Κάθε εποχή έχει την δική της ομορφιά και τον δικό της σκοπό. Είναι σημαντικό να καλωσορίζετε την αλλαγή και να βρίσκετε χαρά σε κάθε νέα σεζόν που βιώνετε. Τώρα λοιπόν είναι η ιδανική ευκαιρία να κάνετε reset για να προετοιμάσετε το μυαλό, το σώμα και την ψυχή σας για τους επόμενους μήνες. Πώς; 4 βήματα αρκούν.

Βήμα 1: Κάντε έναν απολογισμό της προηγούμενης σεζόν

Προτού μπορέσουμε να εστιάσουμε, να σχεδιάσουμε και να ενθουσιαστούμε για τη νέα σεζόν, είναι σημαντικό να αναλογιστούμε πρώτα την προηγούμενη για να μάθουμε περισσότερα για τον εαυτό μας. Αφιερώστε λίγο χρόνο για να κάνετε journaling ή να διαλογιστείτε τα εξής:

  • Καταγράψτε όλα όσα σας έδωσαν ενέργεια την περασμένη σεζόν.
  • Σημειώστε όλα όσα εξάντλησαν την ενέργειά σας την προηγούμενη σεζόν.
  • Πού πήγε το μεγαλύτερο μέρος της ενέργειάς σας την περασμένη σεζόν και πώς ευθυγραμμίζεται με τις τρέχουσες προτεραιότητές σας;

Βήμα 2: Κάντε νοητικό reset

Βάλτε προθέσεις για τη νέα σεζόν

Αφιερώστε λίγο χρόνο για να οραματιστείτε πώς θέλετε να μοιάζει αυτή η σεζόν: Τι θέλετε να «καλέσετε» στη ζωή σας; Πώς θέλετε να νιώθετε; Στη συνέχεια, σχεδιάστε τα βήματα που μπορείτε να κάνετε κάθε εβδομάδα για να τα πραγματοποιήσετε.

Πειραματιστείτε με την εποχική ανάγνωση

Διαβάστε βιβλία που ταιριάζουν με την τρέχουσα εποχή ή διάθεση. Δοκιμάστε να επιλέξετε ένα βιβλίο που διαδραματίζεται σε μια συγκεκριμένη εποχή του χρόνου ή σε μια συγκεκριμένη τοποθεσία που αντηχεί σε μια συγκεκριμένη εποχή ή έχει μια πλοκή που ταιριάζει στην ατμόσφαιρα της εποχής. Ή ίσως να επιλέξετε ένα βιβλίο με βάση τους στόχους σας.

«Αποτοξινώστε» τον χώρο σας

Ο καθαρισμός του χώρου δεν είναι μόνο για την άνοιξη. Ξεκινήστε κάθε σεζόν με μια αίσθηση ηρεμίας και διαύγειας οργανώνοντας την ντουλάπα, το ψυγείο και τα συρτάρια σας. Αποσυμπιέστε και αφήστε τα αχρησιμοποίητα αντικείμενα που δε σας εξυπηρετούν πλέον και καθαρίστε τον χώρο διαβίωσής σας για να βελτιώσετε την ποιότητα του αέρα, να μειώσετε τα αλλεργιογόνα και να βελτιώσετε την ψυχική σας υγεία. Η ακαταστασία στον χώρο σας μεταφράζεται σε ακαταστασία στο μυαλό σας.

Βήμα 3: Κάντε επανεκκίνηση με το σώμα σας

Κάντε ένα ολικό check-in

Το σώμα σας χρειάζεται διαφορετικά πράγματα κατά τη διάρκεια διαφορετικών εποχών. Για να προσδιορίσετε τι χρειάζεστε αυτήν τη νέα σεζόν, δοκιμάστε ένα πλήρες check-in για να αυξήσετε την επίγνωση του σώματος καθώς θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε τι ακριβώς σας «λέει» το σώμα σας. Αναρωτηθείτε τι είδους άσκηση, διατροφή, βραδινή και πρωινή ρουτίνα, καθώς και άλλες τελετουργίες θα ήταν καλύτερες για εσάς αυτήν τη νέα σεζόν, αλλά και ποιες συνήθειες θα πρέπει να σταματήσετε.

