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει συνεχείς δυσκολίες με αναβλητικότητα, προβλήματα διαχείρισης του χρόνου στο σχολείο ή την εργασία ή δυσκολία να εστιάσετε σε έργα ή εργασίες, παρόλο που προσπαθείτε να αλλάξετε τη συμπεριφορά σας, εξηγούν οι ίδιοι.