Το ηλιοβασίλεμα είναι ένα γοητευτικό και πολύ όμορφο φαινόμενο που γεμίζει τις σκέψεις και τις αισθήσεις μας με εικόνες και συναισθήματα. Ωστόσο, όσο ξεθωριάζει το φως της μέρας, ίσως, να έχετε παρατηρήσει -αρκετά συχνά- να σας κατακλύζουν συναισθήματα θλίψης, μελαγχολίας, φόβου ή ανησυχίας. Αυτό είναι το «άγχος του ηλιοβασιλέματος» και μπορεί να περιλαμβάνει διαφορετικά συμπτώματα για τον καθένα. Κάποιοι μπορεί να νιώθουν ότι χάνουν τον έλεγχο του χώρου και του χρόνο ή να αισθάνονται ενοχές και ματαίωση. 

Από τι προκαλείται το «άγχος του ηλιοβασιλέματος»;

Οι άνθρωποι που χαρακτηρίζονται από πιο ανήσυχο πνεύμα ή που έχουν διαγνωστεί με αγχώδη διαταραχή μπορεί να αισθάνονται πιο εύκολα άγχος και άβολα συναισθήματα με το ηλιοβασίλεμα. Μια μελέτη του 2022 αναφέρει ότι, για τους ανθρώπους που είναι λιγότερο επιρρεπείς στην ανησυχία, το άγχος κορυφώθηκε το πρωί και μειώθηκε αργότερα. Αντίθετα, τα άτομα με μόνιμο στρες, παρουσίασαν διαρκές άγχος κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Επιπλέον, έρευνα αποκαλύπτει ότι το προσωπικό σας ρολόι μπορεί να έχει άμεση σύνδεση με αυτό. Οι «βραδινοί τύποι», πιθανόν, να βιώνουν περισσότερη νευρικότητα από το απόγευμα και μετά. 

Οι συνθήκες σε κάθε περίπτωση διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο. Αν, για παράδειγμα, είστε όλη μέρα στο σπίτι, έχετε δουλέψει από εκεί, και δεν έχετε δει κανέναν, ενδεχομένως, να βιώσετε πιο έντονα αρνητικά συναισθήματα από το απόγευμα και μετά.

Πολύ πιθανόν να θεωρείτε ότι δεν ρουφήξατε τη μέρα, ότι δεν κάνατε αρκετά και αυτομάτως να αισθάνεστε ματαίωση. Ειδικά αν δεν ήταν μία και από τις πιο παραγωγικές μέρες σας, το άγχος θα πολλαπλασιαστεί, καθώς μπορεί να έχετε εκκρεμότητες που θα επιβαρύνουν την επόμενη μέρα. Αν σε αυτά τα δεδομένα προσθέσετε και την τελειομανία και το χρονοδιάγραμμά σας, τότε τα πράγματα δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο για την ψυχολογία σας. 

Έχοντας όλα αυτά στο μυαλό σας, μπορεί να βγείτε μια βόλτα για να πάρετε ανάσα στο ηλιοβασίλεμα και τη στιγμή που ησυχάζετε από τις υποχρεώσεις να σας πλημμυρίσουν τα αγχωτικά συναισθήματα, καθώς δεν έχετε αποφασίσει τι θα κάνετε στη συνέχεια, τι θα φάτε, αν έχετε οργανώσει όλα τα ραντεβού σας για την επόμενη μέρα κ.ο.κ. Εκείνη τη στιγμή, το ηλιοβασίλεμα είναι και το σημάδι που δίνει η φύση στο μυαλό και το σώμα σας ότι πρέπει να μειώσει ταχύτητες και να «σβήσει».

Μπορεί, επίσης, η καθημερινότητα στην εργασία σας να είναι δύσκολη, καθώς είστε απομακρυσμένοι από τα πράγματα και τις δραστηριότητες που αγαπάτε ή δεν έχετε χρόνο να απολαύσετε την προσωπική σας ζωή.  

Πώς να αντιμετωπίσετε το άγχος για το ηλιοβασίλεμα

Ξεκινήστε αναζητώντας τις αιτίες. Σκεφτείτε προσεκτικά τι σας λείπει την υπόλοιπη μέρα. Είναι η ανθρώπινη σύνδεση, η άσκηση, η διασκέδαση, η ρουτίνα αυτοφροντίδας, η τέχνη; Αν βρείτε τις «τρύπες» που υπάρχουν στην καθημερινότητά σας και επιδιώξετε να τις ανατροφοδοτήσετε συνειδητά, ίσως, μακροπρόθεσμα μειώσετε και αυτό τι περίεργο συναίσθημα άγχους στο ηλιοβασίλεμα. Εντάσσοντας στην καθημερινότητά σας περισσότερα από όσα απολαμβάνετε και σας δημιουργούν ευχαρίστηση, θα αποκτήσει καθολικά νόημα η ζωή σας και τότε μπορεί η μελαγχολία του ηλιοβασιλέματος να μετατραπεί σε προσμονή. 

Εξασκείστε λίγα λεπτά ενσυνειδητότητας. Καθίστε ήσυχα με τον εαυτό σας και αφουγκραστείτε τον, επιτρέψτε του να νιώσει την ολότητά του στο παρόν. Αυτό θα σας ηρεμήσει. 

Αν, παρ’ όλα αυτά, συνεχίσετε να ανησυχείτε, μπορείτε να ζητήσετε επαγγελματική βοήθεια. Δεν πρέπει να αφήσετε το άγχος να κατακλύσει τις πτυχές της ζωής σας και να σας καθηλώσει. Έχετε τον έλεγχο να μετατρέψετε το ηλιοβασίλεμα σε μια στιγμή απίστευτης ομορφιάς και απελευθέρωσης όλου του ρομαντισμού της φύσης. Ανοίξτε την καρδιά σας στη φύση και εμπνευστείτε από αυτήν. Πολλές φορές ψάχνουμε τις λύσεις σπασμωδικά χωρίς να συνειδητοποιούμε ότι, ουσιαστικά, βρίσκονται μέσα μας και στον φυσικό κόσμο.