Καταναλώστε εποχικές τροφές

Υπάρχει κάτι καλύτερο από το να δαγκώνετε ένα ζουμερό μήλο το φθινόπωρο ή να τρώτε σύκα απευθείας από το δέντρο; Όχι μόνο είναι πιο φρέσκα, πιο γευστικά και πιο υγιεινά, αλλά και παρέχουν στο σώμα σας μια ποικιλία θρεπτικών συστατικών και βιταμινών καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Βελτιώστε τον ύπνο σας

Ενώ οι αλλαγές στις ώρες της ημέρας και στη θερμοκρασία συμβαίνουν σταδιακά κατά τη διάρκεια των εποχών, να έχετε υπόψη σας πως επηρεάζουν τον ύπνο σας. Το πρόγραμμα ύπνου σας μπορεί να αλλάξει καθώς μπορεί να χρειαστείτε περισσότερη ξεκούραση κατά τους σκοτεινούς χειμερινούς μήνες σε σύγκριση με το καλοκαίρι.

Βήμα 4: Κάντε επανεκκίνηση στην ψυχή

Ρομαντικοποιήστε τις εποχές

Η συγκεκριμένη φράση αναφέρεται στην πρακτική του να ερωτεύεστε τη ζωή σας παρατηρώντας την ομορφιά της κάθε μέρας και εκτιμώντας απλές στιγμές. Αυτό είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα για το πώς μπορούν να αλλάξουν οι ίδιες δραστηριότητες με βάση την εποχή. Για παράδειγμα, δημιουργήστε μια εποχική playlist, αγοράστε ένα φρέσκο ​​μπουκέτο λουλούδια, διακοσμήστε το σπίτι σας με τη χρωματική παλέτα του φθινοπώρου, ανάψτε ένα κερί, φτιάξτε ένα φθινοπωρινό moodboard ή αφιερώστε χρόνο σ’ εσάς και περπατήστε στη φύση.

Μείνετε για λίγο μακριά από το κινητό σας

Κάθε νέα σεζόν, προγραμματίστε χρόνο μακριά από το τηλέφωνό σας κάθε μέρα, εβδομάδα ή μήνα. Αν σας φαίνεται υπερβολικός αυτός ο χρόνος μακριά από το κινητό σας, ξεκινήστε με φειδώ. Ορίστε όρια χρόνου χρήσης στις εφαρμογές κοινωνικής δικτύωσης, αποφύγετε να κοιτάτε το τηλέφωνό σας με το που ξυπνάτε το πρωί και πριν πάτε για ύπνο ή βάλτε το κινητό σας σε άλλο δωμάτιο ενώ τρώτε τα γεύματά σας. Αν αυτό είναι εφικτό, περάστε ένα ολόκληρο βράδυ μακριά του.

Ξεκινήστε το journaling

Το journaling είναι ένα από τα καλύτερα εργαλεία ευεξίας για τη μείωση του άγχους, τη βελτίωση της ευεξίας και την εμβάθυνση της αυτοανακάλυψης. Εάν η ιδέα να γράψετε για την ημέρα σας δε σας κεντρίζει το ενδιαφέρον, αφήστε τη δημιουργικότητά σας να ξεχειλίσει από μέσα σας και βρείτε μια δραστηριότητα που σας γεμίζει.

Τιμήστε τις ανάγκες σας

Γνωρίζετε το σώμα σας καλύτερα από οποιονδήποτε άλλον, οπότε αν χρειάζεστε περισσότερη ξεκούραση, δώστε προτεραιότητα στο να κοιμάστε νωρίτερα. Εάν το μυαλό σας χρειάζεται να κάνει focus, δοκιμάστε ασκήσεις αναπνοής κι επικοινωνήστε με άλλους. Εάν χρειάζεστε περισσότερη ηρεμία, κάντε μερικές ασκήσεις γείωσης όπως το να περπατήσετε ξυπόλητοι/ες στο γρασίδι.