Όλοι γνωρίζουμε πως τα 10.000 βήματα την ημέρα είναι ένας στόχος που υποστηρίζεται επιστημονικά πως αποδίδει. Αλλά μια λιγότερο χρονοβόρα εναλλακτική λύση μπορεί να είναι πιο αποτελεσματική όσον αφορά στην απώλεια βάρους, τουλάχιστον με τα δεδομένα του σύγχρονου τρόπου ζωής, σύμφωνα με νέα έρευνα. Συγκεκριμένα, η μελέτη προτείνει πως η ενσωμάτωση μικρών περιόδων περπατήματος μέσα στην ημέρα θα μπορούσε να μας βοηθήσει να κάψουμε περισσότερες θερμίδες σε σύγκριση με το σταθερό περπάτημα για πολλή ώρα. Ποια η διάρκεια αυτών των περιόδων;

Οι Ιταλοί επιστήμονες, οι οποίοι παρακολούθησαν τις συνήθειες κίνησης 10 υγιών ενηλίκων, ανακάλυψαν ότι το περπάτημα διάρκειας 10 έως 30 δευτερολέπτων καταναλώνει έως και 60% περισσότερη ενέργεια από το να είχαν τα άτομα καλύψει την ίδια απόσταση με μία κίνηση. Με άλλα λόγια, αν και η έρευνα περιελάμβανε πολύ μικρό δείγμα, φάνηκε ότι η διακοπή του καθιστικού χρόνου με σύντομες βόλτες θα μπορούσε «να αυξήσει σημαντικά την ενέργεια που καταναλώνουμε καθημερινά, να μας βοηθήσει να κάψουμε θερμίδες και να βελτιώσει την υγεία», όπως ισχυρίστηκαν οι ίδιοι.

Ο Φραντσέσκο Λουτσιάνο, ειδικός στη φυσιολογία στο Πανεπιστήμιο του Μιλάνου και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε:

«Όταν περπατάμε για μικρότερες περιόδους, καταναλώνουμε περισσότερη ενέργεια και περισσότερο οξυγόνο για να διανύσουμε την ίδια απόσταση. Διαπιστώσαμε ότι όταν κανείς ξεκινά από την ανάπαυση, καταναλώνεται σημαντική ποσότητα οξυγόνου μόνο και μόνο για να αρχίσει το περπάτημα. Είναι σα να έχεις ένα αυτοκίνητο που καταναλώνει περισσότερα καύσιμα στα πρώτα χιλιόμετρα από ό,τι μετά».

Βάρος- Θερμίδες και Περπάτημα: Η έρευνα

Για τις ανάγκες της μελέτης, οι ερευνητές παρακολούθησαν τους συμμετέχοντες καθώς ασκούνταν σε διάδρομο. Οι ασκήσεις κάλυψαν τρεις διαφορετικές ταχύτητες με περιόδους διάρκειας από 10 δευτερόλεπτα έως τέσσερα λεπτά.

Στη συνέχεια, οι επιστήμονες κατέγραψαν πόσο οξυγόνο κατανάλωνε κάθε άτομο και υπολόγισαν τις μεταβολικές απαιτήσεις κάθε βόλτας. Βρήκαν ότι χρειαζόταν περισσότερη ενέργεια στην αρχή κάθε βόλτας, για να ξεκινήσουν και να ζεστάνουν το σώμα τους οι συμμετέχοντες, παρά αργότερα στην άσκηση, όταν το σώμα κινούνταν ήδη.

Μιλώντας στο περιοδικό Proceedings of the Royal Society B, τόνισαν: «Το μήνυμα αφορά την καθημερινή μας ζωή: όποτε είναι δυνατόν, θα πρέπει να διακόψουμε τις περιόδους που καθόμαστε και να κάνουμε μερικά βήματα».

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) συνιστά εν τω μεταξύ στους ενήλικες να κάνουν τουλάχιστον 150 λεπτά μέτριας έντασης άσκηση την εβδομάδα — ή 75 λεπτά έντονη άσκηση. Αν και φυσικά περισσότερη γυμναστική συνεπάγεται περισσότερα οφέλη, οι μικρές εκρήξεις ενέργειας εάν δεν έχετε τον απαιτούμενο χρόνο στη διάθεσή σας φαίνεται πως είναι σημαντική.

Μεγάλες οι επιπτώσεις της καθιστικής ζωής

Οι πολλές ώρες εργασίας στο γραφείο, οι μετακινήσεις με το αυτοκίνητο, η ακινησία μπροστά στην τηλεόραση αφορά στις μέρες μας ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Παράλληλα, η καθιστική ζωή εκτιμάται ότι σκοτώνει εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο. Χαρακτηριστικά, ο ΠΟΥ τοποθετεί τον ετήσιο παγκόσμιο αριθμό θανάτων από σωματική αδράνεια σε περίπου 2 εκατομμύρια, καθιστώντας την καθιστική ζωή μεταξύ των 10 κορυφαίων αιτιών θανάτου και αναπηρίας παγκοσμίως. Κι αυτό διότι η σωματική αδράνεια έχει συνδεθεί με σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις και η παχυσαρκία, η οποία σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 και ορισμένων μορφών καρκίνου.