Πολλές φορές ενώ κάνουμε προπόνηση με βάρη και πολλές επαναλήψεις λαχανιάζουμε, μάλιστα τόσο πολύ που αναρωτιόμαστε αν στην πραγματικότητα κάνουμε μια καρδιοαναπνευστική άσκηση.

Μια νέα μελέτη υποδεικνύει ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η εκτέλεση πολλών επαναλήψεων καθισμάτων μπορεί να θεωρηθεί ως καρδιοαναπνευστική άσκηση, με την προπόνηση με βάρη να διεγείρει τα καρδιαγγειακά οφέλη για την υγεία παρόμοια με αυτά που παρατηρούνται κατά την άσκηση αντοχής.

Για την μελέτη 22 συμμετέχοντες ηλικίας μεταξύ 20 και 39 ετών, οι οποίοι είχαν πάνω από ένα χρόνο εμπειρίας στην εκτέλεση άσκησης με αντιστάσεις, δοκιμάστηκαν στη μονή επανάληψή τους στα καθίσματα και στη συνέχεια, σε μια ξεχωριστή ημέρα, όταν ήταν ξεκούραστοι, πραγματοποίησαν πέντε σετ από 10 καθίσματα με πλήρη επαναφορά στο 65% της μέγιστης επανάληψής τους, με τρίλεπτο διάλειμμα μεταξύ των διαστημάτων.

Κατά τη διάρκεια των πέντε σετ καθισμάτων, ο υψηλότερος καρδιακός ρυθμός παρατηρήθηκε στο πέμπτο σετ, στους 166-184 παλμούς ανά λεπτό, που ήταν το 89,7% του μέγιστου καρδιακού ρυθμού.

Μετρήθηκε η μέγιστη κατανάλωση οξυγόνου, γνωστή και ως VO2 max και διαπιστώθηκε πως, ανεξάρτητα από την προπονητική κατάσταση των συμμετεχόντων, η ζήτηση οξυγόνου κατά τη διάρκεια των ασκήσεων ήταν εξαιρετικά υψηλή.

Άρα είναι τα καθίσματα καρδιοαναπνευστική άσκηση;

Αν εξετάσουμε απλώς τον μεγάλο όγκο οξυγόνου που χρησιμοποιεί το σώμα και την αύξηση του καρδιακού ρυθμού, τότε τα καθίσματα θα μπορούσαν τεχνικά να θεωρηθούν ως καρδιοαναπνευστική άσκηση, όπως και άλλες ασκήσεις ενδυνάμωσης. Τα επίπεδα VO2 και ο υψηλότερος καρδιακός ρυθμός έδειξαν σαφώς ότι τα πολλαπλά σετ άσκησης αντίστασης θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως έντονη ή υψηλής έντασης καρδιαγγειακή δραστηριότητα.

Ωστόσο, τα καθίσματα δεν εκτελέστηκαν για αρκετή ώρα ώστε να θεωρηθούν αερόβια δραστηριότητα, λόγω των περιόδων ανάπαυσης. Όπως εξηγούν οι συγγραφείς, δεδομένου ότι η έντονη- ή υψηλής έντασης αερόβια δραστηριότητα ορίζεται ως δραστηριότητα που διατηρείται για παρατεταμένο χρονικό διάστημα (10 λεπτά ή περισσότερο), τα καθίσματα δεν πληρούν αυτό το κριτήριο, δεδομένης της περιόδου ανάπαυσης-διαλείμματος. Έτσι, παρόλο που ο καρδιακός ρυθμός ήταν αυξημένος, τα σετ έπρεπε να εκτελούνται πιο κοντά μεταξύ τους για να χαρακτηριστούν ως καρδιοαναπνευστική άσκηση.

Επομένως η μελέτη δεν είναι σε θέση να υποστηρίξει το συμπέρασμα ότι τα καθίσματα είναι καρδιοαναπνευστική προπόνηση. Δείχνει μόνο ότι είναι δυνατόν να αυξηθεί ο ρυθμός κατανάλωσης οξυγόνου για πολύ σύντομο χρονικό διάστημα αν κάνετε βαριά squats με υψηλές επαναλήψεις. Δεν δείχνει ότι τα καθίσματα μπορούν να αποτελέσουν επαρκές αερόβιο ερέθισμα για καρδιαγγειακή προσαρμογή.